Image default
Οικονομία

Κοροναϊός : Τι ζήτησε ο Χ. Θεοχάρης από την ΕΕ για την επανεκκίνηση του Τουρισμού

Την ανάγκη χάραξης και υλοποίησης ενιαίας ευρωπαϊκής στρατηγικής για την αναθέρμανση της ζήτησης και την επανεκκίνηση της τουριστικής βιομηχανίας, επεσήμανε ο υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης των υπουργών Τουρισμού της ΕΕ.

Ενιαίοι κανόνες και Ταμείο Ανάκαμψης για Τουρισμό

Στο πλαίσιο της παρέμβασής του ο Υπουργός Χάρης Θεοχάρης αναφέρθηκε στην ανάγκη για:

– Ενιαίους κανόνες για την επανεκκίνηση εναέριων, θαλάσσιων και οδικών μεταφορών ώστε να εξασφαλιστεί η ασφαλής και απρόσκοπτη μετακίνηση των ταξιδιωτών της ΕΕ

– Τη διαμόρφωση κοινών πρωτοκόλλων για αεροδρόμιο, ξενοδοχεία, ΜΜΜ, εστίαση κ.α

– Τη δημιουργία Ταμείου Ανάκαμψης για τον Τουρισμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

– Την παροχή ευέλικτων χρηματοδοτικών εργαλείων τόσο για τη βραχυπρόθεσμη αντιμετώπιση της κρίσης ( voucher για αεροπορικές αποζημιώσεις, υποστήριξη εργασίας, στήριξη της ζήτησης κ.α) όσο και για τη μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση της κρίσης. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Θεοχάρης σημείωσε, ότι θα ήταν χρήσιμο ένα νέο ΕΣΠΑ για τον τουρισμό.

Κοινή θέση άλλους 8 της ΕΕ

Πολλές από τις προτάσεις του Έλληνα υπουργού βρήκαν θετική ανταπόκριση από τους Ευρωπαίους ομολόγους του ενώ ο Ευρωπαίος Επίτροπος κ. Thierry Breton μετά τη σημερινή τηλεδιάσκεψη αναμένεται να ανακοινώσει τα επόμενα βήματα αντιμετώπισης της κρίσης από την ΕΕ.

Τέλος, επισημαίνεται ότι η χώρα μας συνυπέγραψε μαζί με οκτώ άλλες χώρες – εταίρους (Ισπανία, Γαλλία, Ρουμανία , Ιταλία, Μάλτα, Κύπρος, Βουλγαρία, Πορτογαλία) κοινή θέση η οποία προωθήθηκε από την Ισπανία και στην οποία μεταξύ άλλων τονίζεται ότι είναι επείγον η Ευρωπαϊκή Ένωση να υποστηρίξει, μέσω του προγράμματος SURE της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθώς και μέσω του Πανευρωπαϊκού ταμείου εγγυήσεων που δημιούργησε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, τη στρατηγική διατήρησης των παραγωγικών δομών και της απασχόλησης στην τουριστική βιομηχανία, καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης.

Ο τουρισμός υπόθεση της ΕΕ

Όπως τόνισε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης στο -, μια σειρά από χώρες συνέκλιναν στις ελληνικές απόψεις και προτάσεις και κάποιες άλλες μάλιστα συνυπέγραψαν αυτές.

Στο σημείο αυτό ο κ. Θεοχάρης εστίασε στην επόμενη ημέρα, μετά την πανδημία λέγοντας τα εξής:

«Η Ευρώπη πρέπει να δείξει ηγεσία στο πώς θα επανεκκινήσει την οικονομία της μετά την πανδημία. Και για να συμβεί αυτό», όπως εξήγησε, «θα πρέπει να εφαρμοστούν κοινοί κανόνες στις μετακινήσεις, στις υπηρεσίες διαμονής και ούτω καθ’ εξής».

