Image default
Ευρώπη Πρώτο Θέμα

Ευρωζώνη:Η πιο μεγάλη ύφεση από το 1930!

Η οικονομία της ευρωζώνης συρρικνώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό που καταγράφηκε το πρώτο τρίμηνο του 2020 από τα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας κοροναϊού που παγώνουν τις επιχειρήσεις και τη δραστηριότητα των νοικοκυριών, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα.

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της ευρωζώνης μειώθηκε κατά 3,8% το πρώτο τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με προκαταρκτικές εκτιμήσεις της Eurostat. Αυτή είναι η μεγαλύτερη πτώση από τότε που ξεκίνησε η μέτρηση το 1995 και μεγαλύτερη από τη χειρότερη πτώση της οικονομικής κρίσης του 2008.

Η συρρίκνωση στην ευρωζώνη ήταν χειρότερη από εκείνη που βίωσαν οι ΗΠΑ, όπου η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 4,8% με ετήσιο ρυθμό, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη.

Τα απαίσια οικονομικά νέα είναι πιθανό να προσθέσουν πίεση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να εντείνει τα μέτρα της για να προστατεύσει την οικονομία της ευρωζώνης από την πλήρη ισχύ της πανδημίας όταν ανακοινώσει την τελευταία της απόφαση νομισματικής πολιτικής το απόγευμα της Πέμπτης. Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποίησε τους ηγέτες της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα ότι το ΑΕΠ της ευρωζώνης θα μπορούσε να μειωθεί 15% φέτος.

Η Γαλλία και η Ισπανία – δύο από τις μεγαλύτερες οικονομίες του μπλοκ – και οι δύο παρουσίασαν έντονες συστολές στο ΑΕΠ τους τρεις πρώτους μήνες του 2020, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν ξεχωριστά την Πέμπτη.

Το ΑΕΠ της Γαλλίας μειώθηκε κατά 5,8% το πρώτο τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με προκαταρκτικές εκτιμήσεις από το Γραφείο Εθνικών Στατιστικών της χώρας, τη μεγαλύτερη πτώση από το 1949.

Εν τω μεταξύ, το ΑΕΠ  της Ισπανίας μειώθηκε 5,2% την ίδια περίοδο, σύμφωνα με προκαταρκτικές εκτιμήσεις από το Γραφείο Εθνικών Στατιστικών (ΙΝΕ). Αυτή είναι η μεγαλύτερη πτώση από το 1995.

Στοιχεία από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Απασχόλησης της Γερμανίας έδειξαν ότι περισσότεροι από 10 εκατομμύρια Γερμανοί εργαζόμενοι έχουν εγγραφεί για να επιδοτήσουν μέρος των μισθών τους από το κράτος, ενώ είναι αδρανείς από τους εργοδότες τους ως απάντηση στην κρίση του κοροναϊού.

Σχεδόν το ένα τέταρτο όλων των Γερμανών εργαζομένων έχουν σταλεί στο σπίτι ή έχουν τεθεί μερικές ώρες κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Δεδομένου ότι οι περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις άρχισαν να επιβάλλουν αποκλεισμό στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις τον Μάρτιο, η οικονομία της περιοχής αναμένεται να μειωθεί ακόμη περισσότερο το δεύτερο τρίμηνο. Η πανδημία αναμένεται να προκαλέσει τη χειρότερη ύφεση στην παγκόσμια οικονομία μετά τη Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας του 1930.

Η Γερμανία αυτή την εβδομάδα πρόβλεψε ότι για όλο το χρόνο η οικονομία της θα συρρικνωθεί κατά 6,3%, πριν ανακάμψει τον επόμενο χρόνο. Την Πέμπτη, νέα στοιχεία έδειξαν ότι οι γερμανικές λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό σε περισσότερο από μια δεκαετία παρά την έντονη αύξηση των διαδικτυακών αγορών και των τροφίμων, ενώ ο αριθμός των επιβατών αεροπορικών εταιρειών στα γερμανικά αεροδρόμια μειώθηκε κατά 63% τον Μάρτιο.

Η οικονομική συρρίκνωση του πρώτου τριμήνου «θα υποχωρήσει σε σύγκριση με την πλήρη κατάρρευση που σίγουρα θα καταγραφεί στο δεύτερο τρίμηνο», δήλωσε η Τζέσικα Χίντς, Ευρωπαίος οικονομολόγος της Capital Economics, καθώς οι περιορισμοί εισήχθησαν κυρίως από τα μέσα Μαρτίου.

Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, ο Έντουαρντ Φίλιππ, πρωθυπουργός της Γαλλίας, ανακοίνωσε σχέδια για να ανοίξει ξανά τμήματα της οικονομίας από τις 11 Μαΐου για να αποφευχθεί ο κίνδυνος οικονομικής «κατάρρευσης».

