Image default
Οικονομία

Κοροναϊός : Ισχυρό σοκ στις αμερικανικές επιχειρήσεις – Έχουν χαθεί 3 τρισ. δολάρια χρηματιστηριακού κεφαλαίου

Ο Μάρτιος ξεκίνησε με το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας των τελευταίων 50 ετών στις Ηνωμένες Πολιτείες και τελείωσε με το άνθος της αμερικανικής βιομηχανίας να απευθύνει έκκληση για κρατική βοήθεια. Η περίοδος των τριμηνιαίων αποτελεσμάτων των επιχειρήσεων που αρχίζει αυτήν την εβδομάδα θα αποκαλύψει τις διαστάσεις των καταστροφικών συνεπειών της πανδημίας.

Από τις αγορές μέχρι τον Λευκό Οίκο, όπου ο Ντόναλντ Τραμπ ποντάρει στην πορεία της αμερικανικής οικονομίας για την επανεκλογή του, όλοι κρατούν την ανάσα τους.

Αν και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τα οικονομικά αποτελέσματα θα είναι συνολικά αρνητικά, είναι δύσκολο να υπάρξει σαφής εικόνα των συνεπειών, διότι το πρώτο τρίμηνο του έτους χαρακτηρίσθηκε από την κανονική οικονομική δραστηριότητα του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου, πριν από την απότομη διακοπή του Μαρτίου εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων που εφαρμόσθηκαν στις 16 Μαρτίου για την αντιμετώπιση της επιδημίας Covid-19.

Τα κέρδη των 500 μεγάλων εισηγμένων στο χρηματιστήριο επιχειρήσεων στις ΗΠΑ (S&P 500) αναμένονται μειωμένα κατά 6% έως 15% κατά μέσον όρο. Η συνέχεια όμως αναμένεται καταστροφική, καθώς η πτώση της κερδοφορίας αναμένεται σε τουλάχιστον 18% κατά το δεύτερο τρίμηνο, την περίοδο που έχει περισσότερο πληγεί από το lockdown.

Εξανεμίστηκαν 3 τρισ. χρηματιστηριακού κεφαλαίου

Οι επικεφαλής των μεγάλων επιχειρήσεων δεν έχουν ξανασυναντήσει αυτό που συνέβη τον Μάρτιο, την στιγμή μάλιστα που ο μήνας ξεκίνησε με το ερώτημα του τρόπου πλήρωσης ορισμένων θέσεων εργασίας σε συνθήκες σχεδόν πλήρους απασχόλησης.

Τριάντα ημέρες αργότερα, περισσότεροι από 16 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν χάσει την εργασία τους, χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν κλείσει, τα εστιατόρια και σινεμά έχουν κατεβάσει ρολά, οι αυτοκινητοβιομηχανίες δεν λειτουργούν, τα αεροσκάφη απογειώνονται με τα τρία τέταρτα των θέσεων τους άδειες και οι 500 μεγάλες επιχειρήσεις του χρηματιστηρίου έχουν χάσει περισσότερα από 3.000 δισεκατομμύρια δολάρια χρηματιστηριακού κεφαλαίου.

Η πανδημία έχει σκοτώσει χιλιάδες ανθρώπους και οι δρόμοι των μεγάλων πόλεων είναι έρημοι.

Τα γραφεία των επιχειρήσεων είναι άδεια λόγω της εξ αποστάσεως εργασίας, οι οικογένειες που μπορούν έχουν καταφύγει στην ύπαιθρο και οι μεγάλοι επιχειρηματίες διαχειρίζονται τις υποθέσεις τους από το καθιστικό τους.

Στο χείλος της πτώχευσης οι αεροπορικές εταιρείες American Airlines, Delta et United έχουν ζητήσει διάσωση, όπως εστιατόρια και ξενοδοχεία. Και η Boeing ενθαρρύνει τους εργαζομένους της να διεκδικήσουν επιδόματα ανεργίας.

«Στο στάδιο αυτό, η ορατότητα είναι εξαιρετικά περιορισμένη», λέει ο François Trahan, αναλυτής της UBS. Αίσθηση που συμμερίζονται οι αναλυτές της CFRA, που θεωρούν ότι η ανάκαμψη της κερδοφορίας θα χρειασθεί χρόνο.

«Αν και είναι ξεκάθαρο ότι οι πολιτικοί θέλουν να χρησιμοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα εργαλεία, μόνο ο χρόνος θα δείξει εάν τα μέτρα τους επέτρεψαν τον περιορισμό των πτωχεύσεων, το κλείσιμο επιχειρήσεων ή τις απολύσεις», προειδοποιεί η Goldman Sachs.

