Image default
Αγορές

Wall Street: Παρέμεινε σε ανοδική τροχιά λόγω Fed και Gilead

Παρά τη μεγάλη πτώση του αμερικανικού ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο του 2020, οι δείκτες της Wall Street έκλεισαν τη συνεδρίαση της Τετάρτης με θετικά πρόσημα. Στην ανοδική πορεία του χρηματιστηρίου των ΗΠΑ κομβικό ρόλο έπαιξαν οι ενθαρρυντικές ενδείξεις από δύο μελέτες, σχετικά με πειραματικό φάρμακο της Gilead Sciences για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, καθώς και η διατήρηση των μηδενικών επιτοκίων από την Fed.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 2,21% και διαμορφώθηκε στις 24.633,86 μονάδες. Ο ευρύτερος δείκτης S&P 500 σημείωσε κέρδη 2,63% στις 2.938,59 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα κατά 3,57% στις 8.914,71 μονάδες.

H Gilead ανακοίνωσε λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης ότι μελέτη έδειξε πως το 50% των ασθενών που λάμβανε το φάρμακο remdesivir για πέντε ημέρες παρουσίασε βελτίωση και πάνω από τους μισούς αποχώρησαν από το νοσοκομείο εντός δύο εβδομάδων. Η ανακοίνωση αυτή έδωσε την απαιτούμενη ώθηση στους επενδυτές και οδήγησε τη Wall Street σε ένα δυναμικό ξεκίνημα.

Η ανοδική πορεία του χρηματιστηρίου διατηρήθηκε και κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, με την Fed, να ανακοινώνει λίγο πριν τη λήξη ότι διατηρεί το βασικό επιτόκιό της κοντά στο 0%. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι θα διατηρήσει την ιστορικά «επιθετική» της πολιτική για όσο διάστημα το έχει ανάγκη η οικονομία.

Οι δύο αυτές εξελίξεις κράτησαν στα θετικά πρόσημα τη Wall Street, παρά τα πρώτα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας το α’ τρίμηνο, τα οποία έδειξαν ότι η οικονομική δραστηριότητα συρρικνώθηκε με ρυθμό που ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Ειδικότερα, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν ότι η αμερικανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 4,8% το πρώτο τρίμηνο του έτους, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για πτώση του ΑΕΠ κατά 3,5%. 

Η προσδοκία για εύρεση φαρμάκου για τον Covid-19, σε συνδυασμό με το ισχυρό ανοδικό κλίμα στη Wall Street, επέδρασαν θετικά και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Παράλληλα, ήπιες ανοδικές κινήσεις σημειώθηκαν σήμερα στα ασιατικά χρηματιστήρια με ώθηση από την ανάκαμψη του πετρελαίου.

Ισχυρή άνοδος για την τιμή του αμερικανικού αργού

Ανακάμπτουν οι τιμές του πετρελαίου στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων, με το αργό τύπου WTI να κλείνει την Τετάρτη με κέρδη της τάξεως του 22%.

Στην αύξηση των τιμών του πετρελαίου συνεισέφεραν τα ευχάριστα νέα για εμφανή πρόοδο στη θεραπεία του κορονοϊού, καθώς και οι προσδοκίες των επενδυτών ότι οι χώρες θα χαλαρώσουν περαιτέρω τα περιοριστικά μέτρα.

Στο πλαίσιο αυτό, η τιμή του συμβολαίου του αργού, παραδόσεως Ιουνίου ενισχύθηκε κατά 2,72 δολάρια ή 22% στα 15,06 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

Με απώλειες έκλεισε ο χρυσός

Την τέταρτη διαδοχική πτωτική του συνεδρίαση κατέγραψε την Τετάρτη ο χρυσός, με τους επενδυτές να απομακρύνονται από το ασφαλές καταφύγιο του πολύτιμου μετάλλου, καθώς η πιθανή πρόοδος σε μια πειραματική θεραπεία για τον κορονοϊό περιορίζει τη ζήτησή του.

Ειδικότερα, όσον αφορά την τιμή του χρυσού, το συμβόλαιο του Ιουνίου έχασε 8,80 δολάρια ή 0,5% από την Τρίτη, στα 1.713,40 δολάρια ανά ουγγιά. Στα υπόλοιπα μέταλλα, το ασήμι Ιουλίου, του πιο ενεργού συμβολαίου, έχασε 1,3 σεντς ή 0,08% στα 2,3705 δολάρια ανά ουγγιά. Ο χαλκός Ιουλίου σημείωσε άνοδο 1% στα 2,3705 δολ. η λίβρα, ενώ το παλλάδιο Ιουνίου κέρδισε 2,1% στα 1.917,40 δολάρια ανά ουγγιά.

Σχετικα αρθρα

Οι εντάσεις στο Χονγκ Κονγκ πιέζουν τις ασιατικές αγορές

admin

Ανοδικά οι ασιατικές αγορές

admin

Το εμπόριο έδωσε ώθηση στις ευρωαγορές

admin

Συγκρατημένη άνοδος στις ευρωαγορές

admin

Τα στοιχεία για το ΑΕΠ «γκρέμισαν» τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

admin

Κινήσεις σταθεροποίησης στις ασιατικές αγορές

admin

Ευρωζώνη: Στα €4,52 τρισ. μειώθηκε το ύψος των ομολόγων με αρνητικές αποδόσεις

admin

«Βουτάει» κάτω από το 3% η απόδοση του ελληνικού 10ετούς [penci_related_posts title="ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:" number="8" style="grid" align="none" displayby="cat" orderby="random"]

admin

Βαριές απώλειες στη Wall Street μετά τον Τραμπ

admin

Επανεμφάνιση των αγοραστών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

admin

Τριπλό ρεκόρ στη Wall Street

admin

Μικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές

admin

Συνεχίζουν ακάθεκτα προς τα κέρδη τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

admin

Δεύτερη σερί πτώση στις ευρωαγορές

admin

Στο 1,39% η απόδοση του ελληνικού 10ετούς

admin

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ενισχύονται όσο «ανοίγει» η παγκόσμια οικονομία

admin

Ράλι στη Wall Street-Ισχυρές απώλειες για το πετρέλαιο

admin

H Fed πυροδοτεί την άνοδο του Dow Jones

admin