Image default
Οικονομία

Φόβοι για την επόμενη ημέρα στην οικονομία – Το 2023 ο τουρισμός θα ξαναγγίξει επίπεδα 2019

Οι επιπτώσεις της πανδημίας στην ελληνική οικονομία και στους επιμέρους κλάδους της βρέθηκε στο επίκεντρο διαδικτυακής εκδήλωσης που διοργάνωσε η Grant Thornton.

Συγκρατημένη αισιοδοξία εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, εκτιμώντας ότι η ύφεση δεν θα είναι τόσο βαθιά όσο προβλέπει η Κομισιόν.

Επίσης εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι οι επιχειρήσεις-μέλη του ΣΕΒ θα διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας, χωρίς βέβαια να αποσαφηνίζει εάν θα θέσουν όρους ζητώντας ανταλλάγματα για αυτό, όπως η μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας που σε κάθε ευκαιρία επαναφέρει ο Σύνδεσμος στο τραπέζι.

Πιο απαισιόδοξος εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, μιλώντας για πλήγμα στον τουρισμό και τονίζοντας ότι  δεν μπορούν να γίνουν ακόμη ασφαλείς εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις της πανδημίας καθώς δεν έχει επιλυθεί ακόμη το ζήτημα των αερομεταφορών σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο. Εκτίμησε μάλιστα ότι δεν θα προκύψει λύση σε ευρωπαϊκο επίπεδο αναφορικά με ταξιδιωτικά πρωτόκολλα κλπ

Ενδεικτική της ζημιάς στον τουρισμό ήταν η αναφορά του ότι  το 2023 ο ελληνικός τουρισμός μπορεί να προσεγγίσει τα έσοδα ρεκόρ του 2019.

Μια θετική πλευρά φώτισε ο επικεφαλής του Ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ, επισημαίνοντας ότι η κρίση απέδειξε ότι οι υποδομές στην Ελλάδα στον τομέα των επικοινωνιών ήταν υψηλού επιπεδου.

Στον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ΕΚΤ στην ανάκαμψη της ευρωπαϊκής και κατ’ επέκταση και της ελληνικής οικονομίας, αναφέρθηκε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Grant Thornton, Νικόλαος Καραμούζης.

Φέσσας: Καλύτερα λιγότερα κέρδη με διατήρηση των θέσεων

Ο πρόεδρος του ΔΣ του ΣΕΒ & πρόεδρος της Quest Holdings, Θεόδωρος Φέσσας εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η ύφεση για την ελληνική οικονομία το 2020 θα είναι μικρότερη από τις εκτιμήσεις της ΕΕ.

Αναφερόμενος στις επιχειρήσεις – μέλη του ΣΕΒ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι δεν θα αλλάξουν τα προγράμματά τους αναφορικά με τα προγράμματα επενδύσεών τους αλλά και τον τομέα της απασχόλησης, δηλαδή θα διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας.

Καλύτερα λιγότερα κέρδη σε μεσοπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα με διατήρηση των θέσεων απασχόλησης που θα έχει ως αποτέλεσμα μετά την κρίση να υπάρξει αισιοδοξία παρά πρόσκαιρα οφέλη από μείωση της απασχόλησης, είπε.

Ρέτσος: Το 2023 ο τουρισμός μπορεί να προσεγγίσει τα έσοδα ρεκόρ του 2019

Ο Γιάννης Ρέτσος, πρόεδρος του ΔΣ του ΣΕΤΕ & διευθύνων σύμβουλος της Electra Hotels & Resorts, τόνισε ότι δεν μπορούν να γίνουν ακόμη ασφαλείς εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις της πανδημίας καθώς δεν έχει επιλυθεί ακόμη το ζήτημα των αερομεταφορών σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Εκτίμησε μάλιστα ότι δεν θα προκύψει λύση σε ευρωπαϊκο επίπεδο αναφορικά με ταξιδιωτικά πρωτόκολλα κλπ και το πιθανότερο είναι να προχωρήσουμε σε διακρατικές συμφωνίες για τουριστικές αφίξεις από το εξωτερικό.

Εδωσε μεγάλη έμφαση στη σύνθεση του ελληνικού τουρισμού καθώς το 92% συνδέεται με εξωτερικό τουρισμό και μόλις το 8% με εγχώριο τουρισμό γεγονός που κάνει δύσκολη την ανάκαμψη.

Ερωτηθείς σχετικά απάντησε ότι το 2023 ο ελληνικός τουρισμός μπορεί να προσεγγίσει τα έσοδα ρεκόρ του 2019.

Γενικότερα εκτίμησε ότι τα μέτρα στήριξης του τουρισμού της πρώτης περιόδου της πανδημίας ήταν θετικά αλλά μεγάλη σημασία έχει η δεύτερη φάση που θα έχει μεγαλύτερη χρονική διάρκεια, τονίζοντας την ανάληψη πρωτοβουλιών και δράσεων στήριξης των εργαζομένων του κλάδου και από ευρωπαϊκά κεφάλαια και ταμεία.

