Image default
Οικονομία

Οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων πέφτουν απότομα λόγω κορανοϊού

Οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων μειώθηκαν για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Απρίλιο, πληγείσες από τον οικονομικό και υλικοτεχνικό αντίκτυπο της πανδημίας κοροναϊού, ανέφερε την Πέμπτη η υπηρεσία τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών.

Ο δείκτης τιμών τροφίμων του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), ο οποίος μετρά μηνιαίες αλλαγές για ένα καλάθι με δημητριακά, ελαιούχους σπόρους, γαλακτοκομικά προϊόντα, κρέας και ζάχαρη επεσε 5 μον. τον περασμένο μήνα, 3,4% τον Μάρτιο.

Ο δείκτης τιμών ζάχαρης FAO έπεσε στο χαμηλό 13 – έτων, βύθιση 14. 6% από τον Μάρτιο, με την κρίση του  κορανοϊού να αυξάνει τη ζήτηση και την πτώση των τιμών του αργού πετρελαίου επίσης να μειώνει την ανάγκη για την παραγωγή αιθανόλης από ζαχαροκάλαμο, ανέφερε ο οργανισμός που εδρεύει στη Ρώμη.

Ο δείκτης τιμών του φυτικού ελαίου μειώθηκε κατά 5,2%, χτυπημένος από την πτώση των τιμών του φοινικέλαιου, της σόγιας και του κραμβελαίου, ενώ ο δείκτης γαλακτοκομικών προϊόντων μειώθηκε 3,6%, με τις τιμές του βουτύρου και του γάλακτος σε σκόνη να σημειώνουν διψήφια πτώση.

Ο δείκτης κρέατος υποχώρησε 2,7%, με τη μερική ανάκαμψη της ζήτησης εισαγωγής από την Κίνα που δεν εξισορρόπησε τη μείωση των εισαγωγών αλλού. Ο FAO είπε επίσης ότι οι μεγάλες παραγωγικές χώρες υπέφεραν από υλικοτεχνική συμφόρηση, ενώ το κλείδωμα των κορωνών σε πολλά έθνη είχε προκαλέσει απότομη πτώση των πωλήσεων.

«Η πανδημία πλήττει τόσο τη ζήτηση όσο και την προσφορά για κρέας, καθώς το κλείσιμο εστιατορίου και το μειωμένο εισόδημα των νοικοκυριών οδηγούν σε χαμηλότερη κατανάλωση και οι ελλείψεις εργασίας από την πλευρά της επεξεργασίας επηρεάζουν τα συστήματα παραγωγής δήλωσε ο ανώτερος οικονομολόγος του FAO, Upali Galketi Aratchilage.

Σε αντίθεση με τους άλλους δείκτες, ο δείκτης τιμών των δημητριακών του FAO μειώθηκε ελαφρά, καθώς οι διεθνείς τιμές του σίτου και του ρυζιού αυξήθηκαν σημαντικά, ενώ οι τιμές του αραβοσίτου μειώθηκαν σημαντικά.

Οι τιμές του ρυζιού αυξήθηκαν 7,2% από τον Μάρτιο, λόγω σε μεγάλο βαθμό των προσωρινών περιορισμών στις εξαγωγές από το Βιετνάμ που στη συνέχεια καταργήθηκαν, δήλωσε ο FAO. Οι τιμές του σίτου αυξήθηκαν 2,5% εν μέσω αναφορών για γρήγορη εκπλήρωση της ποσόστωσης εξαγωγής από τη Ρωσία.

Η FAO διατήρησε τις προβλέψεις της για την παραγωγή δημητριακών σε μεγάλο βαθμό σταθερή στα 2. 720 δισεκατομμύρια τόνους σε 2019, αλλά μείωσε τις προβλέψεις του για τη χρήση δημητριακών στο 2019 / 20 από 24. 7 εκ. τόνους, κυρίως λόγω του αντίκτυπου του κοροναϊού στην οικονομία.

Είπε ότι αναμένεται μικρότερες συγκομιδές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Βόρεια Αφρική, την Ουκρανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό αντισταθμίζεται σε μεγάλο βαθμό από μεγαλύτερες συγκομιδές στην Αυστραλία, το Καζακστάν, τη Ρωσία και την Ινδία.

Σχετικα αρθρα

ΟΑΕΔ : Διεύρυνση και ενίσχυση προγράμματος απασχόλησης μακροχρόνια ανέργων

admin

Airbnb: Ποιοι θα πάρουν αποζημιώσεις για τις ακυρώσεις κρατήσεων

admin

Υπεγράφη η τριετής αναστολή του ΦΠΑ στα ακίνητα

admin

Πρώτη κατοικία : Στενεύουν τα περιθώρια για τους οφειλέτες

admin

Ασφαλιστικό : Ευνοϊκή ρύθμιση για τις συντάξεις

admin

Προστασίας πρώτης κατοικίας: Αίτημα για παράταση στους θεσμούς

admin

Τι προβλέπει το νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο

admin

Στις 20 Δεκεμβρίου η καταβολή των συντάξεων του ΕΤΕΑΕΠ

admin

Κοροναϊός: Επέκταση των μέτρων στήριξης και τον Μάιο – Ποιοι φόροι παίρνουν παράταση

admin

Φον ντερ Λάιεν: Ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός θα είναι το νέο «Σχέδιο Μάρσαλ»

admin

Καταρρέουν τα χρηματιστήρια του κόσμου εξαιτίας του κορωνοϊού

admin

Συνεργασία : Συμπληρωματικές οδηγίες για την εφαρμογή του μηχανισμού

admin

Εβδομάδα Ηλεκτρονικού Εμπορίου από 30 Μαρτίου έως 5 Απριλίου

admin

Η Ιταλία ψάχνει απεγνωσμένα χρήματα: Πουλά ομόλογο στην καρδιά του Αυγούστου

admin

Επίδομα παιδιού 2019: Λίφτινγκ ετοιμάζει η κυβέρνηση, όλες οι αλλαγές

admin

Πτωτικές τάσεις στο χρηματιστήριο του Τόκιο

admin

Ήπιες ανοδικές τάσεις στο άνοιγμα του Χρηματιστηρίου

admin

Τουρισμός : Επιστρέφουν σε… δράση οι tour operators

admin