Image default
Επιχειρήσεις

ΔΕΗ: Στα 333,6 εκατ. ευρώ τα EBITDA του 2019 – Στάσσης: Συνεχίζουμε την διαδικασία μετασχηματισμού

Την αντιστροφή της τάσης και την αλλαγή πορείας της επιχείρησης αποτυπώνουν τα αποτελέσματα του 2019 για τη ΔΕΗ, με την εταιρεία να καταγράφει το μεγαλύτερο μέρος της λειτουργικής κερδοφορίας στο δ’ τρίμηνο του έτους, δηλαδή μετά τη λήψη των έκτακτων μέτρων για τη διάσωση της επιχείρησης. Συγκεκριμένα η λειτουργική κερδοφορία EBITDA έφτασε τα 333,6 εκατ. ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος του επαναλαμβανόμενου EBITDA να προέρχεται από το δ’ τρίμηνο (236,8 εκατ. ευρώ), ως αποτέλεσμα των μέτρων που ελήφθησαν από τον Αύγουστο του 2019 για τη μείωση του κόστους και τη βελτίωση της ρευστότητας της ΔΕΗ. Το αντίστοιχο EBITDA του Δ’ τριμήνου του 2018 ήταν €44,7 εκατ.

Σε επίπεδο αποτελεσμάτων προ φόρων σε προσαρμοσμένη βάση, στο Δ’ τρίμηνο του 2019 καταγράφηκαν κέρδη € 26,9 εκατ. έναντι ζημιών € 131,6 εκατ. πέρυσι.

Σημειώνεται ότι τα δημοσιευμένα μεγέθη της εταιρείας περιλαμβάνουν τη λογιστική ζημιά που προκλήθηκε εξαιτίας της αναπροσαρμογής της εύλογης αξίας των παγίων του ομίλου. Συγκεκριμένα τα αποτελέσματα προ φόρων επιβαρύνθηκαν κατά € 2,1 δισ., αντανακλώντας την ζημιογόνο θέση της λιγνιτικής παραγωγής, η οποία όμως περιορίζεται λόγω του επιταχυνόμενου πλάνου απολιγνιτοποίησης.  Η ζημία αυτή δεν έχει ταμειακή διάσταση. Αντίθετα, η διατήρηση των ζημιογόνων λιγνιτικών μονάδων επιβαρύνει ταμειακά τη ΔΕΗ με €200-300 εκατ. ετησίως. Όπως επισημαίνεται από κύκλους της ΔΕΗ “τα αποτελέσματα αυτά καταδεικνύουν την ανάγκη υλοποίησης του πλάνου απολιγνιτοποίησης που έχει καταθέσει η ΔΕΗ μέσα στα χρονοδιαγράμματα που έχουν ανακοινωθεί”.

Για το 2020 αναμένεται θετική επίπτωση από την εξοικονόμηση κόστους λόγω της χαμηλότερης τιμής φυσικού αερίου, δικαιωμάτων εκπομπών CO2 και Οριακής Τιμής Συστήματος ενώ η διαδικασία μετασχηματισμού, που έχει ανακοινωθεί συνεχίζεται κανονικά με στόχο την μετεξέλιξη της ΔΕΗ σε μια σύγχρονη, υγιή και κερδοφόρα εταιρεία.

Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα του 2019 ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Α.Ε. κ. Γιώργος Στάσσης δήλωσε:

“Το πρώτο 6μηνο του 2019 ήταν μια από τις πιο δύσκολες περιόδους στην ιστορία της ΔΕΗ. Η εταιρεία είχε φτάσει στο χείλος της καταστροφής με σοβαρά ερωτήματα για την επιβίωσή της. Σήμερα ανακοινώνουμε τα αποτελέσματα για το 2019. Ειδικά όμως, τα αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου του 2019 με EBITDA σε επαναλαμβανόμενη βάση ύψους € 236,8 εκατ. σηματοδοτούν την αντιστροφή της πτωτικής πορείας της λειτουργικής κερδοφορίας του Ομίλου. Αναμφισβήτητα, πρόκειται για θετική εξέλιξη, η οποία είναι απόρροια των μέτρων που ελήφθησαν από τον Αύγουστο του 2019 και επιβεβαιώνει την εκτίμησή μας για το σύνολο του έτους που είχαμε ανακοινώσει κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των στρατηγικών προτεραιοτήτων μας.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της αποτίμησης της εύλογης αξίας των παγίων μας κάθε πέντε έτη, τα αποτελέσματα προ φόρων επιβαρύνθηκαν κατά € 2,1 δισ., αντανακλώντας την ζημιογόνο θέση της λιγνιτικής παραγωγής, η οποία όμως περιορίζεται λόγω του επιταχυνόμενου πλάνου απολιγνιτοποίησης.

