Image default
Οικονομία

Eurogroup: Φθηνά δάνεια με έναν μόνο όρο από τον ESM – Τι αντιστοιχεί στην Ελλάδα

Για τη διαδικασία χορήγησης δανείων από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας σε χώρες της Ευρωζώνης που θα υποβάλλουν σχετικό αίτημα, στο πλαίσιο αντιμετώπισης του οικονομικού αντίκτυπου του κοροναϊού, συμφώνησε το Eurogroup στη σημερινή συνεδρίασή του με τηλεδιάσκεψη.

Όπως δήλωσαν ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πάολο Τζεντιλόνι, και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν μετά τη συνεδρίαση, τα δάνεια αυτά θα φθάνουν έως το 2% του ΑΕΠ κάθε χώρας, θα έχουν 10ετή διάρκεια και σχεδόν μηδενικό επιτόκιο με τα σημερινά δεδομένα στις αγορές.

Μοναδικός όρος δε για τη χορήγησή τους θα είναι να χρηματοδοτούν υγειονομικές δαπάνες που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με την επιδημία της COVID-19.

Ειδικότερα, σε ότι αφορά το επιτόκιο το δανείων, σε ανακοίνωση του Eurogoup σημειώνεται ότι τα δάνεια του ESM για την COVID-19 θα έχουν μία προσαύξηση 10 μονάδων βάσης (δηλαδή 0,1% επιπλέον του κόστους που δανείζεται ο ESM από τις αγορές που είναι σήμερα σχεδόν μηδενικό), ενώ θα υπάρχει μία αρχική προμήθεια 25 μονάδων βάσης και μία ετήσια προμήθεια 0,5 μονάδων βάσης.

Οι αιτήσεις για τη λήψη αυτών των πιστωτικών γραμμών μπορεί να γίνει έως το τέλος του 2022.

Επιλέξιμες δε θεωρούνται όλες οι χώρες της ευρωζώνης.

#eurogroup pic.twitter.com/8ywMQRzyJD

— Mário Centeno (@mariofcenteno) May 8, 2020

«Η εποπτεία των χωρών για τα δάνεια αυτά θα αφορά μόνο τη σωστή χρήση τους»

Ο επικεφαλής του ESM είπε ότι υπήρξε συμφωνία για το ποιες δαπάνες θα μπορούν να καλυφθούν και ότι θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση, ενώ πρόσθεσε ότι σε μία εβδομάδα θα συνεδριάσει το Δ.Σ. του ESM για να εγκρίνει τη συμφωνία του Eurogroup.

#ESM MD #Regling on key features of Pandemic Crisis Support

– covers direct & indirect health cost

– up to 2% of a country’s GDP

– represents € 240 bn if all countries draw

– can be drawn for up to 2y

– provides cheap money for healthcare

– part of € 540 bn Europe’s aid package pic.twitter.com/VWJYwxu8wQ

— ESM (@ESM_Press) May 8, 2020

O κ. Τζεντιλόνι τόνισε ότι η εποπτεία των χωρών για τα δάνεια αυτά θα αφορά μόνο τη σωστή χρήση τους.

Όλες οι χώρες της Ευρωζώνης, είπε ο Επίτροπος, κρίθηκαν επιλέξιμες για τη χορήγηση των πιστωτικών γραμμών του ESM, καθώς όλες θεωρούνται ότι έχουν βιώσιμο χρέος.

Τι αντιστοιχεί στην Ελλάδα

Η σημερινή απόφαση του Eurogroup δίνει στην Ελλάδα τη δυνατότητα να δανειστεί από τον ESM έως 4 δισ. ευρώ περίπου για να χρηματοδοτήσει υγειονομικές δαπάνες.

Συνολικά το πακέτο που μπορεί να λάβει η Ελλάδα από τα έκτακτα μέτρα που έχει αποφασίσει η Κομισιόν για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας φθάνει τα 6-7 δισ. ευρώ, αν στο δάνειο που δυνητικά μπορεί να πάρει από τον ESM, προστεθούν τα 1,5 – 2 δισ. από το πρόγραμμα Sure για την στήριξη της απασχόλησης, και τα κεφάλαια που μπορεί να εξασφαλίσει από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Λαγκάρντ: Σημαντική πρόοδος της Ευρώπης

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, ανέφερε σε ανάρτησή της στο Twitter ότι «σήμερα έγινε μεγάλη πρόοδος για τη διαμόρφωση της πορείας της Ευρώπης προς την ανάκαμψη.»

» Η στήριξη του ESM στην πανδημία – ένα μοναδικό εργαλείο – θα προσφέρει σημαντική βοήθεια σε όλες τις χώρες – μέλη της Ευρωζώνης που τη χρειάζονται».

