Image default
Επιχειρήσεις

Λουξεμβούργο: Η δικαιοσύνη εμποδίζει τη μεταφορά ιρανικών περιουσιακών στοιχείων στις ΗΠΑ

Η δικαιοσύνη του Λουξεμβούργου απέρριψε αμερικανικό αίτημα για τη μεταφορά 1,6 δισεκατομμυρίου δολαρίων από ιρανικά περιουσιακά στοιχεία σε θύματα των επιθέσεων στις 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα.

Η δικαστική αυτή απόφαση επιβεβαιώνει δηλώσεις του προέδρου του Ιράν Χασάν Ροχανί, χθες, Κυριακή, ο οποίος χαιρέτισε μια “ωραία (νομική) νίκη” στην αποδέσμευση αυτών των κεφαλαίων που είχαν παγώσει εδώ και χρόνια έπειτα από αμερικανικό αίτημα.

Η ανακοίνωση της δικαιοσύνης του Λουξεμβούργου διευκρινίζει ότι εφετείο έκρινε την 1η Απριλίου ότι το αμερικανικό αίτημα για κατάσχεση χρημάτων ήταν “απαράδεκτο”, δεδομένου ότι οι εν λόγω τραπεζικοί λογαριασμοί “δεν ήταν κατασχέσιμοι”, σύμφωνα με το δίκαιο του Λουξεμβούργου.

Αυτά τα κεφάλαια, που διαχειρίζεται ο οργανισμός εκκαθάρισης Clearstream, είχαν παγώσει τον Ιανουάριο του 2016 έπειτα από αίτημα δικηγόρων θυμάτων των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις Ηνωμένες Πολιτείες, με σκοπό την κατάσχεση προς όφελος των πελατών τους.

Η ανακοίνωση διευκρινίζει ότι η απόφαση δεν είναι τελεσίδικη και μπορεί να εφεσιβληθεί.

Ξεχωριστή δικαστική απόφαση, με ημερομηνία 3 Απριλίου, εμπόδισε τη μεταφορά κεφαλαίων, απειλώντας την Clearstream με ημερήσιο πρόστιμο ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ σε περίπτωση που μεταφέρει τα χρήματα, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η Clearstream υπέβαλε στις 7 Απριλίου αίτημα για άρση της απαγόρευσης μεταφοράς κεφαλαίων, η οποία απορρίφθηκε από τη δικαιοσύνη του Λουξεμβούργου για διαδικαστικούς λόγους.

Η Τεχεράνη και η Ουάσινγκτον είναι εχθροί επί μακρόν, και οι εντάσεις αυξήθηκαν ακόμη περισσότερο μετά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ το 2018 να αποσύρει τις ΗΠΑ μονομερώς από τη συμφωνία για τον έλεγχο του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος και να επαναφέρει βαριές οικονομικές κυρώσεις σε βάρος του Ιράν.

Το 2012, δικαστήριο της Νέας Υόρκης είχε διατάξει το Ιράν να πληρώσει 7 δισεκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, με το επιχείρημα ότι η Τεχεράνη είχε βοηθήσει την τζιχαντιστική οργάνωση Αλ Κάιντα επιτρέποντας στους αντάρτες της να ταξιδέψουν στο έδαφός του.

Το Ιράν απέρριψε τους ισχυρισμούς αυτούς, πάντα αρνείτο ότι έχει την παραμικρή σχέση με τους δράστες αυτών των επιθέσεων, πολίτες αραβικών χωρών, στην πλεινότητά τους Σαουδάραβες, και αρνήθηκε να πληρώσει. Οι αμερικανικές αρχές τότε υπέβαλαν αιτήματα για κατασχέσεις ιρανικών περιουσιακών στοιχείων παντού όπου ήταν δυνατό.

Ο Ιρανός πρόεδρος εξήγησε την Κυριακή ότι “1,6 δισεκ. δολάρια που μας ανήκουν ήταν στο Λουξεμβούργο και οι Αμερικανοί τα είχαν κατασχέσει”. Έπειτα από “μήνες” διαδικασίας, “πετύχαμε πριν από μερικές ημέρες και ελευθερώσαμε αυτά τα χρήματα”, πρόσθεσε ο Ροχανί.

--

Σχετικα αρθρα

Τιτλοποίηση NPEs 6 δισ. ευρώ προχωρά η Εθνική

admin

Cosmote: Προσφέρει επτά ημέρες δωρεάν απεριόριστα data

admin

Υπό δύο όρους κρατά η ΔΕΗ στην πρίζα τη ΛΑΡΚΟ

admin

Αίτημα υπαγωγής στο άρθρο 106α του πτωχευτικού υπέβαλε η Euromedica

admin

O Στέλιος Χατζηϊωάννου καταγγέλλει νοθεία, μιλά για «αχυρανθρώπους AIRBUS» στην easyJet

admin

Στις εγκαταστάσεις της Δωδώνη Κ. Χατζηδάκης και Μ. Βορίδης

admin

Το μέλλον της εργασίας: Το 82% των υπαλλήλων θα επιστρέψουν στο γραφείο σε 12 με 18 μήνες

admin

WIND One Pro: Η επιχείρησή σου είναι όπου είσαι

admin

Τρεις νέες επενδύσεις ύψους 1,35 εκατ. από το Uni.Fund

admin

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Τρίτη περίοδος εκτοκισμού ομολογιακού

admin

Νίκας: Μερική αλλαγή στον τρόπο κατανομής των αντληθέντων κεφαλαίων

admin

Συγκροτήθηκε σε σώμα το Διοικητικό Συμβούλιο της CPI

admin

ΕΕΑ: Τρεις στους τέσσερις καταναλωτές επιλέγουν ελληνικά e-shops

admin

Cosco: Θα ξεκινήσουν άμεσα τα έργα που προβλέπει το master plan

admin

Διακρίσεις για μέλι που διατίθεται από την ΑΒ Βασιλόπουλος

admin

Motor Oil: Επιστρέφει σε μετόχους επιπλέον €0,0175

admin

ΟΑΣΘ: Στόχος η επαναφορά του συγκοινωνιακού έργου «σε ανεκτά επίπεδα»

admin

Είσοδος στη Θεσσαλονίκη για τον όμιλο Ηρων

admin