Image default
Οικονομία

Ντομπρόφσκις : Ταμείο ανασυγκρότησης ύψους 1,5 τρισ. από ομόλογα με κρατικές εγγυήσεις

Ταμείο ανασυγκρότησης ύψους 1,5 τρισεκατομμυρίου ευρώ, με ομόλογα εγγυημένα από τα κράτη – μέλη, θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλώνει ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόφσκις, προειδοποιώντας ταυτόχρονα για το ενδεχόμενο η κρίση του κοροναϊού να αποδειχθεί σοβαρότερη από την χρηματοπιστωτική κρίση του 2009.

«Θα μπορούσα να φανταστώ ένα τέτοιο οικονομικό πλαίσιο, αλλά τίποτα δεν έχει ακόμη αποφασιστεί», επισημαίνει ο κ. Ντομπρόφσκις σε συνέντευξή του στην γερμανική οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt» και εκτιμά ότι η σχετική συζήτηση μπορεί να ξεκινήσει ήδη την επόμενη εβδομάδα, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο ίδιος αφήνει πάντως ανοιχτή την συζήτηση περί «κορονο-ομολόγων» ή «ευρω-ομολόγων», παραπέμποντάς την στα κράτη -μέλη.

Σχετικά με το ταμείο ανασυγκρότησης, ο λετονός Επίτροπος εξηγεί ότι ήδη κατά την κρίση χρέους η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε ομόλογα και τα μεταβίβασε στη συνέχεια ως δάνεια στα κράτη – μέλη. Στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE κάνουμε χρήση τέτοιων ομολόγων. «Η τεχνική, άρα, δεν είναι καινούργια. Πρέπει και να μας είναι ξεκάθαρο ότι βρισκόμαστε σε μια κρίση χωρίς προηγούμενο. Είναι λοιπόν απαραίτητο να ξεφύγουμε από παλιά μοντέλα σκέψης», τονίζει και, απαντώντας σε ερώτηση αν ένα τέτοιο νέο μοντέλο σκέψης θα μπορούσε να είναι τα ευρωομόλογα, περιορίζεται να δηλώσει ότι «είναι αμφιλεγόμενα και για αυτό το Eurogroup δεν τα ανέφερε στην δήλωσή του». «Δεν τα συζητούμε, αλλά τα κάνουμε;», είναι η ερώτηση του δημοσιογράφου της Handelsblatt. «Όταν γίνεται λόγος για «κορονο-ομόλογα» ή «ευρωομόλογα», ο καθένας φαντάζεται πολύ διαφορετικά πράγματα. Χρειαζόμαστε πρώτα έναν σαφή ορισμό του περί τίνος πρόκειται. Και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν προτείνει κορονο-ομόλογα, οπότε δεν δίνει και ορισμό τους», απαντά ο κ. Ντομπρόφσκις. Σχολιάζοντας το αίτημα παρόλα αυτά των Επιτρόπων της Γαλλίας και της Ιταλίας για την έκδοση ευρωομολόγου, ο Λετονός πολιτικός επισημαίνει ότι η Επιτροπή είναι ανοιχτή σε όλες τις δυνατότητες που επιτρέπει η Συνθήκη της Λισαβόνας. «Δεν αποκλείουμε καμία επιλογή, εάν τα κράτη – μέλη συμφωνούν. Για τα ευρωομόλογα, ως γνωστόν, αυτό δεν ισχύει», λέει χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στις αποφάσεις που αφορούν δάνεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, ο Βάλντις Ντομπρόφσκις εξηγεί ότι δεν είναι βέβαιη η προσφυγή της Ιταλίας και της Ισπανίας στον ΕΜΣ, καθώς και μόνο το γεγονός ότι το Eurogroup συμφώνησε σε ένα πακέτο βοήθειας, διευκολύνει την πρόσβαση των υπερχρεωμένων κρατών στις αγορές. «Αυτή τη στιγμή κανένα μέλος του ευρώ δεν έχει πρόβλημα να βρει αγοραστές για τα ομόλογά του», αναφέρει σχετικά και προσθέτει ότι «καμία χώρα δεν έχει ακόμη υποβάλει αίτηση για δάνειο από τον ΕΜΣ και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι κάποια κυβέρνηση θέλει να το κάνει μελλοντικά».