Εκτίμησε ότι η προσπάθεια ανάκαμψης του ελληνικού τουρισμού θα ξεκινήσει το 2021, καθώς η μεγάλη συνεισφορά του εξωτερικού τουρισμού στο εγχώριο τουριστικό προϊόν δεν θα επιτρέψει να συμβεί αυτό από φέτος.

Τσαμάζ: Κανονικά το επενδυτικό πλάνο του ΟΤΕ

Ο πρόεδρος & διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ επισήμανε ότι η κρίση απέδειξε ότι οι υποδομές στην Ελλάδα στον τομέα των επικοινωνιών ήταν υψηλού επίπεδου.

Τόνισε ότι ο ΟΤΕ σε καμιά περίπτωση δεν θα προχωρήσει σε απολύσεις, αλλά αντίθετα θα διατηρήσει όλες τις θέσεις εργασίας και θα τις αυξήσει, ενώ συνεχίζει χωρίς καμία μεταβολή το μεγάλο του επενδυτικό πλάνο που ξεπερνά τα 500 εκατ ευρώ σε ετήσια βάση.

Καραμούζης: Έμφαση στην ενίσχυση της ρευστότητας

Ο Νικόλαος Καραμούζης, πρόεδρος Grant Thornton αναφέρθηκε στον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ΕΚΤ στην ανάκαμψη της ευρωπαϊκής και κατ’ επέκταση και της ελληνικής οικονομίας, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην ενίσχυση της ρευστότητας.

Τάχθηκε γενικότερα υπέρ μεταβιβάσεων και απευθείας ενισχύσεων και όχι των δανείων ακόμη και με ευνοϊκούς όρους, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα δεν αντέχει να εξέλθει της πανδημίας στηριζόμενη σε νέα δάνεια.

Ερωτηθείς σχετικά με το τραπεζικό σύστημα επισήμανε ότι οι τράπεζες καταβάλουν κάθε προσπάθεια για την χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας αλλά θα είναι λάθος να καταργηθούν τελείως τα κριτήρια χρηματοδότησης, διότι αυτό θα οδηγήσει σε νέα γενιά προβληματικών δανείων με ό,τι αρνητικό συνεπάγεται.

Εκτίμησε ότι θα αυξηθεί σημαντικά η πιστωτική επέκταση τονίζοντας την ανάγκη να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στον τρόπο χρηματοδότησης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων προκείμενου να στηριχθεί η παραγωγική διαδικασία σε όλη την χώρα.

--

-

Σχετικα αρθρα

Παίρνει φωτιά η τιμή του τσίπουρου

admin

Αναδρομικά: Αυτό είναι το σχέδιο πληρωμών που μελετά η κυβέρνηση – Οι 5 ρήτρες

admin

Κλιμακώνεται επικίνδυνα ο εμπορικός πόλεμος Κίνας – ΗΠΑ

admin

Πτωχευτικό δίκαιο : Ποιες αλλαγές δρομολογούνται

admin

ΕΚΤ: 308.000 πλαστά χαρτονομίσματα αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία το β’ εξάμηνο του 2019

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: Σε νέα υψηλά 58 μηνών η αγορά στο κλείσιμό της

admin

Ελπιδοφόρο ξεκίνημα: 1,47 εκατ. επιβάτες διακινήθηκαν τον πρώτο μήνα του 2020

admin

Μειώθηκαν κατά 426 εκατ. ευρώ τα έσοδα

admin

Επίδομα 534 ευρώ : Την Τετάρτη θα καταβληθούν τα χρήματα σε 120.000 δικαιούχους

admin

Κοροναϊός : Συνεχίζεται η αισχροκέρδεια με τις μάσκες – Έχουν γίνει ανάρπαστες

admin

Γεωργιάδης : Το 2020 θα μπουν οι μπουλντόζες στο Ελληνικό

admin

Άνοιξαν οι φορολογικές δηλώσεις – Ποιοι πρέπει να τις υποβάλουν αμέσως

admin

Κοινωνικό μέρισμα : Ποιοι θα πάρουν τα 700 ευρώ – Πότε θα δοθούν

admin

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Άλμα των μετοχών λόγω προόδου στην ανακάλυψη φαρμάκου για τον κορωνοϊό

admin

Wall Street : Μεικτές τάσεις στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης

admin

Άδωνις Γεωργιάδης για Ελληνικό: Ρυθμίζονται οι τελευταίες εκκρεμότητες και μπαίνουν μπουλντόζες

admin

Χρηματιστήριο: Η αγορά υπερβαίνει τα επίπεδα των 860 μονάδων

admin

Σκυλακάκης: Όχι σε μείωση ΦΠΑ, μέχρι τέλος του έτους οι αναστολές πληρωμών

admin