Image default
Οικονομία

Σιάμισιης (ΕΛΠΕ) : Θα παραμείνουν χαμηλά οι τιμές πετρελαίου – Αυξημένα τα ελληνικά αποθέματα

Την εκτίμηση ότι η τιμή του πετρελαίου θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα για όλο το 2020 διατύπωσε ο διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Πετρελαίων, Ανδρέας Σιάμισιης.

«Στο βαθμό που οι τιμές θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα για το υπόλοιπο του 2020 και δεν βλέπω ιδιαίτερο λόγο να αυξηθούν, νομίζω ότι θα έχουμε το όφελος από ένα περιβάλλον χαμηλών τιμών πετρελαίου και σχετικά χαμηλότερες τιμές για τους καταναλωτές», ανέφερε ο κ. Σιάμισιης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ.

Φόροι το μεγαλύτερο μέρος της λιανικής τιμής

Υπενθύμισε ωστόσο ότι το μεγαλύτερο μέρος της λιανικής τιμής στα πρατήρια είναι φόροι που δεν επηρεάζονται από την πτώση των διεθνών τιμών.

«Από το 1,3 – 1,4 ευρώ που είναι η λιανική τιμή το 1 ευρώ είναι φόροι», σημείωσε.

Αυξημένα τα αποθέματα ασφαλείας

Διευκρίνισε επίσης ότι διυλιστήρια όπως τα ΕΛΠΕ δεν αποθεματοποιούν αργό πετρέλαιο για να το εμπορευθούν, αλλά παραγγέλνουν μόνο τις ποσότητες που χρειάζονται για να εφοδιάσουν την αγορά.

Πρόσθεσε πάντως ότι λόγω της κρίσης του κοροναϊού έχουν αυξηθεί τα αποθέματα προκειμένου να εξασφαλιστεί η ασφάλεια εφοδιασμού της ελληνικής αγοράς.

«Εδώ και δύο μήνες έχει ξεσπάσει πόλεμος τιμών την διεθνή πετρελαϊκή αγορά»3

Αναφερόμενος στην αρνητική τιμή για το αργό που διαμορφώθηκε χθες στην αγορά των ΗΠΑ ο κ. Σιάμισιης έκανε λόγο για πρωτοφανή εξέλιξη την οποία απέδωσε στο γεγονός ότι, ενώ πλησίαζε η ημερομηνία εκπλήρωσης των συμβολαίων για παράδοση πετρελαίου το Μάιο, δεν υπήρχαν αρκετές δεξαμενές για την αποθήκευση των παραγγελιών.

«Δημιουργήθηκε πανικός, αυτοί που είχαν την υποχρέωση να παραλάβουν αργό προσπάθησαν να ξεφορτωθούν τα συμβόλαια και οδήγησαν σε κούρσα προς την αρνητική τιμή», είπε και πρόσθεσε:

«Εδώ και δύο μήνες έχει ξεσπάσει πόλεμος τιμών την διεθνή πετρελαϊκή αγορά. Επιπλέον, λόγω του κορονοϊού η παγκόσμια ζήτηση εκτιμάται ότι πέφτει κατά 25 έως 30 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.»

» Οι περιορισμοί στην παραγωγή που συμφώνησαν ο ΟΠΚΕ και οι συνεργαζόμενες χώρες είναι της τάξης των 10 εκατ. βαρελιών την ημέρα. Οι εταιρείες που έχουν επενδύσει στην εξόρυξη πετρελαίου, στο βαθμό που δεν θα διαφοροποιηθεί ουσιαστικά η τιμή, γράφουν μεγάλες ζημιές».

Τέλος για την επίπτωση των χαμηλών τιμών στον όμιλο των Ελληνικών Πετρελαίων ο κ. Σιάμισιης είπε ότι οι δραστηριότητες της εξόρυξης πετρελαίου στο Ιόνιο για την Κρήτη, όπου τα ΕΛΠΕ έχουν άδειες για έρευνα και εκμετάλλευση μαζί με την TOTEAL και την EXXON «δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη, οπότε θεωρητικά δε μας επηρεάζει η πτώση της τιμής. Μας επηρεάζει μόνο στο βαθμό που τα αποθέματα τα οποία έχουμε θα υποτιμηθούν λογιστικά».

-

Σχετικα αρθρα

Κοροναϊός : Στο στόχαστρο η γερμανική κυβέρνηση για την πολιτική προμήθειας τεστ

admin

Μπάιντεν : Το νομοσχέδιο θα επιταχύνει την παραγωγή και διανομή εμβολίων

admin

ΗΠΑ : «Πέρασε» το σχέδιο ανάκαμψης του Μπάιντεν από την Γερουσία

admin

Μείωση ενοικίων : Δυνατότητα υποβολής αρχικών δηλώσεων covid για το 2020 ζητά η ΠΟΜΙΔΑ

admin

Θεοχάρης στο CNN: Το πιστοποιητικό εμβολιασμού είναι μέσον επιστροφής στην ελευθερία

admin

Politico : Το σχέδιο Κομισιόν για την επανέναρξη των ταξιδιών – Ποιοι συμφωνούν, ποιοι διαφωνούν, πότε θα είναι έτοιμο

admin

Βουλή : Κατατέθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με τις ρυθμίσεις για το ΤΧΣ

admin

Ελληνική Χρυσός : Στη Βουλή η επενδυτική συμφωνία για τα Μεταλλεία Κασσάνδρας

admin

Μισθοί δύο ταχυτήτων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα

admin

Έρευνα ΥΠΕΞ : Η πανδημία προκάλεσε την επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των ελληνικών εξαγωγών

admin

Αγορά ακινήτων : Οι πιο ακριβές πόλεις του κόσμου για το 2020 [γράφημα]

admin

Γερμανία : Υπάρχουν και παρά τον Ρήνο φορολογικοί παράδεισοι

admin