Σε ό,τι αφορά την δημοσιονομική κατάσταση των κρατών-μελών μετά την κρίση, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής σημειώνει ότι αυτή η συζήτηση θα πρέπει να γίνει μετά την τρέχουσα κρίση. Θεωρεί ωστόσο δεδομένο ότι τα κρατικά ελλείμματα και τα χρέη θα αυξηθούν σημαντικά σε όλα τα κράτη. «Αργότερα, τα δημοσιονομικά θα πρέπει βεβαίως να γίνουν και πάλι βιώσιμα. Τα κράτη – μέλη έχουν τότε την επιλογή μεταξύ μείωσης εξόδων και της αύξησης των εσόδων», αναφέρει σχετικά. Αντίστοιχα, ο κ. Ντομπρόφσκις θεωρεί πιθανό και το ενδεχόμενο νέων προβλημάτων των τραπεζών με μη εξυπηρετούμενα δάνεια. «Είναι σημαντικό οι τράπεζες να μην περιορίσουν την χορήγηση δανείων προς επιχειρήσεις, για μην επιδεινωθεί η ύφεση. Για αυτό έχουμε χαλαρώσει το δίκαιο ανταγωνισμού της Ε.Ε., ώστε να καταστούν εφικτές οι κρατικές εγγυήσεις δανείων. Πέραν αυτού, η Τραπεζική Εποπτεία απαγόρευσε μερίσματα, μπόνους και επαναγορά μετοχών. Θέλουμε να χαλαρώσουμε τους ισχύοντες κανόνες εποπτείας και για αυτό θα υποβάλουμε ενημέρωση στις 23 Απριλίου», προσθέτει, ενώ ,κληθείς να σχολιάσει την απόφαση της ιταλικής κυβέρνησης να σταματήσει προσωρινά την αποπληρωμή στεγαστικών δανείων, τονίζει: «Προσπαθούμε να το αποφύγουμε με κρατικές εγγυήσεις, αλλά μάλλον δεν θα είναι αρκετό. Δεν αποκλείω να έχουμε και πάλι προβλήματα με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια».

Συνολικά, ο κ. Ντομπρόφσκις δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η ευρωπαϊκή οικονομία να συρρικνωθεί περισσότερο από ό,τι το 2009. «Η χρηματοπιστωτική κρίση και η κρίση χρέους έπληξαν σοβαρά κάποια κράτη – μέλη της Ευρωζώνης, κάποια καθόλου ή μόνο για σύντομο διάστημα. Αυτή τη φορά έχουμε να κάνουμε με μια συμμετρική κρίση που πλήττει όλα τα κράτη», εξηγεί και σε ό,τι αφορά την επιστροφή των χωρών στην «κανονικότητα», επισημαίνει ότι σχολεία και καταστήματα μπορούν σιγά σιγά να ανοίξουν, αλλά «μόνο όταν θα έχουμε θέσει υπό έλεγχο την πανδημία». Διευκρινίζει μάλιστα ότι θα είναι τα ίδια τα κράτη – μέλη που θα αποφασίσουν για την σωστή χρονική στιγμή και για αυτό βασίζονται στην συμβουλή ειδικών υγείας και λοιμωξιολόγων. Η Επιτροπή πάντως θα υποβάλει και μια δική της «στρατηγική εξόδου». Δεν μπορεί να υπάρξει ενιαία επιστροφή στην κανονικότητα παντού στην ΕΕ, αλλά θα πρέπει να υπάρξει συντονισμός, προκειμένου να αποφευχθούν εμπόδια στην λειτουργία της ενιαίας αγοράς.

-

Σχετικα αρθρα

Συνόδος Κορυφής : Ολοκληρώθηκε, σε εξέλιξη η συνέντευξη Τύπου

admin

120 δόσεις: Ανοίγει μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη η πλατφόρμα

admin

Ξενοδοχείο σε σχήμα… κιθάρας άνοιξε τις πύλες του

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 16,1% η ανεργία τον Φεβρουάριο

admin

Κοροναϊός : «Παράθυρο» Σεντένο στην έκδοση «Corona bond»

admin

Βρούτσης: Πότε θα καταβληθούν τα 600 ευρώ στους επιστήμονες

admin

Κοινωνικός τουρισμός: Αυξάνονται σε 370 χιλιάδες οι δικαιούχοι

admin

Πώς θα υπολογιστεί η προκαταβολή φόρου – Παράθυρο για μηδενισμό

admin

Μεγάλο deal 4 δισ. δολαρίων για την «Πέππα το γουρουνάκι»

admin

«Κατεδαφίζονται» τα ξενοδοχεία: Χάνεται τζίρος 4,5 δις ευρώ, κινδυνεύουν 45.142 θέσεις εργασίας

admin

Εθνική Αρχή Διαφάνειας: Οικονομική εποπτεία ελέγχου σε 4 αθλητικούς φορείς

admin

Αύξηση 2,9% της απασχόλησης στο λιανικό εμπόριο το α΄ τρίμηνο του 2020, σε ετήσια βάση

admin

Δάνεια : Σε ποιους και πώς θα χορηγούνται έως 25.000 ευρώ

admin

Κομισιόν : Σημαντική αύξηση του δείκτη οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο

admin

ΔΕΗ : Πως γίνονται οι εξ αποστάσεως συναλλαγές

admin

«Καθοριστική η ελεύθερη κυκλοφορία των Ευρωπαίων για τις εμπορικές σχέσεις μετά το Brexit»

admin

Bloomberg: Το συμβιβαστικό σχέδιο Μισέλ για το Ταμείο Ανάκαμψης

admin

Αυτός θα είναι ο νέος χρηματοοικονομικός σύμβουλος του ΟΔΔΗΧ

admin