Great progress made today by the #Eurogroup on shaping Europe’s road to recovery. The @ESM_Press Pandemic Crisis Support – a unique tool – will provide important assistance to all euro area Member States that need it. pic.twitter.com/2HiLKGiAgK

— Christine Lagarde (@Lagarde) May 8, 2020

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, δήλωσε ενθουσιασμένος για τη συμφωνία στο Eurogroup.

«Τώρα, χρειαζόμαστε γρήγορη πρόοδο αναφορικά με τα άλλα εργαλεία για την κρίση: το SURE για τη στήριξη των εργαζομένων και τις εγγυήσεις της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για τις εταιρείες», πρόσθεσε.

#eurogroup pic.twitter.com/oYPuGvmJ5i

— Mário Centeno (@mariofcenteno) May 8, 2020

Ο γρίφος για το Ταμείο Ανάκαμψης

Ερωτηθείς για την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης, στο οποίο συμφώνησαν κατ΄ αρχήν οι ηγέτες της ΕΕ ώστε να υπάρξει μία συντονισμένη ανάκαμψη της Ευρωζώνης και να αποφευχθεί μία αύξηση των αποκλίσεων των οικονομιών των χωρών – μελών, ο κ. Τζεντιλόνι είπε ότι θεωρεί πως την επόμενη εβδομάδα θα είναι έτοιμη.

Η Κομισιόν, είπε, εργάζεται αδιάκοπα για αυτή και πρόσθεσε ότι με το Ταμείο Ανάκαμψης θα κινητοποιηθεί πολύ μεγάλο ύψος πόρων.

Υπερ της ΕΚΤ στη διαμάχη με την Καρλσρούη ο Σεντένο

Απαντώντας σε ερώτηση για την απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου που έκρινε εν μέρει αντισυνταγματικό το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο πρόεδρος του Eurogroup υπεραμύνθηκε της ανεξαρτησίας της και τόνισε ότι η ευρωπαϊκή νομοθεσία υπερισχύει των εθνικών νομοθεσιών.

Ο κ. Σεντένο ρωτήθηκε και για δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο δεν προτίθεται να υποβάλει υποψηφιότητα για μία δεύτερη θητεία στη θέση του επικεφαλής του Eurogroup.

Ο ίδιος είπε ότι η θητεία του λήγει τον Ιούλιο και ότι τώρα η προσοχή του είναι στραμμένη μόνο στο έργο που έχει να κάνει.

-

Σχετικα αρθρα

«Κινδυνεύει» η ανάκαμψη της Ευρωζώνης

admin

Χρηματιστήριο: Ζημιές 19,39% κατέγραψε την τελευταία εβδομάδα, παρά την «ανάσα» της Παρασκευής

admin

Νέα πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ από την Ελλάδα

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Ανέκαμψαν το 2017 οι πράξεις των Υποθηκοφυλακείων

admin

Με πτώση άνοιξε το Χρηματιστήριο Αθηνών

admin

Κορωνοϊός: Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα καλεί το προσωπικό της να εργαστεί από το σπίτι

admin

Εκκληση Μακρόν για δημοσιονομική αλληλεγγύη στην Ευρώπη

admin

Γεωργιάδης: Τα μέτρα δεν ισχύουν για επιχειρήσεις που θα προχωρήσουν σε απολύσεις

admin

Κοροναϊός : Άδειοι οι δρόμοι στις ΗΠΑ – Μείωση τροχαίων, ρύπων αλλά και εσόδων

admin

Έλεγχοι για το παρεμπόριο στις μεγαλύτερες πύλες εισόδου της χώρας

admin

Προϋπολογισμός : Στα 7,5 δισ. ευρώ το έλλειμμα το διάστημα Ιανουαρίου – Μαϊου

admin

Οριακή άνοδος στο άνοιγμα του Χρηματιστηρίου

admin

Επιστρεπτέα προκαταβολή : Πότε θα καταβληθεί – Ποιοι είναι οι «τυχεροί»

admin

Ευρωζώνη: Ο πληθωρισμός παρέμεινε στο 1% τον Αύγουστο

admin

Μηταράκης: Νούμερο ένα πρόκληση για την κυβέρνηση το δημογραφικό

admin

Χρ. Σταϊκούρας: Χρονιά ισχυρής ανάπτυξης το 2021 – Επιπλέον 5 δισ. μέχρι τέλος του χρόνου

admin

Κοροναϊός : Πότε θα καταβληθούν τα χρήματα σε επαγγελματίες, εργαζόμενους, ενοικιαστές

admin

Τα κρίσιμα ραντεβού με την Εφορία μέχρι το τέλος του έτους

admin