Image default
Επιχειρήσεις

Εστίαση – Επιστολή στον πρωθυπουργό: 7 προτάσεις για σωτηρία επιχειρήσεων και 700.000 εργαζομένων

Η Ελληνική Ένωση Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης (ΕΠΟΕΣ) κατέθεσε στον Πρωθυπουργό και στους συναρμόδιους Υπουργούς δέσμη προτάσεων για την μεσο-μακροπρόθεσμη στήριξη του κλάδου της εστίασης, λαμβάνοντας υπόψη ότι:

• ο κλάδος της εστίασης είναι κεντρικός πυλώνας της οικονομικής δραστηριότητας και ένας από τους μεγαλύτερους εργοδότες στην Ελλάδα, με 700.000 εργαζόμενους και χιλιάδες σημεία πώλησης,

• είναι κλάδος άμεσα συνδεδεμένος με τον τουρισμό και την αναψυχή, τομείς που κατά γενική παραδοχή υφίστανται τεράστιο πλήγμα από την παρούσα κρίση και για τους οποίους ήδη η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι σχεδιάζει μέτρα στήριξης,

• οι ειδικοί προαναγγέλλουν τη σταδιακή και σε βάθος χρόνου άρση των περιοριστικών μέτρων ενώ επισημαίνουν τον κίνδυνο νέας έξαρσης της πανδημίας σε σχετικά σύντομο διάστημα, εξελίξεις που προεξοφλούν, στην καλύτερη περίπτωση, τη μερική μόνο λειτουργία (είτε ως δραστηριότητες είτε ως δυναμικότητες) των επιχειρήσεων εστίασης για τους επόμενους αρκετούς μήνες, και

• τα διακυβεύματα σήμερα είναι, κατά σειρά προτεραιότητας, α) η διάσωση των θέσεων εργασίας και β) η διάσωση των επιχειρήσεων που παράγουν τον εθνικό πλούτο.

Η ΕΠΟΕΣ προτείνει τις παρακάτω παρεμβάσεις:

1. Μείωση του ΦΠΑ από 1/6/2020 στο 6% για όλη τη εστίαση (συμπεριλαμβάνονται καφές, ροφήματα και ψωμί), με στόχο να μεταφερθεί το όφελος και στις τιμές για τους καταναλωτές.

2. Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στον καφέ.

3. Μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις στο 20%, σύμφωνα με τη σχετική δέσμευση της κυβέρνησης, και μη καταβολή προκαταβολής φόρου εισοδήματος για το 2020.

4. Προγράμματα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων, μέσω επιδότησης εργοδοτικών εισφορών και επιδομάτων ως εξής:

α) επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων κατά 50%,

β) ειδικό επίδομα για εργαζομένους που θα τεθούν, εκτάκτως και για συγκεκριμένο διάστημα (έως 31/12/2020), σε καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας λόγω των συνεχιζόμενων περιορισμών στη λειτουργία των επιχειρήσεων, ώστε να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας, και

γ) εργαλεία ρευστότητας για την επανεκκίνηση των επιχειρήσεων με εγγύηση του Δημοσίου κατά 80% και με βάση τα στοιχεία μισθοδοσίας, όπως είχε εξαγγελθεί στις αρχές της κρίσης.

5. Ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών που δημιουργήθηκαν μετά την 1η Μαρτίου 2020 σε 60 δόσεις, με πρώτη δόση τον Ιανουάριο του 2021.

6. Επαναφορά ΕΣΠΑ με δυνατότητα επιδότησης επιλέξιμων επενδύσεων για όλα τα μεγέθη επιχειρήσεων (ο κλάδος μας περιμένει εδώ και χρόνια να ανοίξει το πρόγραμμα για το franchise).