Κοιτώντας το επόμενο διάστημα μπροστά μας, είναι βέβαιο ότι η πανδημία του Covid-19 επηρεάζει όλη την οικονομική δραστηριότητα της χώρας. Από την πρώτη στιγμή, προχωρήσαμε σε δράσεις προκειμένου να εξασφαλίσουμε την επιχειρησιακή συνέχεια. Αναπτύξαμε δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και λάβαμε μέτρα στήριξης της κοινωνίας, των πελατών, και των εργαζομένων μας. Παράλληλα προωθούμε τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, επεκτείνοντας συνεχώς την γκάμα των προσφερόμενων υπηρεσιών ηλεκτρονικά και τηλεφωνικά, προκειμένου να μετριάσουμε τις επιπτώσεις από την αδυναμία των πελατών μας να μεταβούν στα καταστήματά μας.

Για το 2020, αναμένεται θετική επίπτωση από την εξοικονόμηση κόστους λόγω της χαμηλότερης τιμής φυσικού αερίου, δικαιωμάτων εκπομπών CO2 και Οριακής Τιμής Συστήματος.

Παραμένουμε προσηλωμένοι και συνεχίζουμε την διαδικασία μετασχηματισμού που έχουμε ξεκινήσει, προωθώντας την υλοποίηση των στρατηγικών προτεραιοτήτων μας. Έτσι, ταυτόχρονα με τον εκσυγχρονισμό της εμπορικής μας λειτουργίας που είναι σε εξέλιξη, προχωράμε στην ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου των ΑΠΕ εξασφαλίζοντας στον τελευταίο διαγωνισμό της ΡΑΕ εγγυημένη τιμή και για τα 200 MW του φωτοβολταϊκού πάρκου που θα κατασκευαστεί στην Κοζάνη συνολικής ισχύος 230 MW.

Ο μετασχηματισμός της ΔΕΗ σε μια σύγχρονη, υγιή και κερδοφόρα εταιρεία συνεχίζεται”.

Σχετικα αρθρα

Ebay: Σβήνει 25 «κεράκια» με προσφορές στους Έλληνες πωλητές

admin

Δάιος Πλαστικά: Στις 24/3 η ΓΣ για την έκδοση ομολογιακού έως €30,9 εκατ.

admin

Συνεργασία του Μητέρα με το Αρεταίειο Νοσοκομείο

admin

Γερμανικό δικαστήριο διατάσσει την VW να επιστρέψει χρήματα σε όσους αγόρασαν ντιζελοκίνητα

admin

Η Alpha Bank «Best Private Bank in Greece» για δεύτερη συνεχή χρονιά

admin

Στο «κόκκινο» οι τιμές ξενοδοχείων σε ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις αλλά και στην Αθήνα

admin

Sunlight: Κέρδη προ φόρων €6,3 εκατ. έναντι ζημιών στο εξάμηνο

admin

Τιτάν: Διέθεσε ίδιες μετοχές σε τέσσερα στελέχη

admin

Creta Farms: Αναζητείται φόρμουλα για την εξυγίανση

admin

Εθνική Ασφαλιστική: Ανοδική πορεία παρά την πανδημία

admin

Διευρύνεται το δίκτυο της Jysk στην Ελλάδα

admin

Interamerican: Πάνω από 620.000 τα ασφαλισμένα ΙΧ σε Ελλάδα και Κύπρο

admin

Akritas: Σε προσωρινή αναστολή οι συμβάσεις εργασίας έως μέσα Μαΐου

admin

Τουρισμός: Ο καθηγητής Ν.Σύψας λέει “ναι” σε διακοπές, αλλά με κανόνες και αποστάσεις

admin

Audiovisual: Υπεγράφη το σχέδιο σύμβασης συγχώνευσης δυο θυγατρικές

admin

Γόντικας: Η Energean εστιάζει σε 4 σημαντικές ενεργειακές υποδομές

admin

Μάχη γιγάντων για την πίτα άνω των €3 δισ. στις υποδομές

admin

Μ.Εβδομάδα: Ποιες ώρες θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα

admin