Image default
Οικονομία

Moody’s: O Covid19 χτυπά και τον «Ηρακλή»

O τραπεζικός κλάδος θέλει να είναι μέρος της λύσης στην μάχη κατά του Covid19, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα βγει και αυτός αλώβητος από την κρίση. Σε μία πρώτη αποτίμηση ο οίκος Moody’s προειδοποιεί ότι θα επιβραδυνθούν σημαντικά τα σχέδια των ελληνικών τραπεζών για τις τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων, ενώ θα επιδεινωθεί και η ποιότητα του ενεργητικού.

Όπως αναφέρει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης ο Covid19 και τα μέτρα, που λαμβάνονται για να μπει φρένο στην εξάπλωσή του θα ανατρέψουν την προηγούμενη θετική τάση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Το απόθεμα των NPLs σε αντιπροσωπευτικό δείγμα ευρωπαϊκών τραπεζών μειώθηκε στα 617,8 δισεκατομμύρια ευρώ στο τέλος του τρίτου τριμήνου του 2019 από 714,1 δισεκατομμύρια ευρώ το προηγούμενο έτος. Οι ιταλικές τράπεζες είχαν το υψηλότερο απόθεμα NPLs, στα 127,1 δισεκατομμύρια ευρώ, ή 7,2% του συνόλου των δανείων, ενώ ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών τραπεζών ήταν στο 37,4% με το απόθεμα να διαμορφώνεται στα 74,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του τρίτου τριμήνου του 2019, οι ιταλικές τράπεζες είχαν το υψηλότερο απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων σε απόλυτους όρους, με το ύψους τους να ανέρχεται στα 127,1 δισ. ευρώ . Ως ποσοστό επί του συνόλου πάντως ήταν 7,2%. Στις άλλες χώρες του Νότου, το απόθεμα των NPLs της Πορτογαλίας ήταν 19,6 δισ. ευρώ ή 8,3% του συνόλου και στην Ισπανία στα 83,5 δισ. ευρώ ή 3,4%.  

Όπως εξηγούν οι αναλυτές του Moody’s τα lockdowns και άλλες απαγορεύσεις έχουν πληγώσει αισθητά την οικονομική δραστηρίοτητα και σε πολύ μεγάλο βαθμό τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αυτό σημαίνει ότι αρκετές εταιρείες, αλλά και ιδιώτες θα αντιμετωπίσουν σοβαρές δυσκολίες στην αποπληρωμή των χρεών τους και θα δημιουργηθούν νέα κόκκινα δάνεια. Ένα επιπλέον αγκάθι είναι και το πλήγμα στην λειτουργία των δικαστικών συστημάτων. Με τις νομικές διαδικασίες να μπαίνουν στον πάγο, καθυστερούν σοβαρά και οι ακαθάριστες εισπράξεις για τις συναλλαγές μη εξυπηρετούμενων δανείων, οι οποίες είναι επίσης εκτεθειμένες στο επενδυτικό κλίμα και στη λειτουργία των αγορών ακινήτων.  Σύμφωνα με τον Moody’s αυτό έρχεται να εγείρει τεράστιες προκλήσεις στα σχέδια των τραπεζών για τις συναλλαγές NPLs.

Σημειώνεται ότι στην ελληνική αγορά εξασφαλισμένων NPLs έχουν καταγραφεί 4,8 δισ. ευρώ δάνεια ακινήτων (RE) και πωλήσεις REO (από ακίνητα που περιέρχονται στις τράπεζες). Το σχέδιο «Ηρακλής» θα βοηθούσε στο να μειωθούν αισθητά τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα καθώς:

α) ευθυγραμμίζει τα συμφέροντα των senior τίτλων με άλλους αντισυμβαλλομένους συναλλαγών και

β) στηρίζει την ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών μειώνοντας το υπάρχον απόθεμα προβληματικών δανείων που έχουν απομείνει από την τελευταία ύφεση, με ταχύτερο τρόπο.. Ωστόσο o Covid19 έρχεται να βάλει φρένο ακόμη και στον ισχυρό «Ηρακλή». 

Σχετικα αρθρα

Κοροναϊός : Αλλάζουν όλα στις πληρωμές για ενοίκια

admin

Βρούτσης στο MEGA: Δεσμευτικά για όλους τα μέτρα για τα ενοίκια

admin

Γ. Στουρνάρας: Να μη χαθεί η ευκαιρία του Ταμείου Ανάπτυξης

admin

Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η απόφαση για τους ΚΑΔ που εμπίπτουν στο μέτρο της αναστολής πληρωμών αξιογράφων

admin

Σε «καραντίνα» οι αντικειμενικές λόγω κοροναϊού – Τι προβλέπεται για ΕΝΦΙΑ

admin

Χρηματιστήριο: Άνοιγμα με ήπιες ανοδικές τάσεις

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: Σε νέα υψηλά 58 μηνών η αγορά στο κλείσιμό της

admin

Μητέρες : Πώς μπορούν να βγουν στη σύνταξη 12 χρόνια νωρίτερα

admin

Κουτσούμπας: Να επανέλθει το αφορολόγητο στα 12000 ευρώ για τους μικρομεσαίους

admin

Νέες απώλειες κατέγραψε το Χρηματιστήριο την Δευτέρα

admin

Moody’s: Οι ελληνικές τράπεζες έχουν πάρει τα περισσότερα φθηνά δάνεια από την ΕΚΤ

admin

Αυξημένο κατά 0,2% το ΑΕΠ της ευρωζώνης το τρίτο τρίμηνο

admin

Όχι στα εστιατόρια λέει το 50% των Ελλήνων

admin

Kίνα: Η πανδημία φρέναρε τις εξαγωγές τον Μάρτιο

admin

Υποβάθμιση των προοπτικών της Ελλάδας (και) από την S&P – Βλέπει ύφεση 9%

admin

Προεδρικές Εκλογές ΗΠΑ : Άνοδος στις χρηματιστηριακές αγορές εν αναμονή αποτελεσμάτων

admin

Χρηματιστήριο : Εντυπωσιακή άνοδος 29,40% τον Νοέμβριο, έκρηξη κερδών 69,63% στις τράπεζες

admin

Στόχος ιδιωτικοποιήσεων 2,4 δισ. το 2020

admin