Image default
Οικονομία

Κοροναϊός : Κρίσιμη σύνοδος της ΕΕ – Σχέδιο 2 τρισ. ευρώ για οικονομική ανάκαμψη

Μέσω τηλεδιάσκεψης διεξάγεται σήμερα η σύνοδος κορυφής της ΕΕ, στην οποία οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να συμφωνήσουν στο να χρησιμοποιήσουν τον κοινό τους προϋπολογισμό για την περίοδο 2021-27 για να βοηθήσουν να τονωθεί η ανάπτυξη.

Αναμένεται επίσης να εγκρίνουν μέτρα άμεσης βοήθειας ύψους 500 δισ. ευρώ που θα τεθούν σε ισχύ από τον Ιούνιο.

Χαμηλά, ωστόσο, βρίσκεται ο πήχης των προσδοκιών για επίτευξη συμφωνίας σχετικά με το πώς ακριβώς θα χρηματοδοτήσουν την οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία του κοροναϊού, καθώς συνεχίζουν να υπάρχουν μεγάλες διαφωνίες στους κόλπους της Ένωσης.

Σχολιάζοντας στο MEGA, την επικείμενη συνεδρίαση, ο δημοσιογράφος στην εφημερίδα «Τα ΝΕΑ» και στο «in.gr», Παναγιώτης Σωτήρης, περιέγραψε το πλαίσιο της αντιπαράθεσης.

«Ο ευρωπαϊκός Βορράς δεν δέχεται την αμοιβαιοποίηση του κινδύνου» σημείωσε ο δημοσιογράφος, τονίζοντας την ανάγκη να βρεθεί το ευρωπαϊκό πλαίσιο χρηματοδότησης ή ενός κοινός ταμείο, γιατί «με μια ύφεση της τάξης 6-7% σε επίπεδο ευρωζώνης απαιτεί τεράστια δαπάνη για να καλυφθεί. Διαφορετικά θα επέλθει κοινωνική καταστροφή».

Παράλληλα, εξήγησε, πως αν οι χώρες του νότου αρχίζουν να δανείζονται από τις χρηματαγορές, αυτό θα συνεπάγεται υψηλότερο δημόσιο χρέος γι’ αυτές.

Τα στρατόπεδα

Πλούσιες, δημοσιονομικά συντηρητικές χώρες όπως η Γερμανία, η Αυστρία, η Σουηδία και η Ολλανδία έχουν απορρίψει τα αιτήματα από τις νότιες χώρες του ευρωπαϊκού μπλοκ που αντιμετωπίζουν δυσκολίες – με επικεφαλής την Ιταλία, τη Γαλλία και την Ισπανία- να εκδοθούν κοινά «κορονο-ομόλογα» για την επανεκκίνηση της ανάπτυξης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αντ’ αυτού προτείνει έναν συμβιβασμό που προβλέπει ότι η Κομισιόν θα διοχετεύσει έως 1,5 τρισ. ευρώ στην οικονομία αντλώντας κεφάλαια με ενέχυρο τον προϋπολογισμό της ΕΕ.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα λάβει μέρος στη σύνοδο, σε τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ με αφορμή τη σημερινή σύνοδο, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, συζήτησε με τον κ. Μισέλ τις διεργασίες εντός της ΕΕ για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας, μέσω νέων χρηματοδοτικών εργαλείων και κοινών παρεμβάσεων, που θα διασφαλίζουν τη συνοχή και την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών.

Η συμβιβαστική πρόταση της Κομισιόν για 2 τρισ. ευρώ

Σύμφωνα, πάντως, με δημοσίευμα του - η Eυρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει ένα σχέδιο 2 τρισ. ευρώ για την οικονομική ανάκαμψη, καθώς αναζητεί τρόπο να προσπεράσει τις διαφορετικές απόψεις των τελευταίων εβδομάδων.

Το σχέδιο προβλέπει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ενσωματώσει ένα ταμείο ανάκαμψης, ύψους 300 δισ. ευρώ, στον προϋπολογισμό της για την περίοδο 2021-2027 και ότι θα δανεισθεί 320 δισ. ευρώ από τις κεφαλαιαγορές, χωρίς να αναφέρει πώς η Κομισιόν φθάνει στο συνολικό ποσό των 2 τρισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν, το μισό ποσό από τα κεφάλαια που θα αντλήσει θα δοθεί στις χώρες με τη μορφή δανείων, ενώ το υπόλοιπο θα παραμείνει στον προϋπολογισμό της ΕΕ για να καλύπτει τους ετήσιους τόκους ύψους περίπου 500 εκατ. ευρώ.

