Image default
Οικονομία

Κοροναϊός και ξενοδοχειακή βιομηχανία : Οι προτάσεις του ΞΕΕ για την επόμενη μέρα

Η πρόταση του ΞΕΕ εμπεριέχει 5 κατηγορίες μέτρων, οι οποίες αφορούν την υγειονομική θωράκιση των ξενοδοχειακών μονάδων, τα εργασιακά, τα φορολογικά, τις τραπεζικές ρυθμίσεις, αλλά και επιμέρους ζητήματα

Ολοκληρωμένη δέσμη προτάσεων για την εφαρμογή μέτρων εγγύησης της βιωσιμότητας του ελληνικού ξενοδοχείου κατά τη μετα-πανδημική φάση παρουσίασε το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος, στο πλαίσιο διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου που δόθηκε σήμερα.

Η πρόταση του ΞΕΕ εμπεριέχει 5 κατηγορίες μέτρων, οι οποίες αφορούν την υγειονομική θωράκιση των ξενοδοχειακών μονάδων, τα εργασιακά, τα φορολογικά, τις τραπεζικές ρυθμίσεις, αλλά και επιμέρους ζητήματα.

Στο ζήτημα της υγειονομικής θωράκισης των ξενοδοχείων αλλά και των καταλυμάτων γενικότερα, το ΞΕΕ ζητά υγειονομικούς όρους λειτουργίας κατά την επανέναρξη της λειτουργίας των ξενοδοχείων.

Αυτό αφορά γενικούς  κανόνες καθαρισμού και απολύμανσης, όπως και υγειονομικούς όρους λειτουργίας κοινόχρηστων χώρων.

Για παράδειγμα, ο τρόπος σερβιρίσματος πρωινού και γευμάτων, οι αποστάσεις μεταξύ τραπεζιών – ξαπλωστρών σε παραλίες, ο προσδιορισμός ορίων χωρητικότητας στους χώρους των ξενοδοχείων.

Στην ίδια κατηγορία εμπίπτουν και τα τεστ.

Ανάλογα με τη διαθεσιμότητα και το κόστος τους, καλό θα είναι να μπορούν να εξεταστούν στο άνοιγμα, αλλά και να εξετάζεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα το προσωπικό του ξενοδοχείου.

Το ίδιο πρέπει φυσικά να ισχύσει στις βασικές τουριστικές υποδομές, όπως μουσεία, αρχαιολογικοί χώροι, αεροδρόμια, λιμάνια.

Στο σκέλος των εργασιακών το ΞΕΕ ζητά μεταξύ άλλων αναστολή των ενήμερων ρυθμίσεων ΕΦΚΑ από το Μάρτιο του 2020 μέχρι τον Απρίλιο του 2021 και μεταφορά τους στο τέλος της συνολικής διάρκειας της ρύθμισης με παράταση αυτής και χωρίς προσαυξήσεις και τόκους.

Αντίστοιχη πρόβλεψη  για το 50% των δόσεων των ρυθμίσεων που θα είναι σε ισχύ το 2021.

Για τα ξενοδοχεία που θα ανοίξουν (εποχικής  και  συνεχούς λειτουργίας) το ΞΕΕ ζητά επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών από το άνοιγμα μέχρι τον Απρίλιο του 2021.

Δυνατότητα αυξομείωσης του χρόνου και της μορφής εργασίας ανάλογα με τη ζήτηση. Απαραίτητες οι ευέλικτες μορφές εργασίας.

Για τα ξενοδοχεία που δε θα ανοίξουν το ΞΕΕ ζητά στα εποχικής λειτουργίας παροχή επιδόματος ανεργίας δωδεκάμηνης διάρκειας, μέχρι την έναρξη της επόμενης τουριστικής περιόδου, για τους εποχικούς εργαζομένους που δε θα προσληφθούν φέτος.

Επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών μέχρι τον Απρίλιο του 2021 για τις μόνιμες θέσεις εργασίας.

Για τα συνεχούς λειτουργίας το ΞΕΕ ζητά αντίστοιχο επίδομα ανεργίας για τους εργαζομένους.

Στο μέτωπο της φορολογίας το ΞΕΕ προτείνει άμεση μείωση του ΦΠΑ στο 6% στη διαμονή και στο 13% στην εστίαση με μακροπρόθεσμη ισχύ (τουλάχιστον 3 χρόνια).

Κατάργηση Συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ.