Οι πρώτες απαντήσεις μπορεί να δοθούν ήδη από αύριο με την δημοσίευση των αποτελεσμάτων των μεγάλων τραπεζών, που χρηματοδοτούν την οικονομία και είναι διαβιβαστικοί δίαυλοι ανάμεσα στις αρχές από την μία πλευρά και τους ιδιώτες και τις επιχειρήσεις, από την άλλη.

Αχτίδες ελπίδας

Οι επιδόσεις των τραπεζών θα δώσουν την απεικόνιση των επιπτώσεων της πανδημίας στην κατανάλωση των νοικοκυριών – στεγαστικά, καταναλωτικά δάνεια, δάνεια για αγορά αυτοκινήτων κλπ – και στην ικανότητα οικονομικής επιβίωσης μεγάλων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Υπάρχει αύξηση των χρεών ιδιωτών και επιχειρήσεων; Οι επανειλημμένες παρεμβάσεις της Fed, που τυπώνει χρήμα εδώ και εβδομάδες ήταν αποτελεσματικές; Το κολοσσιαίο κρατικό πρόγραμμα ύψους 2.200 δισεκατομμυρίων δολαρίων είναι ικανό να σταθεροποιήσει και να συμβάλει στην ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας;

Τόσες ερωτήσεις στις οποίες πρέπει να απαντήσουν οι διευθύνοντες σύμβουλοι των τραπεζών κατά τις τηλεδιασκέψεις ανάλυσης των αποτελεσμάτων τους!

Οι επιχειρηματικοί κύκλοι έχουν αποδεχθεί τις επιπτώσεις για τις αεροπορικές εταιρείες, τις ξενοδοχειακές μονάδες, τα μεγάλα καταστήματα, την υφαντουργία, τις εταιρείες κρουαζιέρας, τις επιχειρήσεις ψυχαγωγίας ή τις ενεργειακές εταιρείες.

Οι κάποιες αχτίδες ελπίδας βασίζονται στους ομίλους διανομής ειδών διατροφής (Amazon, Walmart, Kroger, Costco) και στις κατασκευάστριες ειδών υγιεινής, που επωφελούνται από την ροή των καταναλωτών για την εξασφάλιση προμηθειών.

Η περίοδος των αποτελεσμάτων διαρκεί μέχρι τα μέσα του Μαΐου .

--

-

Σχετικα αρθρα

Σταϊκούρας στο MEGΑ: Μέχρι τέλη του χρόνου θα καταβληθούν τα αναδρομικά στους συνταξιούχους

admin

Ευρωπακέτο : Τα πρόσωπα – κλειδιά απαντούν πώς η χώρα θα αξιοποιήσει τα 32+40 δισ. ευρώ

admin

Φόρος εισοδήματος: Οι τρόποι εξόφλησης – Ποιοι απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ

admin

Τέλος επιτηδεύματος: Αυτοί είναι οι επαγγελματίες που το γλιτώνουν

admin

ΕΤΕπ: Οι επενδύσεις ενεργειακής απόδοσης έχουν χαμηλή προτεραιότητα για τις εταιρείες στην ΕΕ

admin

Eurogroup: Ο κορονοϊός «σκότωσε» τους στόχους για τα πλεονάσματα – 1 δισ. ευρώ σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις

admin

Κορωνοϊός: Μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση της Wall Street από το 2008

admin

Συναγερμός στην ΕΚΤ για τις επιπτώσεις από τον κοροναϊό

admin

Νερό, ενέργεια και τεχνολογία: πυλώνες του οικοσυστήματος μιας βιώσιμης γεωργίας

admin

ΟΟΣΑ: Πάνω από το φράγμα των 13 τρισ. δολαρίων το παγκόσμιο εταιρικό χρέος

admin

Economist: 12 γεγονότα- τάσεις που θα σημαδέψουν το 2020

admin

Σταϊκούρας : Απέδωσε τα εύσημα στο ΤΑΙΠΕΔ για την αξιολόγηση της επίδοσης του περιουσιακού χαρτοφυλακίου του

admin

Τραμπ κατά Fed : «Αξιοθρήνητη» και «αργή» αδυνατεί να αντιμετωπίσει την επιδημία κοροναϊού

admin

ΤΑΙΠΕΔ : Παράταση έως 31 Ιανουαρίου για εκδήλωση ενδιαφέροντος για την Μαρίνα Ιτέας

admin

ΔΝΤ: Μεγαλύτεροι οι τριγμοί από την υγειονομική κρίση – Σε ύφεση 10,2% φέτος η Ευρωζώνη

admin

Επίδομα παιδιού : Έρχονται ριζικές αλλαγές στη χορήγησή του

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: Με πτώση 0,90% το άνοιγμα της αγοράς

admin

Αναστολή συμβάσεων : Δημοσιεύτηκε η απόφαση για τις ασφαλιστικές εισφορές

admin