Image default
Οικονομία

Πετρέλαιο : Ένας δείκτης μας επιτρέπει να «διαβάσουμε» το μέλλον της βιομηχανίας

Με την τρομερή κατάρρευση των τιμών του αμερικανικού αργού, οι οποίες έφτασαν σε επίπεδα υπό του μηδενός πριν λίγες ημέρες, να εντείνει δραματικά τις πιέσεις στους ανεξάρτητους παραγωγούς πετρελαίου των ΗΠΑ και στις διεθνείς πετρελαιοβιομηχανίες, εγείρονται σοβαρά ερωτήματα για το ίδιο το μέλλον του κλάδου.

Σύμφωνα με το -, αν θέλουμε να βγάλουμε σχετικά ασφαλή συμπεράσματα για τις επερχόμενες εξελίξεις, η προσοχή μας θα πρέπει να στραφεί σε έναν βασικό δείκτη: την απόδοση ιδίων κεφαλαίων (RoE).

Τι είναι ο δείκτης RoE

Πρόκειται για έναν δείκτη που μετρά την κερδοφορία και τα χρήματα που παίρνουν πίσω οι ιδιοκτήτες ή οι μέτοχοι της εκάστοτε εταιρείας, δηλαδή για το κύριο μέτρο για την αποτελεσματικότητα μιας εταιρείας στην παραγωγή κερδών.

Ο συγκεκριμένος δείκτης κινούνταν επί χρόνια σε πολύ υψηλά επίπεδα για τις πετρελαϊκές επιχειρήσεις, επιστρέφοντας έτσι μεγάλα ποσά στους μετόχους τους, μέσω της ανατίμησης μετοχών και μερισμάτων. Ακόμη και κατά την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008, ο RoE δεν έπεσε ποτέ κάτω από το 10%.

Η αποδυνάμωσή του ξεκίνησε με την πτώση της αξίας του πετρελαίου από τα 100 δολάρια το 2014 σε λιγότερο από 30 δολάρια μέσα σε μόλις δύο χρόνια, για να ανακάμψει εκ νέου το 2018. Έκτοτε έχει ακολουθήσει και πάλι πτωτική πορεία.

Για το 2016-2017 ο δείκτης είχε βυθιστεί κάτω από το 5%, ενώ το 2018 ξεπέρασε το 10%. Στα τέλη του 2019 είχε βυθιστεί και πάλι στο 9%, όμως ακόμη και τότε κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί τη δραματική πτώση στη ζήτηση πετρελαίου εξαιτίας της πανδημίας, αλλά ούτε και τη διαμάχη Σαουδικής Αραβίας – Ρωσίας που για ένα διάστημα πλημμύρισε τις αγορές με φθηνό αργό.

Για το πρώτο τρίμηνο του 2020, ο RoE βυθίστηκε ακόμη και έως το 2% για τις μεγάλες ευρωπαϊκές και κινεζικές πετρελαϊκές.

Στροφή στην πράσινη ενέργεια;

Αντιθέτως, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας φαίνεται πως είναι πλέον εκείνες που προσφέρουν το μεγαλύτερο κέρδος στους ερευνητές. Σύμφωνα με το -, ο δείκτης για την offshore αιολικής ενέργειας αγγίζει το 11% για την onshore το 9% και για τα φωτοβολταϊκά το 8%.

Έτσι, προβλέπει ότι αυτό δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε μια ανακατεύθυνση όχι μόνο των επενδυτών, αλλά και των ίδιων των πετρελαϊκών – αρκετές εκ των οποίων ήδη δραστηριοποιούνται στο χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας – σε μια ενίσχυση της παρουσίας τους στη συγκεκριμένη αγορά.

Πηγή: www.-.com

-

Σχετικα αρθρα

Μοσκοβισί : Στην Αθήνα ο Ευρωπαίος Επίτροπος

admin

Χριστούγεννα : Οριακή βελτίωση στον τζίρο της εορταστικής περιόδου

admin

Ακίνητα: Πού πάνε οι τιμές με το πάγωμα του ΦΠΑ στα ακίνητα

admin

Κουτεντάκης στο MEGA : Αύξηση χρέους χειρότερα από την εποχή των μνημονίων

admin

Σταϊκούρας : Στην Ουάσιγκτον για τη σύνοδο του ΔΝΤ

admin

Τέλος χρόνου για τη ρύθμιση χρεών σε δήμους σε 100 δόσεις

admin

Βρούτσης για επίδομα 800 ευρώ: Επεκτείνεται σε άλλους 160.000 δικαιούχους

admin

Με γοργούς ρυθμούς προχωρά η ανάπτυξη των μαρινών της χώρας

admin

Άρση των capital controls: Ράλι για τα ελληνικά ομόλογα

admin

Ένταξη στα μέτρα και των εμπορικών επιχειρήσεων τουριστικού ενδιαφέροντος ζητά ο ΕΣΑ

admin

Πετρέλαιο θέρμανσης : Που θα κυμανθούν οι τιμές

admin

Πότε θα δουν οι φορολογούμενοι μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης

admin

Φορολογική κλίμακα : Ποιες αλλαγές έρχονται με το φορολογικό

admin

Πώς επηρεάζει ο κορονοϊός το χονδρεμπόριο τροφίμων

admin

Στα ανοδικά βήματα της Wall Street το χρηματιστήριο του Τόκιο

admin

ΕΝΦΙΑ: Αναρτούνται στο Taxisnet τα εκκαθαριστικά

admin

Κορωνοϊός: Σε ελεύθερη πτώση τα χρηματιστήρια -«Μαύρη» Δευτέρα για τα ομόλογα

admin

Restart στον τουρισμό αλλά όχι στον… κοροναϊό – Οι ανησυχίες για τους επισκέπτες και η «μαύρη λίστα» χωρών

admin