Image default
Οικονομία

Γερμανοί βιομήχανοι ενώνουν τη φωνή του με Γάλλους και Ιταλούς για ευρωπαϊκή αλληλεγγύη

Οι κορυφαίες επιχειρηματικές οργανώσεις της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας ζητούν με ανακοίνωσή τους μία κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στην οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η ήπειρος, σε μία ασυνήθιστη επίδειξη ενότητας μετά την πανδημία του κοροναϊού που προκάλεσε έντονες συζητήσεις για την κοινή ανάληψη βαρών, μεταδίδει το -.

«Η τρέχουσα κατάσταση θα απαιτήσει έναν πρωτόγνωρο βαθμό στήριξης από το Δημόσιο σε καιρό ειρήνης», ανέφεραν η γερμανική επιχειρηματική οργάνωση BDI, η γαλλική Medef και η ιταλική Confindustria σε κοινό έγγραφό τους, ζητώντας «ένα ισχυρό στοιχείο γνήσιας δημοσιονομικής αλληλεγγύης» για τις χώρες που έχουν επηρεαστεί περισσότερο από την πανδημία.

Πιέσεις εκ των έσω στη Γερμανία

Η επιχειρηματική ηγεσία της Γερμανίας και πολλοί πολιτικοί της ήταν έως τώρα ως επί το πλείστον αντίθετοι στην ιδέα μίας κοινής ανάληψης του χρηματοδοτικού βάρους από τις χώρες – μέλη της ΕΕ.

Συγκεκριμένα, το Βερολίνο προέβαλε αντίσταση στις εκκλήσεις για την καθιέρωση των λεγόμενων κορονο – ομολόγων που θα εκδίδονταν από κοινού από τις χώρες – μέλη.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συζητούν τώρα μία πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ένα ταμείο ανάκαμψης που θα χρηματοδοτείται από κοινού από τις χώρες της περιοχής.

Το σχέδιο είναι αμφιλεγόμενο, καθώς οι χώρες διαφωνούν για το μέγεθός του και για το αν τα χρήματα πρέπει να δοθούν στις χώρες με τη μορφή δανείων ή επιχορηγήσεων.

«Μία καλή ισορροπία μεταξύ δανείων και επιχορηγήσεων»

Οι ευρωπαϊκές επιχειρηματικές οργανώσεις ζητούν τώρα «μία καλή ισορροπία μεταξύ δανείων και επιχορηγήσεων στα κράτη – μέλη», καλώντας την ΕΕ να ενισχύσει σημαντικά τους μηχανισμούς της κρατικής βοήθειας.

Το BDI, ο βασικός σύνδεσμος βιομηχάνων της Γερμανίας ζήτησε ακόμη μεγαλύτερη «δημοσιονομική αλληλεγγύη», κάτι που, σύμφωνα με τους Financial Times, δείχνει μία διεύρυνση του αιτήματος για μεγαλύτερη γερμανική συμμετοχή στην προσπάθεια ανάκαμψης από την κρίση.

«Πρέπει να υπάρξει ένα ισχυρό στοιχείο πραγματικής δημοσιονομικής αλληλεγγύης από τις κοινές πηγές για εκείνες τις χώρες που έχουν επηρεαστεί περισσότερο» αναφέρεται στο έγγραφο.

Η διατύπωση, μάλιστα, σύμφωνα με τους FT, είναι ασυνήθιστη γιατί πολλοί στη γερμανική επιχειρηματική και πολιτική ελίτ αντιτίθενται στην αμοιβαιοποίηση χρέους ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, υπό τον φόβο ότι οι Γερμανοί φορολογούμενοι θα καταλήξουν να χρειαστεί να εξασφαλίσουν τα δημόσια οικονομικά των φτωχότερων κρατών του Νότου.

Η Γερμανία στήριξε το πακέτο 540 δισ. άμεσων μέτρων ανακούφισης τον περασμένο μήνα και δείχνει να συμφωνεί με την ιδέα του «Ταμείου Ανάκαμψης», όμως εξακολουθεί να υπάρχει διχασμός εντός Ε.Ε. για τη μορφή την οποία θα πάρει η αυτή η βοήθεια.

