Image default
Οικονομία Τράπεζες

BofA: “Κόβει” σημαντικά τις τιμές-στόχους για τις ελληνικές τράπεζες

Η πανδημία του κορονοϊού καθυστερεί τη διαδικασία ομαλοποίησης του ελληνικού τραπεζικού κλάδου, σημειώνει η Bank of America σε νέα έκθεση του τμήματος Global Research και της χρηματιστηριακής της , όπου αναθεωρεί τις εκτιμήσεις της για τις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες.

Αξίζει να σημειώσουμε πως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, η ύφεση στην ελληνική οικονομία φέτος θα φτάσει το 7,5% και θα ακολουθήσει ισχυρή ανάκαμψη 9,8% το 2021. Πάντως, όπως τονίζει, η ανάκμψη στην κερδοφορία των ελληνικών τραέπζων δεν θα είναι τόσο γρήγορη όσο αυτή του μακροοικονομικού περιβάλλοντος.

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, μειώνει τις εκτιμήσεις για τα έσοδα, αυξάνει τις προβλέψεις και αυξάνει το κόστος των ιδίων κεφαλαίων (CoE) από το 2,7% έως το 12,7%-15% για τις ελληνικές τράπεζες. Επίσης θεωρεί πως η διαδικασία μείωσης των NPEs θα μεταφερθεί κατά ένα περίπου έτος, ενώ σημειώνει πως δεν θεωρεί ότι το βάρος της ενίσχυσης της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων θα αναγνωριστεί σε ένα μόνο έτος καθώς η διατήρηση της κερδοφορίας θα τεθεί σε προτεραιότητα για τον κλάδο.

Η BofA προβλέπει τώρα την ομαλοποίηση της απόδοσης ιδίων κεφαλαίων (RoTE) να επιτυγχάνεται έως το 2023/2024 και μειώνει τις τιμές-στόχους που δίνει για τις μετοχές των τεσσάρων τραπεζών  κατά περίπου 55% σε μέσο όρο.

Όπως αναφέρει η BofA, τα spread των ελληνικών ομολόγων έχουν αυξηθεί και έχουν επιστρέψει στα επίπεδα του τέλους του 2019, ενώ οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών αποτελούν τους βασικούς underperformers στο περιβάλλον της Ανατολικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (EEMEA), έχοντας σημειώσει πτώση της τάξης του 65% από τις αρχές του έτους και έχοντας χάσει όλα τα κέρδη του 2019. Ο εκτιμώμενος δείκτης P / TBV για το 2021 διαμορφώνεται στο 0,2x και είναι ο χαμηλότερος στην περιοχή. Αυτό οφείλεται, όπως επισημαίνει, στις αβεβαιότητες σχετικά με την ποιότητα του ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών καθώς οι ελληνικές τράπεζες είναι πιο ευάλωτες σε σχέση με τις υπόλοιπες τράπεζες της περιοχής της ΕΕΜΕΑ.

Οι τιμές-στόχοι

Πάντως, η BofA αναβαθμίζει τη σύσταση για την Alpha Bank σε Buy (από Neutral) για λόγους αποτίμησης και διατηρεί τις αξιολογήσεις για τις Eurobank (Buy), Εθνική Τράπεζα (underperform) και Τράπεζα Πειραιώς (underperform).

Πιο αναλυτικά σε ό,τι αφορά τις τιμές-στόχους, για την Alpha Bank δίνει τα 0,94 ευρώ από 2,10 ευρώ πριν με περιθώριο ανόδου από τα τρέχοντα επίπεδα στο ταμπλό της τάξης του 55%,  για την Eurobank δίνει τιμή-στόχο το 0,52 ευρώ από 1,09 ευρώ πριν με περιθώριο ανόδου 54%, για την Εθνική Τράπεζα δίνει τιμή-στόχο το 1,26 ευρώ από 3,16 ευρώ πριν με περιθώριο ανόδου 10% και για την Τράπεζα Πειραιώς δίνει τιμή-στόχο το 1,28 ευρώ από 3,08 ευρώ πριν με περιθώριο ανόδου 9%.

Ανθετικά τα έσοδα από τόκους

Η αμερικάνικη τράπεζα δεν εκτιμά ότι τα χαρτοφυλάκια δανείων των ελληνικών τραπεζών θα συρρικνωθούν δεδομένων των ισχυρών εκταμιεύσεων από τις αρχές του έτους, την βραδύτερη απόσβεση (λόγω των μέτρων της κυβέρνησης εν μεσώ της πανδημίας για αναβολή πληρωμών) και την απουσία συναλλαγών NPEs (εκτός από την περίπτωση της Eurobank). Όπως εκτιμά, τα καθαρά έσοδα από τόκους (NII) θα παραμείνουν ανθεκτικά, αλλά οι προμήθειες θα είναι η βασική πηγή πίεσης στα έσοδα. Επιπλέον, εκτιμά ότι η εξοικονόμηση κόστους το 2020 θα είναι χαμηλότερη από το αναμενόμενο.

