Image default
Πρώτο Θέμα

Spiegel: H απελπισία των Ελλήνων ξενοδόχων

Τις μαρτυρίες Ελλήνων ξενοδόχων παρουσιάζει το περιοδικό Spiegel στη διαδικτυακή του έκδοση. Παρουσιάζουν με τα πιο μελανά χρώματα την οικονομική κρίση που προκλήθηκε εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού. Το άρθρο σημειώνει: «Η τουριστική βιομηχανία είναι το ελιξίριο της ελληνικής οικονομίας. Σχεδόν 34 εκατομμύρια τουρίστες, τριπλάσιος αριθμός σε σύγκριση με αυτών των κατοίκων της χώρας, επισκέφθηκε την Ελλάδα το 2019. Ο τουρισμός συμβάλει κατά ένα τέταρτο στην οικονομία και την απασχόληση της χώρας – το υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ. Το 2020 υποσχόταν να είναι η χρονιά θαύμα. Τώρα η πανδημία ωθεί την οικονομία σε ύφεση και τους αριθμούς των ανέργων στα υψηλότερα ποσοστά από την οικονομική κρίση».

Στη συνέχεια το άρθρο παραθέτει τις μαρτυρίες υπεύθυνων μεγάλων ξενοδοχείων αλλά και οικογενειακών επιχειρήσεων όπως του Μάκη Σαράφογλου από τη Λέσβο, ο οποίος το 2012 άνοιξε ένα ξενοδοχείο με 40 δωμάτια. «Το ξενοδοχείο είναι οικογενειακή επιχείρηση, την οποία διοικώ από κοινού με τη σύζυγό μου και το γιο μου. Τις συμβάσεις εργασίας των τριών υπαλλήλων μας έπρεπε να τις καταγγείλω. Τώρα παίρνουν ένα επίδομα από την κυβέρνηση 800 ευρώ. Μετά το διάταγμα της 22ας Μαρτίου έπρεπε να κλείσουμε το ξενοδοχείο μας. Εκείνη την ημέρα αποχαιρετήσαμε τον τελευταίο μας επισκέπτη. Ήταν πολύ οδυνηρή στιγμή. Από τότε μόνο ακυρώσεις. Από την Ελλάδα, τη Γερμανία, τη Μεγάλη Βρετανία, την Ιταλία, τη Γαλλία. Όχι μόνο παραθεριστές αλλά και αρχαιολόγοι, συνεργάτες ΜΚΟ και διεθνών οργανισμών. Συνήθως χαιρόμαστε για τα τηλεφωνήματα. Από τότε που κλείσαμε ξέρουμε πως κάθε φορά που χτυπάει το τηλέφωνο στη ρεσεψιόν είναι για ακύρωση».

Παρόμοια η κατάσταση και για το πεντάστερο ξενοδοχείο Grand Hotel Palace στη Θεσσαλονίκη. Ο διευθυντής του ξενοδοχείου Γιάννης Ασλάνης λέει σχετικά: «Εξαιτίας του κορωνοϊού ματαιώθηκαν μεγάλες εκδηλώσεις, συνέδρια που ανήκουν στον κορμό των δραστηριοτήτων μας. Στην αρχή υπήρξαν βραχυπρόθεσμες ακυρώσεις, μετά όμως για τον Απρίλιο, τον Μάιο, τελευταία και για τον Ιούνιο… Παγώσαμε και τα επενδυτικά μας προγράμματα. Είχαμε προγραμματίσει ανακαινίσεις για τον ερχόμενο μήνα. Τις ματαιώσαμε. Ο τουρισμός είναι στο σημείο μηδέν. Δεν υπάρχει παρόμοιο προηγούμενο. Τα ξενοδοχεία δεν έκλεισαν ποτέ στην ιστορία της Ελλάδας. Ούτε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

-

Σχετικα αρθρα

UniCredit:Ύφεση 9,5% φέτος αντί για 16%

admin

Οι διαπραγματεύσεις τώρα αρχίζουν…

admin

90 χρόνια από το κραχ του 1929

admin

Τα καλά, τα κακά και τα άσχημα της οικονομίας του Τραμπ

admin

Το Brexit μετατρέπεται σε πολιτισμένο διαζύγιο

admin

Φωτιά για τους ελεύθερους επαγγελματίες το ασφαλιστικό

admin

14 δράσεις προτείνει ο ΣΕΒ για την ταχύτερη έξοδο από την κρίση

admin

Η δυναμική πορεία των ελληνικών κρασιών, στην παγκόσμια αγορά

admin

Η παγκόσμια οικονομική τάξη πραγμάτων καταρρέει…

admin

DW: Τι απέμεινε από τα “κίτρινα γιλέκα”;

admin

Η σημερινή χρηματοπιστωτική κρίση: ξεχάσαμε την κρίση του 2007

admin

Η Γερμανία είναι έτοιμη να ηγηθεί της Ευρώπης

admin

Η ασθένεια της μόνιμης ανεργίας στην Ευρώπη διαδίδεται

admin

Η Μέρκελ μπορεί να κερδίσει τις εκλογές, αλλά να χάσει τον ΥΠΟΙΚ της

admin

Μέρκελ, Μακρόν και στο βάθος… Ελλάδα

admin

Brexit χωρίς τελική συμφωνία;

admin

Το κρίσμο Eurogroup για το χρέος

admin

Από την έκρηξη στην καταδίκη

admin