Image default
Επιχειρήσεις

Γιάννης Ρέτσος: Το πιο σημαντικό είναι η στήριξη της απασχόλησης

“Oι αερομεταφορές και ο τουρισμός είναι πρώτοι κλάδου που επλήγησαν από την πανδημία και οι τελευταίοι που θα ανακάμψουν”, εκτίμησε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση της Grant Thornton.

Σχολιάζοντας την μέχρι τώρα διαχείριση της πανδημίας ο κ. Ρέτσος σημείωσε ότι τα πρώτα μέτρα ήταν επαρκή αλλά συμπλήρωσε ότι “η επόμενη φάση είναι πιο σημαντική και χρονικά μεγαλύτερη”. Σημείωσε ακόμη ότι το ζητούμενο για φέτος είναι η προστασίας της απασχόλησης και η επιδότηση της ανεργίας και τόνισε ότι ο Μάϊος είναι κρίσιμος μήνας για τα μέτρα που θα αποφασιστούν.

“Προβλέψεις για το μέλλον δεν μπορούν να γίνουν όσο δεν εξομαλύνονται οι αερομεταφορές”, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ εκτιμώντας παράλληλα ότι δύσκολα θα υπάρξει μια πανευρωπαϊκή συμφωνία για τα ταξιδιωτικά πρωτόκολλα που είναι απαραίτητα για να ξεκινήσουν και πάλι οι τουριστικές ροές. Αντίθετα δήλωσε ότι είναι πιο πιθανό να υπάρξουν διακρατικές συμφωνίες. Σύμφωνα με τον ίδιο ήδη η Ελλάδα μιλάει με άλλες μικρές χώρες όπως η Κύπρος και το Ισραήλ.

Εκτίμησε ακόμη ότι το 2021 υπό προϋποθέσεις μπορεί να είναι χρονιά σημαντικής ανάκαμψης για τον τουρισμό και την οικονομία. “Το κρίσιμο είναι να καταφέρουν να στηριχθούν οι επιχειρήσεις φέτος, ώστε να δημιουργηθεί η απαραίτητη γέφυρα για το 2021 όπου θα έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις για ανάκαμψη”.

“Το πιο σημαντικό είναι η στήριξη της απασχόλησης”, τόνισε ο κ. Ρέτσος σημειώνοντας ότι αυτό μπορεί να γίνει ακολουθώντας παραδείγματα άλλων χώρων με προγράμματα που διαμοιράζουν το κόστος μεταξύ της επιχειρήσεις και του κράτους, ενώ ένα μέρος αναλαμβάνει και ο εργαζόμενος. “Δυστυχώς τα χρήματα που έχουν διασφαλιστεί από το SURE είναι πολύ λίγα για το σκοπό αυτό. Πιστεύω όμως ότι η ΕΕ θα δράσει συντονισμένα και θα υπάρξει σύντομα επιπλέον χρηματοδότηση”, συμπλήρωσε.

Σχολιάζοντας τις εαρινές εκτιμήσεις της Κομισιόν ο κ. Ρέτσος σημείωσε ότι οι προβλέψεις για ύφεση είναι παρόμοιες με αυτές σε Ισπανία και Ιταλία που στηρίζονται που έχουν και αυτές ανεπτυγμένη τουριστική βιομηχανία. Εξήγησε όμως πως η κατάσταση είναι πιο δύσκολη για τη χώρα μας που λόγω μεγεθών έχει λιγότερο εσωτερικό τουρισμό. “H διαφορά είναι ότι στην Ιταλία υπάρχει μια αναλογία 50%-50% στον εξωτερικό και τον εσωτερικό τουρισμό, ενώ στη χώρα μας η είναι αναλογία είναι 93%-7%”, δήλωσε.

Σχετικα αρθρα

Σύμβαση 1,9 εκατ. με το Υπ. Οικονομικών υπέγραψαν Q&R και Profile

admin

Ντόμινο καθυστερήσεων στο Μετρό Θεσσαλονίκης

admin

Όμιλος Lufthansa: 152 εβδομαδιαίες πτήσεις στην Ελλάδα

admin

Corinth Capital: Οι επενδυτές είναι πρόθυμοι να αγοράσουν μετοχές

admin

Τι ρωτήθηκαν οι εισηγμένες εταιρείες;

admin

Νέα προϊόντα και συσκευασίες από την Ολυμπιακή Ζυθοποιία

admin

Η Acmon Systems αναβάθμισε τη μονάδα της Monotez στα Οινόφυτα

admin

ΔΕΗ: Λειτουργικά κέρδη 700 εκατ. ευρώ αναμένονται το 2020

admin

SpaceX: Ολοκλήρωσε την ιστορική πρώτη δοκιμαστική πτήση – Επέστρεψαν οι αστροναύτες της NASA

admin

Eurobank: Νέος επικεφαλής Κανονιστικής Συμμόρφωσης ο Αθ. Αθανασόπουλος

admin

Μεγάλη επένδυση της Microsoft στην Ελλάδα

admin

Τεχνική Ολυμπιακή: Ξεκινά αποκλειστικές διαπραγματεύσεις για το Πόρτο Καρράς

admin

Στρατηγικό Συνέδριο: Η Ελληνική Οικονομία μπροστά στην Πρόκληση της Βιώσιμης Ανάπτυξης

admin

Βρετανία: Η έγκυος μνηστή του πρωθυπουργού Τζόνσον πέρασε μία εβδομάδα με συμπτώματα κορονοϊού

admin

Πόσοι ήταν οι πλούσιοι επενδυτές τον Σεπτέμβριο στο Χρηματιστήριο Αθηνών

admin

Κορονοϊός: Πάνω από 140.000 οι νεκροί σε όλον τον κόσμο – Στα 2.135.410 τα κρούσματα

admin

Βαράγκης: Αίτηση επικύρωσης νέας συμφωνίας εξυγίανσης

admin

Στα ευρωπαϊκά δικαστήρια ο όμιλος Ευμορφίδη για το ξενοδοχείο κάτω από την Ακρόπολη

admin