Image default
Οικονομία Πρώτο Θέμα

ΕΚΤ: Σε επαγρύπνηση για νέα μέτρα

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συμμετέχει δυναμικά στις συντονισμένες προσπάθειες στήριξης της οικονομίας, που βαδίζει ολοταχώς προς τη βαθύτερη ύφεση της τελευταίας δεκαετίας εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού. Και παραμένει σε ετοιμότητα για την ανάληψη πρόσθετης δράσης, εφόσον καταστεί αναγκαίο, σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τις κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωζώνης.

Κεντρικές τράπεζες και εθνικές αρχές έχουν ανακοινώσει μπαράζ μέτρων επανεκκίνησης της οικονομίας και στήριξης των πληττόμενων επιχειρήσεων και νοικοκυριών, με την ΕΚΤ να εγκαινιάζει συμπλρωματικό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, με τη δέσμευση για συνολικές δαπάνες άνω του ενός τρισ. ευρώ για αγορές κρατικού και ιδιωτικού χρέους φέτος.

«Έχουμε ήδη κάνει υπεράνθρωπες προσπάθειες», σημειώνει ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, σε συνέντευξή του στη «Journal Du Dimanche». «Εάν κριθεί αναγκαίο, θα κάνουμε περισσότερα ώστε να εκπληρώσουμε την εντολή μας για σταθερότητα των τιμών, εντός των ορίων που μας επιτρέπουν οι συνθήκες», υπογραμμίζει ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης και εκ των μελών στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ.

Σε ξεχωριστή συνέντευξη στην πορτογαλική εφημερίδα «Εxpresso», ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λούις ντε Γκίντος, τόνισε ότι η ΕΚΤ εξετάζει διαφόρους τρόπους αντιμετώπισης των εξελίξεων και συνθηκών έντασις στις αγορές.

Το γεγονός ότι οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ δίνουν έμφαση στην ευελιξία κινήσεων από πλευράς της κεντρικής τράπεζας θα μπορούσε να καθησυχάσει τους επενδυτές, που είχαν αρχίσει να αμφισβητούν την αποφασιστικότητά της. Η απογοήτευση από τα μέτρα στήριξης που αποφάσισαν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών -σταματώντας ένα βήμα πριν από την απόφαση για κοινά ευρω-ομόλογα- είχαν εντείνει τον κλοιό πιέσεων γύρω από το ιταλικό και ισπανικό χρέος, με άνοδο των αποδόσεων.

«Θα παραμείνουμε σε επαγρύπνηση», ανέφερε ο κ. ντε Γκίντος. «Διαθέτουμε ένα νέο εργαλείο -το Εκτακτο Πρόγραμμα Αγοράς Ενεργητικού εν μέσω Πανδημίας- και μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε με ευελιξία, τόσο ως προς το χρονοδιάγραμμα όσο και ως προς τα στοιχεία ενεργητικού που αγοράζουμε», διευκρίνισε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ.

Παρ’ όλα αυτά, παραδέχθηκε ότι θα είναι δύσκολο για ητν οικονομία να ανακάμψει στο δεύτερο ήμισυ του 2020 ή να αναπληρώσει εντός του 2021 το χαμένο έδαφος. «Οι προσπάθειες της ΕΚΤ εστιάζουν στο να αποτραπεί το ενδεχόμενο η κρίση λόγω κορωνοϊού να μετατραπεί σε κρίση χρέους», επισήμανε.

Τόσο ο κ. Ντε Γκίντος όσο και ο κ. Βιλερουά κάλεσαν τις κυβερνήσεις να κάνουν περισσότερα, συμπληρώνοντας τη δημοσιονομική πολιτική με δημοσιονομικές δαπάνες.

«Η Ευρώπη χτυπήθηκε συνολικά και μαζί θα εξέλθουμε από την κρίση», ανέφερε ο κ. Βιλερουά.

Σχετικα αρθρα

Χρηματιστήριο : Απώλειες 1,31% κατέγραψε τη Δευτέρα

admin

Τριπλό χαράτσι για ελεύθερους επαγγελματίες το 2018

admin

Ξεπέρασε τις 2.000 ρυθμίσεις ο εξωδικαστικός μηχανισμός

admin

Με άνοδο άνοιξε το Χρηματιστήριο Αθηνών

admin

Ανοδικά για τέταρτο συνεχές έτος, οι ελληνικές εξαγωγές φρούτων και λαχανικών

admin

Το ΔΝΤ ζητά περισσότερες δαπάνες για την ενίσχυση της ανάπτυξης

admin

Ifo- Γερμανία: Συρρίκνωση 6,5% φέτος, ανάπτυξη άνω του 10% το 2021

admin

Γερμανικός Τύπος: Τώρα ξεκινούν τα πιο δύσκολα για τον Ζάεφ

admin

Τροπολογία για απασχόληση ανέργων σε αγροτικές εργασίες με διατήρηση του επιδόματος

admin

Κέρδη για την AstraZeneca από το εμβόλιο κατά του Covid-19 το καλοκαίρι του 2021

admin

Ιστορική ευκαιρία για επανένωση της Κύπρου το 2017

admin

Σε κατάσταση συναγερμού στο ΓΛΚ για τον κορωνοϊό

admin

ΧΑ:Inferno διχως τελος -10% ο ΓΔ, -12% οι τράπεζες

admin

ΙΝΕ ΓΣΕΕ : Υψηλό το αναπτυξιακό κενό – Με αργούς ρυθμούς μειώνεται η ανεργία

admin

Ξεκαθαρίζοντας το δημόσιο χρέος της Ελλάδας

admin

Κοροναϊός : Αντέχει η οικονομία ένα νέο lockdown και πόσο θα μας κοστίσει;

admin

Ερχεται νέο μοντέλο εργασίας στη μετά – κοροναϊού εποχή;

admin

Γιατί φθίνει η στήριξη για τα κατεστημένα κόμματα της Ευρώπης

admin