Αργεί η ανάκαμψη της κερδοφορίας

Το εύρος της πίεσης στην ποιότητα ενεργητικού θα εξαρτηθεί από τη διάρκεια του παγκόσμιου και του εσωτερικού lockdown, σημειώνει η BofA. H συντονισμένη νομισματική και δημοσιονομική στήριξη, σε συνδυασμό με τα εποπτικά μέτρα, θα δώσουν σημαντικές “ανάσες” στο μέτωπο της ρευστότητας, της ποιότητας κεφαλαίου και του ενεργητικού.

Κατά την άποψη της BofA, τα σχετικά χαμηλά επίπεδα προ προβλέψεων κερδών και εποπτική ευελιξία θα οδηγήσουν πιθανώς τις ελληνικές τράπεζες να “μοιράσουν” τις πιέσεις της αύξησης του κόστος κινδύνου σε ένα διάστημα δύο ετών. Επομένως, δεν αναμένει απότομη ανάκαμψη της κερδοφορίας το 2021, παρά την πιθανή ανάκαμψη του μακροοικονομικού περιβάλλοντος. Συγκεκριμένα αναφέρει πως τo 2020 θα αποτελέσει ένα μεταβατικό έτος για τις ελληνικές τράπεζες με περιορισμένη κερδοφορία ( με εξαίρεση την Εθνική Τράπεζα λόγω των ισχυρών κερδών από συναλλαγές) και η ανάκαμψη το 2021 θα είναι αδύναμη.

Καθυστερήσεις στις τιτλοποιήσεις

Οι τρέχουσες συνθήκες μειώνουν τη δυνατότητα τιμολόγησης ή πώλησης των NPEs, όπως τονίζει η Bank of America. Έτσι εκτιμά πως οι τιτλοποιήσεις θα μεταφερθούν ένα περίπου έτος αργότερα, εξαιρουμένης της τιτλοποίησης της Eurobank, Cairo, που βρίσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιο. Όπως εκτιμά, οι οι ελληνικές τράπεζες θα φτάσουν στην κανονικότητα σε ότι αφορά την αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων, έως το 2023-2024 λόγω της καθυστέρησης στην ανάκαμψη της NPEs και των προμήθειων. Η ποιότητα κεφαλαίων (τα DTCs αποτελούν μεγάλο μέρος του κεφαλαίου CET1) παραμένει ένα βασικό μακροπρόθεσμο ζήτημα κατά την άποψή της, ωστόσο, δεν εκτιμά ότι οι εποπτικές αρχές θα “ασχοληθούν” με αυτό το θέμα στο επόμενο διάστημα.

Σχετικα αρθρα

Μνούτσιν: Παραμένουν έως τη «φάση 2» οι δασμοί σε κινεζικά προϊόντα

admin

Σύλλογος Βρετανών Βιομηχάνων: Η βρετανική οικονομία δεν αντέχει Brexit χωρίς συμφωνία

admin

Κορωνοϊός: Η Celestyal Cruises αναστέλλει τις κρουαζιέρες έως 1η Μαΐου -Τι γίνεται με όσους έχουν εισιτήρια

admin

Πρόγραμμα Γέφυρα : Ανάσα σε χιλιάδες δανειολήπτες – Δόθηκε παράταση

admin

Οχι άλλα δάκρυα για το «παλιό, καλό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων»

admin

Θεοχάρης : Η αήθης επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στον τουρισμό είναι επίθεση σε κάθε άνεργο που προσπαθεί να βρει δουλειά

admin

Δήμος Αθηναίων: Ηλεκτρονικά η αίτηση των επαγγελματιών εστίασης για επιπλέον τετραγωνικά

admin

Παγκόσμια Τράπεζα : «Μια σημαντική οικονομική ύφεση φαίνεται αναπόφευκτη σε όλες τις χώρες»

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ανοδικά ξεκίνησε η σημερινή συνεδρίαση

admin

Ακίνητα : Πόσο ενοικιάζονται τα διαμερίσματα στην Αττική

admin

Ελλάδα: Πρώτη σε παράνομα τσιγάρα στην Ε.Ε. – 610 εκατ. ευρώ χαμένα έσοδα

admin

ΤτΕ: Ανοδος επιτοκίων σε εταιρικά και καταναλωτικά δάνεια

admin

ΔΝΤ : Μέτρα στήριξης για 25 χώρες εν μέσω του κοροναϊού

admin

Ποσό 358,2 εκατ. ευρώ εισέπραξε ο ΕΦΚΑ από τις 120 δόσεις

admin

Airbus: Στην κορυφή των αιθέρων με βάση τις παραδόσεις αεροσκαφών

admin

Χρηματιστήριο: Κλείσιμο με πτώση 0,26%

admin

Χρηματιστήριο : Βουτιά 2,17%, χάθηκαν 1,9 δισ. ευρώ σε δύο συνεδριάσεις

admin

Άρση μέτρων: Άνοιξαν εμπορικά καταστήματα – Με το καλημέρα… εκπτώσεις

admin