Image default
Πολιτική

Μητσοτάκης: Οι δυσκολίες από τη νέα φάση του «πολέμου» με την πανδημία μετά τη σταδιακή άρση της καραντίνας

To «Μένουμε σπίτι», το οποίο μας συνόδευε τον τελευταίο ενάμισι μήνα, δίνει πλέον τη θέση του στο «Μένουμε ασφαλείς», καθώς από την προσεχή Δευτέρα 4 Μαΐου θα αρχίσουμε να αφήνουμε σταδιακά πίσω μας την καραντίνα και να μπαίνουμε στη νέα φάση αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού.
«Πολιτεία και πολίτες οφείλουμε να συνεχίσουμε τον πόλεμο με τον αόρατο εχθρό, που θα παραμονεύει να χτυπήσει με τον παραμικρό εφησυχασμό», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός στο μήνυμα που απηύθυνε στους πολίτες το βράδυ της Τρίτης για να περιγράψει τις δυσκολίες του εγχειρήματος για «ομαλή, ασφαλή και σταδιακή επιστροφή σε πιο γνώριμους ρυθμούς της καθημερινής ζωής».

Η πεποίθηση, άλλωστε, που επικρατεί στο κυβερνητικό επιτελείο είναι, όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, ότι «δεν πρόκειται για τον επίλογο της περιπέτειας, αλλά για μια συνέχεια». Γι΄ αυτό και η έξοδος από την καραντίνα προβλέπεται να γίνει βήμα – βήμα, σύμφωνα με το αναλυτικό και επεξεργασμένο σχέδιο για μετάβαση στη «νέα κανονικότητα» που περιέγραψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και εξειδίκευσαν αμέσως μετά ανά τομέα οι συνεργάτες του υφυπουργοί.
Το κυβερνητικό σχέδιο «υπόκειται σε αναθεωρήσεις, ανάλογα με τις εξελίξεις των πραγμάτων και τις οδηγίες των ειδικών». Και τούτο διότι «κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μια πιθανή αναζωπύρωση της απειλής». Γεγονός το οποίο εφόσον συμβεί η κυβέρνηση ευελπιστεί να είναι σε θέση να εντοπίσει γρήγορα την εστία και να θέσει τους όποιους νέους περιορισμούς σε τοπικό επίπεδο και χωρίς να αφορούν όλη την επικράτεια.
Οι εξελίξεις, άλλωστε, που παρατηρούνται αυτές τις μέρες στη Γερμανία, όπου το άνοιγμα της οικονομίας έφερε δραματική άνοδο των κρουσμάτων, φαινόμενο που είχε παρατηρηθεί νωρίτερα και στη Σιγκαπούρη, κάθε άλλο παρά αφήνουν αδιάφορο το Μαξίμου, το οποίο έχει ανοικτές τις κεραίες του προς τα τεκταινόμενα στο διεθνές περιβάλλον και είναι σε διαρκή ανοικτή γραμμή μα την εγχώρια επιστημονική κοινότητα. Κλειδί και πάλι η πειθαρχία
Σε κάθε περίπτωση, κυβερνητικοί αξιωματούχοι αναγνωρίζουν ότι «η επιβολή του lockdown ήταν συγκριτικά απείρως πιο εύκολη απόφαση σε θέση με την άρση της καραντίνας». Εξηγούν ότι η σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής έχει πολύ μεγαλύτερες δυσκολίες, αφού δεν είναι λίγοι οι πολίτες που προβληματίζονται με το «άνοιγμα» και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει.
Τονίζουν, ωστόσο, ότι, όπως οι περιορισμοί που καθιερώθηκαν τον Μάρτιο για να αναχαιτιστεί η πανδημία, έτσι και η επανεκκίνηση αποτελεί και χρέος κάθε υπεύθυνης κυβέρνησης. Εξίσου, όμως, αποφασιστικός παράγων για να κριθεί η επιτυχία του σχεδίου θα είναι και πάλι «μόνον η πειθαρχία του κάθε πολίτη».
Υπό αυτό το πνεύμα, ο πρωθυπουργός φρόντισε στο μήνυμά του να αποφύγει τόσο τις ωραιοποιήσεις όσο και τις δραματοποιήσεις της κατάστασης, προτάσσοντας το αίσθημα της ατομικής ευθύνης και της κοινωνικής συνείδησης του κάθε πολίτη. «Οι μεγάλες επιτυχίες οφείλονται στους πολλούς μικρούς ήρωες, που ανταποκρίνονται στο κάλεσμα της ευθύνης. Και οι ήρωες αυτοί είναι ο καθένας και η καθεμία σας», τόνισε, ευχαριστώντας τους πολίτες επειδή, όπως είπε, «κάνατε την πατρίδα μας παράδειγμα σε ολόκληρο τον κόσμο».
Με το μήνυμά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε να στείλει αισιόδοξο, αλλά και ενωτικό μήνυμα προς όλες τις κοινωνικές δυνάμεις, κάτι που ήταν περισσότερο εμφανές στις αναφορές του στην Εκκλησία καθώς και στη λειτουργία της εκπαίδευσης, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να μην ανοίξουν τα Δημοτικά σχολεία, καθώς η… σπέκουλα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενίσχυσε τις αντιδράσεις των εκπαιδευτικών και των γονέων που για διάφορους λόγους δεν θέλουν να ξανακτυπήσει φέτος το κουδούνι.
Ο πρωθυπουργός μετέθεσε για την 1η Ιουνίου την πιθανή επιστροφή των μικρών μαθητών στις αίθουσες, θέλοντας και με τον τρόπο αυτό να ενισχύσει τον πυρήνα των χειρισμών της κυβέρνησης του που τόσο στην επιβολή του lockdown όσο και στην άρση της καραντίνας βασίζεται στην «αδιαπραγμάτευτη αρχή», όπως την όρισε ο ίδιος, ότι «προτεραιότητά μου ήταν και παραμένει η ζωή και η υγεία των Ελλήνων».Η ατζέντα του Υπουργικού Συμβουλίου
Με κεντρικό ζήτημα, εξάλλου, την ενημέρωση για υγειονομικά και οικονομικά θέματα που σχετίζονται με τον COVID-19, συνεδριάζει στις 11:00 το πρωί, υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη το Υπουργικό Συμβούλιο.
Η συνεδρίαση θα γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης και προκειμένου να σταλεί το σήμα ότι η χώρα εισέρχεται στην επόμενη φάση, στην ατζέντα περιέχονται και έξι διαφορετικά νομοσχέδια που θα παρουσιάσουν οι αρμόδιοι υπουργοί. Πρόκειται για νομοθετικές πρωτοβουλίες των υπουργείων: *Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου.*Περιβάλλοντος και Ενέργειας για χωροταξία και πολεοδομία. *Ψηφιακής Διακυβέρνησης για Κώδικα Ψηφιακής Διακυβέρνησης.*Πολιτισμού και Αθλητισμού για το Κέντρο Πολιτισμού και Δημιουργίας ΑΚΡΟΠΟΛ. *Δικαιοσύνης για α) ενσωμάτωση Οδηγιών ΕΕ και β) Επιτάχυνση στην απονομή δικαιοσύνης και δικονομία Ελεγκτικού Συνεδρίου. *Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την απλοποίηση των διαδικασιών στο πεδίο της ύλης του Υπουργείου.Ειδήσεις σήμερα:Μητσοτάκης: «Μένουμε ασφαλείς» – Διαβάστε ολόκληρο το διάγγελμαΣοκαρισμένοι στις ΗΠΑ: Τα θύματα του κορωνοϊού ξεπέρασαν τους νεκρούς από τον πόλεμο του ΒιετνάμΜπιλ Γκέιτς: Ο άνθρωπος που πρόβλεψε την πανδημία αγόρασε έπαυλη $43 εκατ. στο Σαν Ντιέγκο