Ορισμένες χώρες, όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία ζητούν απευθείας επιδοτήσεις στις οικονομίες και όχι απλά εγγυήσεις για επενδύσεις σε ιδιωτικά σχέδια και δάνεια που θα προσθέσουν επιπλέον χρέος.

Η Άνγκελα Μέρκελ, πάντως, παραμένει σκεπτική για την ιδέα των επιδοτήσεων.

«Τα χρήματα θα επιστρέψουν σε εμάς»

Μπορεί η άποψη της καγκελαρίου να έχει απήχηση σε πολιτικούς και επιχειρηματικούς κύκλους στο Βερολίνο, όμως αυξάνονται οι ανησυχίες στους επιχειρηματίες πως τα δάνεια μπορεί να μην είναι αρκετά και πως ορισμένες χώρες ίσως να χρειαστούν απευθείας μεταφορές χρημάτων για να ορθοποδήσουν.

Το σκεπτικό είναι ότι οι οικονομικές κρίσεις στις πιο ασθενείς χώρες της Ευρωζώνης θα έχουν επιπτώσεις και στη Γερμανία, η οποία δεν μπορεί να δει τη βασική αγορά εξαγωγών της να καταρρέει.

«Τα περισσότερα από τα χρήματα που δίνουμε σε άλλα κράτη-μέλη, θα επιστρέψουν σε εμάς με τη μορφή παραγγελιών στις εταιρείες μας» υπογραμμίζουν οι Γερμανοί βιομήχανοι στο κείμενο.

-

Σχετικα αρθρα

ΤτΕ: Αυξήθηκαν τα επιτόκια δανείων εν μέσω καραντίνας

admin

Κομισιόν : Ξεκινούν οι εκδόσεις ομολόγων για τη χρηματοδότηση του Sure

admin

Κοροναϊός : Ύφεση 9,2% το 2020 αναμένει η Ισπανία

admin

Τι ισχύει για την ασφάλιση πωλητών λαϊκών αγορών

admin

Παρατείνεται η προθεσμία για αίτηση χορήγησης αποζημίωσης ειδικού σκοπού Ιουλίου

admin

Ανησυχία στους τουριστικούς πράκτορες της χώρας – Τα αιτήματα προς τον Θεοχάρη

admin

Airbnb : Μεγάλη ανάκαμψη της ζήτησης – Με ποια κριτήρια κινούνται οι καταναλωτές

admin

Κριστίν Λαγκάρντ: 100 ημέρες επικεφαλής της ΕΚΤ

admin

Πέντε «καυτές πατάτες» στην αυλή του Μαξίμου – Η οικονομία σε πρώτο πλάνο

admin

Εστίαση: Απειλούν με lockdown οι καταστηματάρχες – Ζητούν μέτρα για τον κοροναϊό

admin

Τουρισμός: Τι είναι το glamping

admin

Ασφαλιστικό : Οι 4 αλλαγές στις συντάξεις που σχεδιάζει η κυβέρνηση

admin

ΕΣΠΑ: Στο τέλος Μαρτίου το πρώτο σχέδιο κειμένου

admin

Θεσμοθέτηση 10ωρου εργασίας και «ποινικοποίηση» απεργίας προβλέπει το νομοσχέδιο Βρούτση

admin

Ασφαλιστικό : Οι ανατροπές που έρχονται – Ποιοι θα επηρεαστούν

admin

Κοροναϊός : Η πανδημία μεγαλώνει το χάσμα στις αμοιβές ανδρών και γυναικών στη Γερμανία

admin

ΚΕΟΣΟΕ : Για πρώτη φορά κάτω από 2 εκατ. χιλιόλιτρα η ελληνική οινοπαραγωγή

admin

Μέτρα για την επόμενη ημέρα ζητούν οι έμποροι

admin