Η ελληνική πλευρά εστίασε, μεταξύ άλλων, στη σημασία του κλάδου στην ευρωπαϊκή οικογένεια, με τον υπουργό να υπογραμμίζει:

«Ο τουρισμός είναι υπόθεση όλων των χωρών της ΕΕ και όχι μόνο των χωρών του νότου, που η συνεισφορά του τουρισμού στο ΑΕΠ των οικονομιών τους είναι μεγάλη. Μάλιστα, η επανεκκίνηση του τουρισμού είναι αναγκαία για όλη την ευρωπαϊκή οικογένεια, καθώς στην περίπτωση που δεν συμβεί αυτό, τα χρηματοδοτικά εργαλεία, που έχουν αποφασιστεί ήδη σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δεν θα είναι αρκετά για να δώσουν λύσεις και θα χρειαστεί νέος γύρος αναζήτησης πόρων».

Το νέο ΕΣΠΑ

Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη των συζητήσεων και της οριστικής λήψης των αποφάσεων, ο κ. Θεοχάρης σημείωσε ότι πολλά αναμένονται να γίνουν σε επίπεδο ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και σε άλλα επίπεδα, (Eurogroup & Ecofin, συμβούλιο υπουργών Μεταφορών), όπου θα ληφθούν οι αποφάσεις για το επόμενο στάδιο.

Να τονιστεί ότι οι προτάσεις της ελληνικής πλευράς εστίασαν, μεταξύ άλλων, στην ανάγκη ενιαίων κανόνων επανεκκίνησης των εναέριων, θαλάσσιων και οδικών μεταφορών, αλλά και στην αναθέρμανση της τουριστικής βιομηχανίας, με την πρόταση για ένα ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης για τον τουρισμό και ευέλικτα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Θεοχάρης έκανε λόγο και για νέο ΕΣΠΑ στον τουρισμό, ως ένα ισχυρό εργαλείο για τον περιορισμό των ζημιών στις επιχειρήσεις. Τέλος, ο Έλληνας υπουργός ζήτησε κοινά πρωτόκολλα για αεροδρόμια, ξενοδοχεία, μέσα μεταφοράς, εστίαση κλπ.

-

Σχετικα αρθρα

Στο στόχαστρο χάκερ το Airbnb

admin

Με επιδότηση ενοικίου επί 12 χρόνια σώζεται η κύρια κατοικία

admin

Κοροναϊός : Η Αυστρία δημιουργεί «Ταμείο Κρίσης» για τα μέτρα της πανδημίας

admin

EKT: Αρνητική πρωτιά των ελληνικών τραπεζών στα «κόκκινα» δάνεια

admin

Τέλος και στον επιχειρηματικό τουρισμό;

admin

Διευκρινίσεις ΥΠΟΙΚ για την έκπτωση του 25% – Παράταση στην πληρωμή των φόρων Μαρτίου

admin

ΚΕ.ΦιΜ:O ΕΝΦΙΑ στους Δήμους

admin

Πόλεμος Σταϊκούρα – Τσακαλώτου για τον χαρακτηρισμό «υπουργός Πλειστηριασμών»

admin

Πώς θα γίνεται τηλεφωνικά η πληρωμή λογαριασμών της ΔΕΗ

admin

Πρόστιμα 24.500 ευρώ για το χύμα τσίπουρο

admin

Η πανδημία, η ανατροπή στην εργασία και η αποδοτικότητα

admin

Σούπερ μάρκετ : Στο 9% ο ρυθμός ανάπτυξης των πωλήσεων από την αρχή του έτους

admin

Μητσοτάκης : Μείωση ΦΠΑ σε μετακινήσεις, ροφήματα – Φορολογικές ελαφρύνσεις σε επιχειρήσεις

admin

Μέρκελ: Θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο προκειμένου να σταθεροποιήσουμε την οικονομία σε αυτή την έκτακτη κατάσταση

admin

Οδηγίες για μια πιο οικονομική θέρμανση – Πως θα γλιτώσετε χρήματα

admin

Χρηματιστήριο : Πτώση 2,16%, στο στόχαστρο οι τράπεζες

admin

ΗΠΑ : «Η αγορά εργασίας βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση»

admin

Κορωνοϊός: Η Lidl Ελλάς στο πλευρό των εργαζομένων της – Εκτακτη παροχή ύψους 1,8 εκατ. ευρώ για όλους, για την υπερπροσπάθειά τους

admin