Image default
Πολιτική

Πρώτη συνεδρίαση της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης

Τις εργασίες της πρώτης συνεδρίασης του Ανωτάτου Συμβουλίου της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης χαιρέτισαν, μέσω τηλεδιάσκεψης, η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, και ο υφυπουργός, Βασίλης Διγαλάκης.
Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας συνομίλησε με τον Πρόεδρο της ΕΘΑΑΕ, Καθηγητή κ. Περικλή Μήτκα και τα μέλη του Ανωτάτου Συμβουλίου, κ.κ. Γεώργιο Χρούσο, ομότιμο Καθηγητή Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Άγγελο Χανιώτη, Καθηγητή Αρχαίας Ιστορίας και Κλασικών Σπουδών στο Ινστιτούτο Προηγμένων Μελετών του Princeton, Χρύσα Κουβελιώτου, Καθηγήτρια και διευθύντρια του Ινστιτούτου Επιστημών Αστρονομίας, Φυσικής και Στατιστικής του Πανεπιστημίου George Washington, και Γιώργο Δουκίδη, Καθηγητή στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Η υπουργός και ο υφυπουργός ανέπτυξαν τις πολιτικές που εφαρμόζονται ήδη για την ενίσχυση του αυτοδιοίκητου, της εξωστρέφειας, της ανταγωνιστικότητας των ΑΕΙ, και εν γένει τη συνολική αναβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Ειδικότερα, η κ. Κεραμέως αναφέρθηκε στα κρίσιμα βήματα για την τριτοβάθμια εκπαίδευση κατά τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, τα οποία είναι:
1. Πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης για την ενίσχυση της ελευθερίας, του αυτοδιοίκητου και της εξωστρέφειας των ιδρυμάτων, όπως: κατάργηση του ασύλου, απελευθέρωση των Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών, των Ειδικών Λογαριασμών Κονδυλίων Έρευνας, δημιουργία ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων δίχως την ανάγκη σύμπραξης με άλλο ΑΕΙ ή Υπουργικής έγκρισης.
2. Η σύσταση της ΕΘΑΑΕ ως κεντρικού πυλώνα αναβάθμισης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η σημαντική ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της ανεξάρτητης αρχής, σε τομείς όπως η διαμόρφωση του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας και η αξιολόγηση και τα κριτήρια χρηματοδότησης των Ιδρυμάτων, συνιστούν θεμέλια του εγχειρήματος, γι’ αυτό και η Κυβέρνηση προέταξε τη θεσμοθέτηση της ισχυρής αυτής ανεξάρτητης αρχής.
3. Νόμος-πλαίσιο για τα ΑΕΙ. Επείγουσες ρυθμίσεις έχουν ήδη δρομολογηθεί νομοθετικά, όπως ο εξορθολογισμός του συστήματος μετεγγραφών, ενώ έπεται η κατάθεση ενός συνολικού νομοσχεδίου για τη συνολική βελτίωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Ο κ. Διγαλάκης αναφέρθηκε στην επιλογή της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΙΘ να ξεκινήσει το μεταρρυθμιστικό της έργο στην ανώτατη εκπαίδευση από την αναβάθμιση της ΕΘΑΑΕ. Ο διττός, πλέον, ρόλος της ανεξάρτητης αρχής περιλαμβάνει τόσο τη χάραξη της εθνικής στρατηγικής, όσο και τη διασφάλιση της ποιότητας στην ανώτατη εκπαίδευση. Ο στρατηγικός σχεδιασμός σε εθνικό επίπεδο, αλλά και η σύναψη πολυετών προγραμματικών συμφωνιών με τα πανεπιστήμια που θα τους επιτρέψει να καταρτίσουν τις δικές τους αναπτυξιακές στρατηγικές, θα οδηγήσουν στην πλήρη αναβάθμιση της ανώτατης εκπαίδευσης στη χώρα.
Σε δηλώσεις τους, οι κ.κ. Κεραμέως και Διγαλάκης τόνισαν: «Με ιδιαίτερη ικανοποίηση παρακολουθούμε τα πρώτα βήματα της ΕΘΑΑΕ, και είναι μεγάλη τιμή για τη χώρα η συμμετοχή διακεκριμένων Ελλήνων ακαδημαϊκών που διαπρέπουν στην Ελλάδα και το εξωτερικό, υπό την ηγεσία του Καθηγητή Περικλή Μήτκα, τον οποίο συγχαίρουμε για την εξαιρετική πορεία του μέχρι τώρα ως Προέδρου της ΕΘΑΑΕ καθώς και για τον τρόπο που χειρίστηκε την έναρξη λειτουργίας της Αρχής, εν μέσω της πρωτοφανούς αυτής υγειονομικής κρίσης. Προσβλέπουμε στη στενή και εποικοδομητική συνεργασία για την ουσιαστική αναβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.».

Σχετικα αρθρα

Στουρνάρας: Η Λαγκάρντ θα ακολουθήσει… «γραμμή Ντράγκι»

admin

Τσοβόλας: Αν επιμείνουν για Πολάκη – Τζανακόπουλο, ζητάμε εξαίρεση τριών μελών της επιτροπής

admin

Σχολεία – Γεννηματά: H κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας

admin

Eπίθεση του Ρουβίκωνα στο πολιτικό γραφείο του Νότη Μηταράκη

admin

Κυριάκος Μητσοτάκης για προσλήψεις: Δεν θα είμαστε στον κανόνα ένα προς πέντε

admin

Αθώος ο Μιχάλης Καρχιμάκης για ηθική αυτουργία σε παραβίαση μυστικών της πολιτείας

admin

Υπόθεση Novartis: Ο Σαμαράς προσήλθε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου

admin

«Θα μπορούσαμε να πάρουμε περισσότερα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα στη Γερμανία» λέει το φαβορί για τη θέση της Μέρκελ

admin

«Ο κ. Τσίπρας που έχει εξαφανιστεί αυτές τις κρίσιμες στιγμές;»

admin

Ο Ερντογάν στις ΗΠΑ στις 13 Νοεμβρίου

admin

Κορωνοϊός – Επιστροφή στην κανονικότητα: Ποιοι υπουργοί θα «αποκωδικοποιήσουν» τα μέτρα – Τι ανοίγει και πότε

admin

Τσίπρας για το προσφυγικό: Η κυβέρνηση πρέπει να πιέσει ακόμη και με βέτο

admin

Καιρίδης σε ΣΚΑΪ: Εκνευρισμένος ο Ερντογάν με τις ελληνικές πρωτοβουλίες

admin

Μεταναστευτικό: Στην Τουρκία ο Κουμουτσάκος μετά την «έκρηξη» των τελευταίων μηνών στις αφίξεις

admin

Κικίλιας για Πολάκη: Τον ευχαριστώ, αν χρειαστεί θα τον ενεργοποιήσουμε

admin

Νεολαία ΚΚΕ: Το τείχος το Βερολίνου ήταν αντιφασιστικό και προστατευτικό

admin

Εξοπλιστικά: Νέα επικοινωνία Παναγιωτόπουλου με την Παρλί

admin

Πέτσας: «Τα στοιχεία δείχνουν ότι πάμε για άνοιγμα των δημοτικών σχολείων»

admin