Image default
Τράπεζες

Πώς θα δοθούν δάνεια με κρατική εγγύηση

Τράπεζες

Αθηνά Χατζηπέτρου, Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα


Κάλεσμα προς τις επιχειρήσεις να προετοιμάζουν από τώρα τους φακέλους και τα αναγκαία δικαιολογητικά για την υποβολή αίτησης δανειοδότησης από το Ταμείο Εγγυοδοσίας απευθύνει η διοίκηση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, ενόψει της ενεργοποίησης του Ταμείου που αναμένεται στις αρχές Ιουνίου.

Οι συμβάσεις με τις τράπεζες αναμένεται να υπογραφούν έως τα τέλη Μαΐου, προκειμένου αμέσως μετά να ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής αιτήσεων από τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις.

Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση της διευθύνουσας συμβούλου του Ταμείου, Αθηνά Χατζηπέτρου, η εκταμίευση των δανείων πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2020 και συνεπώς «οι μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις που θέλουν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα,  οφείλουν από τώρα να προετοιμάζουν τους φακέλους και τα αναγκαία δικαιολογητικά που θα πιστοποιούν π.χ. τον συνολικό κύκλο εργασιών, το μισθολογικό κόστος καθώς και τα υπόλοιπα νομιμοποιητικά στοιχεία ώστε να επιταχυνθεί η εγκριτική διαδικασία».

Πρόσβαση στα δάνεια του Ταμείου Εγγυοδοσίας που θα δοθούν μέσω των Τραπεζών με κρατική εγγύηση θα έχουν οι υγιείς και συνεπείς επιχειρήσεις, που δεν έχουν δάνεια σε καθυστέρηση μεγαλύτερη του τριμήνου κατά την ημερομηνία της αίτησης ή την 31.12.2019.

Με βάση το σχέδιο της σύμβασης που έχει αποσταλεί προς υπογραφή στις Τράπεζες, απαγορεύεται ρητά η αναχρηματοδότηση υφιστάμενων δανείων και τα δάνεια θα πρέπει να είναι νέα χρηματοδότηση.

Βασικός όρος είναι επίσης οι επιχειρήσεις να μην είναι προβληματικές, δηλαδή να μην εμφανίζουν, με βάση τον κοινοτικό ορισμό, καθαρή θέση μειωμένη πάνω από το μισό λόγω συσσωρευμένων ζημιών.

Προϋπόθεση είναι επίσης να μην  εκκρεμεί σε βάρος τους εντολή ανάκτησης προηγούμενης παράνομης και ασύμβατης κρατικής ενίσχυσης βάση απόφασης ΕΕ ή ΔΕΕ.

Πρόσβαση στη δανειοδότηση θα έχουν όλες οι κατηγορίες επιχειρήσεων, δηλαδή πολύ μικρές, μικρές, μεσαίες καθώς και μεγάλες επιχειρήσεις ανεξαρτήτως εάν ανήκουν στους πληττόμενους ΚΑΔ  που έχει ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομικών. Στο πρόγραμμα δανειοδότησης με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου θα μπορούν να ενταχθούν επιχειρήσεις από όλους τους κλάδους της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων, αλιεία και υδατοκαλλιέργειες.

Η διάρκεια των δανείων θα είναι 5ετής συμπεριλαμβανομένης και τυχόν περιόδου χάριτος.

Η κρατική εγγύηση καλύπτει το 80% του δανείου προς κάθε επιχείρηση, αλλά στο σύνολο των δανείων που θα δοθούν, η εγγύηση καλύπτει το 30% – 40% ανάλογα με το είδος της επιχείρησης. Με βάση αυτό τον περιορισμό οι πόροι επιμερίζονται ως εξής

• 500 εκατ. ευρώ για δάνεια κεφαλαίου κίνησης με ανώτατο όριο εγγύησης «Cap Amount» 40% για λογαριασμό πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεις και συνολικό ύψος δανείων 1.5 δισ. ευρώ.

• 500 εκατ. ευρώ για δάνεια κεφαλαίου κίνησης με ανώτατο όριο εγγύησης «Cap Amount» 30% για μεγάλες επιχειρήσεις και συνολικό ύψος δανείων 2 δισ. ευρώ.Σχετικα αρθρα

«Κόκκινα» δάνεια 400 εκατ. ευρώ στην Κύπρο απέκτησε η B2Holding

admin

Στις «ελληνικές καλένδες» το σχέδιο της ΤτΕ

admin

Οι τιμές στόχοι της BofΑ για τις ελληνικές τράπεζες

admin

Τεχνικές λεπτομέρειες του «Ηρακλή» στη σύσκεψη στο ΥΠΟΙΚ

admin

Η Τράπεζα Ηπείρου εγκαινιάζει νέο κατάστημα στη Φιλιππιάδα

admin

Πρόεδρος της ΕΚΤ από σήμερα η Κριστίν Λαγκάρντ

admin

Ποιες υποχρεώσεις ενημέρωσης καταναλωτών έχουν οι τράπεζες

admin

ΕΚΤ: Στα €21,5 δισ. ο δανεισμός των ελληνικών τραπεζών τον Απρίλιο 2020

admin

UBS: Πτώση στα κέρδη το Q3, προειδοποιεί για τις εμπορικές εντάσεις

admin

Goldman Sachs: Στο 25% ενισχύει την πιθανότητα για άτακτο Brexit

admin

HSBC: Εξατομικευμένη η τραπεζική του μέλλοντος

admin

ΤτΕ: Μειώνεται το κόστος των εταιρικών δανείων ως 1 εκατ.

admin

Τα ανοιχτά μέτωπα στο ραντεβού SSM-τραπεζιτών

admin

Eurobank: Δημιούργησε διατραπεζική πλατφόρμα είσπραξης απαιτήσεων

admin

Μυλωνάς: Το 2022 ο δείκτης NPEs θα πέσει στο 5%

admin

Το… βιογραφικό που εξασφαλίζει τώρα καριέρα στις τράπεζες

admin

Εσοδα-ρεκόρ χτυπάει η Citigroup στο Χονγκ Κονγκ

admin

Προς τετράμηνη παράταση η προστασία α’ κατοικίας

admin