Σχετικα αρθρα

Την αγορά των Αμπελοκήπων επισκέφθηκε ο Κώστας Μπακογιάννης

admin

Προσφυγικό: Αναβιώνει ο εφιάλτης του ’15 – Έκτακτο ΚΥΣΕΑ στο Μαξίμου

admin

Οι παρεμβάσεις της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για μεταναστευτικό και οικονομία

admin

ΚΚΕ: Ο αυταρχισμός δεν μπορεί να ανακόψει τον αγώνα για δημόσια Υγεία

admin

Ο Μητσοτάκης μαζί με έξι υπουργούς στο Ισραήλ για επενδύσεις και στρατηγική συνεργασία

admin

Πέτσας: Δεν τίθεται θέμα κατάργησης της μονιμότητας στο Δημόσιο

admin

Δημοσκόπηση: Το 76% συμφωνεί με τη φύλαξη των συνόρων στον Έβρο και στα νησιά

admin

Παππάς: «Να αποσύρει ο Άδωνις Γεωργιάδης τις προκλητικές δηλώσεις του»

admin

Πρόεδρος ΠΓΔΜ: Η ένταξη στο ΝΑΤΟ άξιζε την αλλαγή του ονόματος

admin

Παπαρήγα: Η καταστολή είναι σε ημερήσια διάταξη

admin

Τριμερής Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου: Στο επίκεντρο οι παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις

admin

Δείτε το πόθεν έσχες του Αλέξη Τσίπρα

admin

Μπακογιάννης: Ανακουφίστηκα που δεν δόθηκε άδεια στον Κουφοντίνα

admin

Μητσοτάκης μετά τη συνάντηση με Ερντογάν: Κατεγράφησαν οι διαφωνίες – Δυσκολίες υπήρχαν και θα υπάρχουν

admin

Κινέζος πρόεδρος: Δεν μιλάμε μόνο για συνεργασία δύο χωρών αλλά για συνεργασία δύο πολιτισμών

admin

Τα σχολεία που «άνθισαν» στα καμένα: Αγιασμός με χρώματα και χαμόγελα στη Ραφήνα

admin

Κορωνοϊός: Ο Τσίπρας παρουσιάζει το πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι»

admin

Αβραμόπουλος μετά τις απειλές Ερντογάν: Η Ελλάδα καλείται να φυλάει καλύτερα τα σύνορά της

admin