7. Για την περίοδο από την άρση των περιοριστικών μέτρων και έως 31/12/2020 να προβλεφθεί μείωση των μισθωμάτων που καταβάλλουν οι επιχειρήσεις εστίασης ανάλογη με την μείωση των εισπράξεων τους σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, με ταυτόχρονη προστασία των ενοικιαστών για το συγκεκριμένο διάστημα. Η κίνηση αυτή θα είναι δίκαιη και εύλογη, με βάση τον σχεδιασμό που υπάρχει για τον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων εστίασης, για τον οποίο είναι φανερό ότι θα υπάρχουν σοβαροί περιορισμοί ακόμα και μετά την άρση των γενικών περιοριστικών μέτρων.

«Είμαστε σίγουροι ότι ο κ. Πρωθυπουργός θα εγκύψει προσωπικά στα προβλήματα του κλάδου μας, ο οποίος πέρα από τις βέβαιες, μεγάλες ζημίες της φετινής χρονιάς καλείται να προετοιμαστεί και για την επόμενη χρονιά, που προδιαγράφεται ιδιαίτερα δύσκολη. Η επιτυχημένη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης από την Ελληνική Κυβέρνηση, η οποία έχει προκαλέσει εκτεταμένα θετικά σχόλια από την παγκόσμια κοινότητα, αποτελεί εγγύηση για δυναμική επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας μόλις η κατάσταση ομαλοποιηθεί, στη χώρα μας αλλά και παγκοσμίως. Με τις παραπάνω παρεμβάσεις που προτείνει η ΕΠΟΕΣ, ο κλάδος της εστίασης θα παραμείνει ζωντανός και δυνατός ώστε την ώρα της επανεκκίνησης να βρεθεί και πάλι στην πρώτη γραμμή της ανάπτυξης», καταλήγει η ανακοίνωση.

Σχετικα αρθρα

Ξεκινούν νωρίτερα οι πτήσεις της Ryanair προς τους ευρωπαϊκούς προορισμούς

admin

ΔΕΔΔΗΕ: Νέα διαδικτυακή υπηρεσία για τους πελάτες Μέσης Τάσης

admin

Η cosmoONE στους 10 καλύτερους Procurement Solution Providers της Ευρώπης

admin

Lamda: Ολοκληρώθηκε η πώληση των ιδίων μετοχών στην Ορυμήλ

admin

Μυτιληναίος: Ανοίγει το βιβλίο προσφορών για το Eurobond

admin

Epsilon Net: Απέκτησε το 34% της HiT Hospitality Integrated Technologies

admin

Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Διεθνής Πρωτοβουλία Δράσης ύψους 100 εκατ. δολαρίων για τον COVID-19

admin

Ισπανία: 674 νεκροί σε 24 ώρες- 12.418 τα συνολικά θύματα του κορονοϊού

admin

Ο Ερντογάν μετατρέπει δύο αεροδρόμια σε νοσοκομεία κορονοϊού αλλά… θα ανοίξουν σε 45 μέρες

admin

Πώς θα κινηθεί η Intrum με τα NPΕs της Πειραιώς

admin

ΥΠΕΝ: Μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά ενέργειας

admin

Επενδύσεις σε υποδομές και σε έργα τεχνολογίας δρομολογεί η ΕΥΑΘ

admin

Από τα ΕΛΠΕ το μεγαλύτερο έργο ΑΠΕ στην Ελλάδα

admin

Νίκη της Apple στη δικαστική διαμάχη για το πρόστιμο των €13 δισ.

admin

Creta Farms: Αμφισβητεί την πλειοψηφία του Εμμ. Δομαζάκι στη Γ.Σ. ο Κ. Δομαζάκης

admin

Ξενοδόχοι: 1 στους 2 φοβάται πτώχευση – Δέσμη 5 προτάσεων για μέτρα

admin

Creta Farms: Τα επόμενα στάδια της συμφωνίας εξυγίανσης

admin

Πληρωμή ΕΝΦΙΑ σε περισσότερα από 2.700 καταστήματα ΟΠΑΠ

admin