Αναστολή πληρωμής ενήμερων φορολογικών ρυθμίσεων σε ισχύ μέχρι τον Ιούνιο του 2021 και αποπληρωμή των υπολειπόμενων δόσεων από τον Ιούνιο του 2021 σε 36 δόσεις.

Σε ό,τι αφορά τις τραπεζικές ρυθμίσεις, το ΞΕΕ ζητά χορήγηση κεφαλαίων κίνησης με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου και χαμηλό επιτόκιο.

Δικαιούχοι πρέπει να είναι οι εταιρείες που ήταν ενήμερες στις 31/12/19 (με λιγότερες από 90 ημέρες καθυστέρησης στην πληρωμή των υποχρεώσεών τους).

Επίσης, το ΞΕΕ προτείνει δημιουργία πλαισίου για την μακροχρόνια αποπληρωμή των υφιστάμενων δανείων (συνολικά, ο ορίζοντας πρέπει να είναι 15 έτη), επιδότηση επιτοκίων για το 2020 στο 100% και δυνατότητα παράτασης του μέτρου το 2021 στο 50%, παράταση των συμβάσεων χρηματοδοτικών μισθώσεων (sale and lease back) για διάστημα 3 ετών.

Σε επιμέρους μέτρα το ΞΕΕ μεταξύ άλλων ζητά την παράταση με νόμο των ενοικιαστηρίων ξενοδοχειακών μονάδων που λήγουν το 2020 ή το 2021 για τρία χρόνια, πρόνοια για περαιτέρω αναστολή πληρωμών επιταγών, οριζόντια συνέχιση της μείωσης του ενοικίου για τα ξενοδοχεία στο 60%, είτε ανοίξουν είτε παραμείνουν κλειστά, κίνητρα σε ιδιοκτήτες προκειμένου ακίνητα που δραστηριοποιούνται στη βραχυχρόνια μίσθωση να επιστρέψουν στη μακροχρόνια μίσθωση, εντατικός έλεγχος της παραξενοδοχείας και των καταλυμάτων που λειτουργούν σαν ξενοδοχεία, ενώ δεν είναι και λειτουργούν χωρίς αντίστοιχους υγειονομικούς όρους, μείωση μισθωμάτων αιγιαλού και τέλος επίσπευση από το υπουργείο Ανάπτυξης των έργων σε εκκρεμότητα και μέτρα προστασίας των επενδύσεων που κινδυνεύουν με αναστολή.

-

-

Σχετικα αρθρα

Σταϊκούρας : Νέα ρύθμιση οφειλών προς την εφορία [παραδείγματα]

admin

Χρηματιστήριο: Κλείσιμο με άνοδο 3,95% – Κέρδη 8,29% για τις τράπεζες

admin

Τράπεζες: Απαιτείται έκρηξη επενδύσεων

admin

ΞΕΕ : Στο 22% πανελλαδικά οι πληρότητες στα ξενοδοχεία της χώρας

admin

Η Ευρώπη του 1% και το «ναυάγιο» για τον προϋπολογισμό

admin

Νόμος-πλαίσιο για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις του κορωνοϊού στην οικονομία

admin

Τουρισμός : «Βουτιά» 11 δισ. για τα έσοδα στο διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου

admin

Σταϊκούρας : Επιδιώκουμε σημαντικά κονδύλια από το SURE – Tι ειπώθηκε στο Eurogroup

admin

Γερμανία: Ένα δεύτερο lockdown θα έπληττε την οικονομία πιο σκληρά από το πρώτο

admin

Μύθοι και αλήθειες για την προστασία της πρώτης κατοικίας

admin

E9: Διόρθωση των λαθών για μειωμένο ΕΝΦΙΑ

admin

Aντιμέτωπες με πιθανές ζημιές άνω των 2 τρις, οι τράπεζες επισπεύδουν απολύσεις

admin

Πως μετρούν τις επιπτώσεις της πανδημίας στην ελληνική οικονομία κορυφαίοι CEO’s

admin

Κοροναϊός : Σκέψεις για παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας

admin

Πότε διπλασιάζεται μια επένδυση και πόσο χρόνο θέλει για να τριπλασιαστεί

admin

Έφοδος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στα γραφεία της Follie Follie

admin

FSRU Αλεξανδρούπολης: Ικανοποίηση Πάιατ-Χατζηδάκη για την εξέλιξη του σημαντικού ενεργειακού έργου

admin

ΥΠΟΙΚ: Τέλος στις εκπτώσεις 25% για εμπρόθεσμες πληρωμές φόρων

admin