Image default
Οικονομία

Έτσι θα στηριχθούν εργαζόμενοι και επιχειρήσεις τον Μάιο

Τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, που έχουν πληγεί από τον κοροναϊό, για Μάιο ανακοίνωσε την Πέμπτη το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Σε αυτό το πλαίσιο, μέσα στις πρώτες ημέρες του Μαΐου 90.000 επιχειρήσεις οι οποίες έκαναν αίτηση τις προηγούμενες ημέρες για «επιστρεπτέα προκαταβολή» θα δουν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς που έχουν δηλώσει στο Taxisnet ποσά κατ΄ ελάχιστο από 2.000 έως 15.000 και το μέγιστο 500.000 ευρώ.

Τα ποσά των δανείων αυτών θα επιστραφούν σε ορίζοντα πενταετίας στο δημόσιο με επιτόκιο χαμηλότερο από 1% και περίοδο χάριτος ενός έτους.

Η διεύρυνση των κρατικών μέτρων στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων και τον Μάιο, φέρνει:

  1. «Κούρεμα» ενοικίων 40% για επιχειρήσεις που πλήττονται, εργαζόμενους σε αυτές που έχουν ενοίκιο πρώτης κατοικίας και φοιτητές για έναν ακόμα μήνα
  2. Παράταση του ισχύοντος πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας για τρεις μήνες αλλά και ένα νέο πλαίσιο επιδότησης της δόσης στεγαστικών δανείων για όσους έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό (με ενήμερα ή κόκκινα δάνεια).
  3. Ενεργοποίηση ενός ακόμα σχήματος παροχής ρευστότητας στις επιχειρήσεις με κρατική εγγύηση για το δανεισμό τους, ύψους 80% επί του συνόλου του δανείου.
  4. Προσαρμογή των επιδομάτων των 800 ευρώ στα νέα δεδομένα μερικής και σταδιακής επιστροφής της αγοράς εργασίας στην (σχετική) κανονικότητα.
  5. Πληρωμές επιδομάτων σε νέους δικαιούχους όπως οι 160.000 οικοδόμοι και εργαζόμενοι σε τουριστικά επαγγέλματα.

Οι συναρμόδιοι υπουργοί Χρήστος Σταϊκούρας, Άδωνις Γεωργιάδης, Γιάννης Βρούτσης και Θεόδωρος Σκυλακάκης εξειδίκευσαν την Πέμπτη τα μέτρα που είχε νωρίτερα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής ανεβάζοντας το συνολικό τους ύψος στα 24 δισ. ευρώ.

Συμβάσεις και επιδόματα

Δυνατότητα παράτασης αλλά και άρσης της αναστολής συμβάσεων προβλέπεται στον σχεδιασμό.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, οι εργοδότες που σταδιακά θα ανοίγουν τις επιχειρήσεις τους αλλά και όσοι μέχρι σήμερα λειτουργούσαν ως πληττόμενοι βάσει των αποφάσεων του υπουργείου Οικονομικών (με βάση τους ΚΑΔ) θα έχουν την δυνατότητα κατάργησης της αναστολής των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τουλάχιστον για ποσοστό 40%. Προσοχή όμως, η αναστολή θα πρέπει να έχει διαρκέσει κατ’ ελάχιστον 15 ημέρες.

Παράλληλα, θα μπορούν να παρατείνουν την αναστολή μέρους των συμβάσεων εργασίας που έχουν τεθεί σε αναστολή. Ο αριθμός των εργαζόμενων που θα παραμένουν σε αναστολή σύμβασης, δεν θα μπορεί να είναι μεγαλύτερος από το 60%. Επίσης, η αναστολή δεν μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από 30 ημέρες και σε κάθε περίπτωση δεν θα ισχύει πέραν της 31η Μαΐου 2020.

Σε περίπτωση που ο εργοδότης παρατείνει την αναστολή συμβάσεων σε περισσότερους εργαζόμενους, θα πρέπει να καταβάλλει ο ίδιος τις αποδοχές των εργαζομένων αυτών. Για τους υπόλοιπους θα προβλέπεται για 30 ημέρες ποσό της τάξης των 534 ευρώ, μειωμένο αναλογικά αν δεν παραμείνουν σε αναστολή για το σύνολο του μήνα.

Παράλληλα, δίνεται στις επιχειρήσεις η δυνατότητα να προσαρμόσουν το ωράριο εργασίας των εργαζομένων τους με το ωράριο λειτουργίας τους, κατά τα οριζόμενα από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Προσοχή όμως: Αυτό δεν σημαίνει ότι θα μπορούν να μεταβάλλουν το είδος της σύμβασης εργασίας των εργαζομένων αυτών.

-

Σχετικα αρθρα

Πόρισμα Πισσαρίδη: Μεγάλες ανατροπές στις κύριες κι επικουρικές συντάξεις

admin

Επίδομα σε επιστήμονες: Καταβάλλεται στις 5 Ιουνίου

admin

Κορωνοϊός: Μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα ζητά η ΠΟΠΕΚ

admin

Γεωργιάδης : Να ρυθμίσει ο κόσμος τα δάνεια έως τις 30 Απριλίου

admin

Κοροναϊος: Η G7 υπέρ της προσωρινής αναστολής εξυπηρέτησης χρέους των φτωχών χωρών

admin

Επιτροπή Ανταγωνισμού : «Πράσινο φως» στην εξαγορά του Alpha από τη Motor Oil

admin

Φόβοι για την επόμενη ημέρα στην οικονομία – Το 2023 ο τουρισμός θα ξαναγγίξει επίπεδα 2019

admin

ΟΔΔΗΧ: Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το 7ετές ομόλογο

admin

Κοντά στα χαμηλά επίπεδα – ρεκόρ οι αποδόσεις των ομολόγων διεθνώς

admin

ΓΣΕΒΕΕ για κόκκινα δάνεια: Εγείρονται ορισμένα ερωτηματικά, που αφορούν θέματα διαφάνειας

admin

Κ. Μητσοτάκης στο Bloomberg: Η Ελλάδα θα επιτύχει εξαιρετικά ισχυρή ανάκαμψη το 2021

admin

Τα “μυστικά” του νέου Κώδικα Ρύθμισης Οφειλών και Παροχής 2ης Ευκαιρίας

admin

Σημαντικά κέρδη 1,5% στο Χρηματιστήριο την Πέμπτη

admin

ΗΠΑ: Προς ρεκόρ οι πωλήσεις της Cyber Monday

admin

Eurobank: Στην προτελευταία θέση στην ΕΕ η Ελλάδα σε κατά κεφαλήν δαπάνες για επενδύσεις παγίων

admin

Capital controls: Ποιοι περιορισμοί αίρονται μετά τις ανακοινώσεις Μητσοτάκη

admin

Ασφαλιστικό: Διορθώνεται η αδικία με την ανταποδοτική σύνταξη των ένστολων

admin

Μπαρνιέ για Brexit : Δεν θα υπάρξει συμφωνία «με κάθε τίμημα» με το Λονδίνο

admin