Image default
Οικονομία

Κοροναϊός : Κεφαλαιακή ελάφρυνση των τραπεζών της ΕE με σκοπό την ενίσχυση των επιχειρήσεων

Ο επικεφαλής στην ΕΕ για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, Βάλντις Ντομπρόβσκις, αναμένεται να προτείνει αυτήν την εβδομάδα όπως η ΕΕ «μιμηθεί σε κάποιο βαθμό» την Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα (Fed), επιτρέποντας στις τράπεζες να χαλαρώσουν τον τρόπο υπολογισμού του συντελεστή μόχλευσής τους

Οι τράπεζες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα έχουν μεγαλύτερη κεφαλαιακή ελάφρυνση, ώστε να μπορούν να βοηθήσουν τις εταιρείες που δυσκολεύονται με την πανδημία του κοροναϊού, αποφεύγοντας επιζήμιες προβλέψεις για τα δάνεια που θα πληγούν από την επικείμενη βαθιά ύφεση, δήλωσαν πηγές στο -.

Ο επικεφαλής στην ΕΕ για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, Βάλντις Ντομπρόβσκις, αναμένεται να προτείνει αυτήν την εβδομάδα όπως η ΕΕ «μιμηθεί σε κάποιο βαθμό» την Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα (Fed), επιτρέποντας στις τράπεζες να χαλαρώσουν τον τρόπο υπολογισμού του συντελεστή μόχλευσής τους, δήλωσαν πηγές με γνώση του θέματος.

Ο συντελεστής μόχλευσης αποτελεί ένα μέτρο φερεγγυότητας που μετρά τα κεφάλαια των τραπεζών σε σχέση με το σύνολο του ενεργητικού τους (χωρίς στάθμιση του κινδύνου).

Η Fed πρότεινε να μην είναι οι τράπεζες έως το Μάρτιο του 2021 υποχρεωμένες να συνυπολογίζουν στο ενεργητικό τους, κατά τον υπολογισμό του συντελεστή μόχλευσης, τα χαρτοφυλάκια σε ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου και τις καταθέσεις που έχουν κάνει στην κεντρική τράπεζα.

Αυτό θα απελευθέρωνε τους ισολογισμούς τους για να χορηγούν περισσότερα δάνεια σε επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ο Ντομπρόβσκις αναμένεται, επίσης, να προτείνει ελάφρυνση των τραπεζών όσον αφορά το σχηματισμό προβλέψεων με βάση το λογιστικό κανόνα IFRS 9, δήλωσαν οι ίδιες πηγές.

Ο κανόνας αυτός αναγκάζει τις τράπεζες να σχηματίζουν κάποιες προβλέψεις από την αρχή της χορήγησης ενός δανείου και στη συνέχεια, αν υπάρχει κίνδυνος μη αποπληρωμής του, κάτι που μπορεί να είναι πιθανότερο για πολλούς δανειολήπτες, καθώς η πανδημία κλείνει θύλακες οικονομικής δραστηριότητας.

Με τους σημερινούς κανόνες, οι τράπεζες που είχαν αποφασίσει πριν από την πανδημία να εφαρμόσουν πλήρως τους νέους κανόνες δεν μπορούν να στραφούν στην εναλλακτική σταδιακή προσέγγιση, η οποία τους δίνει προσωρινή ελάφρυνση έως και 70% στα κεφάλαιά τους που έχουν πληγεί από τις προβλέψεις.

Το πακέτο της ΕΕ θα επιτρέπει στις τράπεζες να στραφούν στη σταδιακή προσέγγιση, σύμφωνα με τις πηγές.

Η Fed έχει προχωρήσει περισσότερο, προσφέροντας μια διετή περίοδο χάριτος στα κεφάλαια των τραπεζών που έχουν πληγεί από τις προβλέψεις, με την επίπτωσή τους να απλώνεται στη συνέχεια σε μια τριετή περίοδο.

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένεται να καταγράψουν υψηλότερες προβλέψεις με τις επικείμενες ανακοινώσεις τους για τα κέρδη του πρώτου τριμήνου λόγω του αντίκτυπου στις επιχειρήσεις από τα περιοριστικά μέτρα που πήραν οι χώρες.

Ο Ντομπρόβσκις δήλωσε την Παρασκευή ότι οι τράπεζες πρέπει να κάνουν πλήρη χρήση της ευελιξίας που παρέχεται από τους κεφαλαιακούς και λογιστικούς κανόνες.

«Την επόμενη εβδομάδα θα παρουσιάσω μια έκθεση για να εντοπίσω ρητά πού είναι διαθέσιμη αυτή η ευελιξία και πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί» πρόσθεσε.

Ο Ντομπρόβσκις αναμένεται να μιλήσει στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 18:00 (ώρα Ελλάδας).

-

-

Σχετικα αρθρα

O Μπάφετ σπάει τη σιωπή του με ένα deal 10 δισ. δολαρίων

admin

ΟΔΔΗΧ: Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το 7ετές ομόλογο

admin

Ποια Περιφέρεια έφερε το ιστορικό ρεκόρ εξαγωγών το 2018

admin

«Συν-Εργασία» : «Χαμηλές πτήσεις» για το πρόγραμμα – Ανησυχία για απολύσεις

admin

Φυσικό αέριο: Πάνω από 8.000 αιτήσεις για την επιδότηση εγκατάστασης από την ΕΔΑΑ

admin

Εκπτώσεις : Ξεκινούν στις 13 Ιουλίου – Ποια Κυριακή θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα

admin

Παράταση έως 31 Αυγούστου της προθεσμίας για τα αδήλωτα τετραγωνικά

admin

Προσλήψεις για 282 μόνιμους εργαζόμενους σε πέντε φορείς στον τομέα της Πρόνοιας

admin

Ανάλυση: Τι είναι το «Ταμείο Ανάκαμψης» – Πόσο θα βοηθήσει για να μη διαλυθεί η Ενωμένη Ευρώπη

admin

Γερμανία: Ο ESM το κατάλληλο εργαλείο καταπολέμησης της κρίσης

admin

Επίδομα θέρμανσης 2019: Έως την Παρασκευή οι αιτήσεις στο gsis.gr

admin

Η BULGARTRANSGAZ μπήκε στο σημαντικό έργο του LNG της Αλεξανδρούπολης της GASTRADE

admin

«Λαβράκια» έβγαλαν οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ σε Κυκλάδες, Ιόνιο και Δωδεκάνησα

admin

Γ. Στουρνάρας: Ύφεση 4% προβλέπει το βασικό σενάριο της ΤτΕ

admin

Δείτε πόσο θα αυξηθούν οι μισθοί και οι συντάξεις

admin

Θεοχάρης στο ITV : Απίθανο οι Βρετανοί να κάνουν διακοπές στην Ελλάδα

admin

Ακίνητα: Στην παγίδα των τεκμηρίων χιλιάδες ιδιοκτήτες

admin

Πισσαρίδης και Τσακλόγλου «ανοίγουν» πάλι το Ασφαλιστικό

admin