Εν τω μεταξύ, στην Ιταλία ο αριθμός των ατόμων που αναζητούν εργασία μειώθηκε 11% τον Μάρτιο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Το ποσοστό των ατόμων εκτός του εργατικού δυναμικού της Ιταλίας αυξήθηκε στο 35,7% τον Μάρτιο από 34,9% τον προηγούμενο μήνα και το μερίδιο των ατόμων στην απασχόληση μειώθηκε σε 58,8% τον Μάρτιο από την κορυφή των 59,2 τον Ιούνιο.

Το ποσοστό ανεργίας της Ιταλίας μειώθηκε από 9,3% το Φεβρουάριο σε 8,4% το Μάρτιο, καθώς ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά 267.000 σε 2,13 εκατομμύρια τον μήνα.

Η πτώση της γαλλικής οικονομίας οφείλεται σε μια «άνευ προηγουμένου» συρρίκνωση 6,1% στην κατανάλωση των νοικοκυριών και πτώση των επενδύσεων κατά 11,8%, δήλωσε ο Insee. «Η αρνητική εξέλιξη του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο του 2020 συνδέεται πρωτίστως με το κλείσιμο των« μη απαραίτητων »δραστηριοτήτων στο πλαίσιο της εφαρμογής του κλειδώματος από τα μέσα Μαρτίου», πρόσθεσε.

Ο Florian Hense, οικονομολόγος στην Berenberg, δήλωσε ότι η συρρίκνωση του πρώτου τριμήνου στην οικονομία της Γαλλίας είχε εξαλείψει την ανάπτυξη τεσσάρων ετών, προσθέτοντας ότι τα «πιο αυστηρά κυβερνητικά μέτρα της χώρας έπληξαν επίσης την οικονομική δραστηριότητα πιο σκληρά “.

Η Γαλλία συρρικνώθηκε κατά 0,1% το τελευταίο τρίμηνο του 2019, πράγμα που σημαίνει ότι η γαλλική οικονομία έχει πλέον εισέλθει σε ύφεση – που ορίζεται ως δύο συνεχόμενα τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης.

Στην Ισπανία, το ρεκόρ της οικονομικής συρρίκνωσης του πρώτου τριμήνου τελειώνει για περισσότερο από έξι χρόνια αδιάλειπτης ανάπτυξης, τα περισσότερα από τα οποία ήταν πολύ πάνω από το ρυθμό του μέσου όρου της ευρωζώνης. Η προηγούμενη μεγαλύτερη τριμηνιαία πτώση της ισπανικής οικονομίας ήταν στην χρηματοπιστωτική κρίση όταν μειώθηκε 2,6% στις αρχές του 2009.

Η Ισπανία ανακοίνωσε σχέδια να ξεκινήσει την άρση των βαριών περιορισμών της για την κοινωνία τον Μάιο.

Σχετικα αρθρα

Ερχεται η χρυσή βίζα με όρια πολλών… ταχυτήτων

admin

Το νέο πρόσωπο ενός κόσμου που αλλάζει…

admin

Γιατί η Μέρκελ ετοιμάζεται για τέταρτη θητεία παρά τους δυσμενείς ανέμους

admin

Attica: Ο «βρώμικος» πόλεμος για την ανακεφαλαιοποίηση

admin

Οικονομολόγοι εναντίον οικονομικών

admin

Ο ιταλικός προϋπολογισμός είναι πρόβλημα της Ευρώπης

admin

ΕΤΕ: Μείωση καταστημάτων και προσωπικού στο (υπέρ;)αισιόδοξο πλάνο μετασχηματισμού

admin

Αναλυτικά οι αλλαγές στον κατώτατο μισθό – Ποια επιδόματα επηρεάζονται – Υπεγράφη η απόφαση

admin

Φουκουσίμα, 7 χρόνια μετά

admin

Γιατί οι επενδυτές αποφεύγουν τη Σαουδική Αραβία

admin

Ευρωζώνη: Λιγότερη λιτότητα, περισσότερη αλληλεγγύη;

admin

Ποια καταστήματα παραμένουν ανοιχτά και ποια κλείνουν από σήμερα

admin

Εισπρακτικές εταιρείες: Τηλεφωνικό «bullying» δέχονται οι δανειολήπτες

admin

Ε.Ε.: Μπορέλ εναντίον του ειρηνευτικού σχεδίου Τραμπ για τη Μέση Ανατολή

admin

Ανάλυση IW: Αποδίδουν οι μεταρρυθμίσεις στις χώρες της κρίσης

admin

Tα «ζόμπι» του ΧΑ και τα «κόκκινα» δάνεια

admin

SZ: Θεαματική κωλοτούμπα της Ρώμης για το έλλειμμα -Κόστισε δισ. στους Ιταλούς το αντάρτικο

admin

Όλοι πλην της Τερέζα Μέι στο ντιμπέιτ

admin