Εκτός από το προσωρινό ταμείο ανάκαμψης των 300 δισ. ευρώ στον νέο πολυετή προϋπολογισμό της, η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προβλέπει ένα ταμείο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας ύψους 200 δισ. ευρώ, το οποίο θα αναδιοργανωθεί από ένα παλαιό εργαλείο σύγκλισης. Προβλέπει, επίσης, ότι ένα ποσό 50 δισ. ευρώ από τα ταμεία συνοχής θα χρησιμοποιηθεί για άλλο σκοπό και θα δοθεί εμπροσθοβαρώς το 2021 και το 2022 καθώς και δύο ταμεία ύψους 200 δισ. ευρώ για την προστασία των εσωτερικών αγορών της ΕΕ.

Ο «οδικός χάρτης» που διένειμε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, στις εθνικές αντιπροσωπείες πριν από την τηλεδιάσκεψη δεν περιλαμβάνει λεπτομέρειες σχετικά με το ποσό, τους συγκεκριμένους στόχους, το χρονοδιάγραμμα ή τη φύση των επενδύσεων που θα χρειασθούν για να επαναφέρουν σε τροχιά την ΕΕ.

Οι ηγέτες δεν αναμένεται να καταλήξουν σε απόφαση αυτή την εβδομάδα και το τελικό πακέτο πιθανόν να μην είναι έτοιμο για τουλάχιστον έξι μήνες, σύμφωνα με Γάλλο αξιωματούχο που επικαλείται το -.

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ίσως χρειαστούν έως το καλοκαίρι ή και ακόμα περισσότερο για να συμφωνήσουν πώς ακριβώς θα χρηματοδοτήσουν την οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία του κοροναϊού, καθώς συνεχίζουν να υπάρχουν μεγάλες διαφωνίες, δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ.

Εκτιμάται ότι τελικά θα υπάρξει μια προσωρινή συμφωνία για τη χρήση του επόμενου μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της ΕΕ για τη δημιουργία ενός Ταμείου Ανάκαμψης, ωστόσο υπάρχουν πολλές αμφιλεγόμενες λεπτομέρειες που πρέπει να αποσαφηνιστούν, κάτι που σημαίνει πως δεν αναμένεται να υπάρξει συμφωνία.

-

Σχετικα αρθρα

Μεγάλη διάκριση για την Αθήνα στον Παγκόσμιο Συνεδριακό Τουρισμό

admin

Κτηματολόγιο: Νέες παρατάσεις σε εκατοντάδες περιοχές

admin

Διέλυσε το αφήγημα της κανονικότητας στην οικονομία ο κοροναϊός

admin

Κατάθεση πινακίδων : Οι προθεσμίες και τα δικαιολογητικά

admin

Ο κοροναϊός «κόβει» τα φτερά των αεροπορικών: Ποιες εταιρίες κολοσσοί ζητούν κρατική βοήθεια

admin

Reuters : Η λίρα η «αχίλλειος πτέρνα» της Τουρκίας στη Συρία

admin

Συντάξεις : Πότε ξεκινά η καταβολή τους

admin

Πρώτη κατοικία : Τετράμηνη παράταση στην προστασία της

admin

Με πτώση έκλεισε η Wall Street

admin

Διυπουργική Επιτροπή : «Πράσινο φως» για έξι μεγάλα έργα άνω του 1 δισ.

admin

Σερβία: Κλιμάκιο του ΔΝΤ στο Βελιγράδι -Για την πορεία των οικονομικών μεταρρυθμίσεων

admin

ΔΕΗ : Έρχονται μειωμένες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα

admin

Μέτρα στήριξης της οικογένειας : Επίδομα γέννας 2.000 ευρώ και φορολογικές ελαφρύνσεις

admin

Το «αντίο» της Λαγκάρντ στο ΔΝΤ με ένα βίντεο

admin

Πόλεμος Βρούτση – ΚΚΕ για τις συντάξεις μεταναστών : Για ρατσιστικό παραλήρημα Βρούτση μιλά το ΠΑΜΕ

admin

Έρχονται πιο αυστηρά μέτρα για τις συναλλαγές με κάρτες πληρωμών

admin

Σούπερ μάρκετ : Επενδύσεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ

admin

«Back-to-Business»: Η Ελλάδα αλλάζει, βελτιώνεται το επιχειρηματικό κλίμα

admin