Image default
Πρώτο Θέμα Σοφοκλέους 10

O MSCI έριξε το Χ.Α. (-0,97%)-Sell off στις Τράπεζες (-9,67%)…

Πτώση των τραπεζικών μετοχών, με ένα νέο sell – off (-9,67%) την Τετάρτη, αυτή τη φορά στον απόηχο της επερχόμενης υποβάθμισης των 3 τραπεζικών μετοχών (ETE, ΑΛΦΑ, Eurobank), στο τέλος του μήνα. Τρείς τραπεζικές μετοχές οι οποίες ήταν και αυτές ουσιαστικά που οδήγησαν (παρά τις φιλότιμες προσπάθειες επιλεγμένων μη – τραπεζικών μετοχών) το Χ.Α. σε μια νέα πτώση της τάξης του 0,97%, απομακρύνοντας και άλλο τους βασικούς δείκτες από κρίσιμα τεχνικά επίπεδα, επιδεινώνοντας και άλλο την κεντρική τάση του Χ.Α. 

Ειδικότερα, ο ΓΔ έκλεισε στα επίπεδα των 590,84 μονάδων, σε ακόμη μεγαλύτερη απόσταση από τις 615 – 625 μονάδων (όχι πάντως ότι έχει ξεφύγει η κατάσταση), αυξάνοντας την ανησυχία, με δεδομένη και την τελευταία υποβάθμιση του Χ.Α. στους δείκτες της Morgan Stanley (MSCI), ότι το Χ.Α. έχει εισέλθει σε ένα νέο πτωτικό trend, το οποίο μπορεί να φέρει το ΓΔ ακόμη και στις 500 μονάδες!

Πέραν του Χ.Α. και κάτι που σίγουρα επιδείνωσε και άλλο το κλίμα, εξαιρετικά  αρνητικό το κλίμα και στις διεθνείς αγορές, με τον DAX στο κλείσιμο του Χ.Α. στο χαμηλό ημέρας (-1,75%) και τη Wall Street μετά το χθεσινό -2%, να έχει ξεκινήσει με νέες απώλειες 0,50-1%, αν και μέχρι τις 23:00 ώρα Ελλάδος έχει ακόμη πολύ χρόνο.

Στα επιμέρους σημεία της σημερινής συνεδρίασης,  όπως αναφέραμε παραπάνω, ξεπούλημα στις τράπεζες, με τον τραπεζικό δείκτη στο -9,67%, στις 278,72 μονάδες, με τις απώλειες από τις αρχές του χρόνου, να γίνονται όλο και πιο «σοκαριστικές», στο -68,5%. Πρέπει να σημειωθεί πως ΑΛΦΑ και Eurobank βρέθηκαν ουσιαστικά σήμερα σε νέα ιστορικά χαμηλά, κάτι το οποίο θα λέγαμε πως περιγράφει το πόσο άσχημη είναι η κατάσταση στις τραπεζικές μετοχές, όλα αυτό το χρονικό διάστημα των τελευταίων 2-3 μηνών.

Στις επιμέρους τραπεζικές μετοχές, η Alpha Bank έκλεισε σήμερα στα 0,53 ευρώ (-10,44%), με την ΕΤΕ στο 0,999 ευρώ (-12,37%). Στα 0,30 ευρώ η Eurobank (-10,15%) και η Πειραιώς στα 1,101 ευρώ (-1,43%), διασώθηκε, αφού δεν εμπλέκεται σε αυτή τη φάση στις αλλαγές των δεικτών.

Οι μετοχές των Εθνικής, Alpha Bank, Eurobank και TITC βγήκαν από τον MSCI Greece Standard και μεταφέρθηκαν στον MSCI Small Cap Greece. Δεν επιβεβαιώθηκε η εκτιμούμενη έξοδος από τον MSCI Greece Standard της Motor Oil, αλλά ούτε και οι μικρές πιθανότητες εισόδου της Μυτιληναίος, με τους βραχυπρόθεσμους παίκτες να αντιδρούν αναλόγως.

Με τα νέα δεδομένα στον MSCI Greece Standard απομένουν μόλις τέσσερις μετοχές: ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo και Motor Oil, ενώ το rebalancing για τους δείκτες MSCI έχει καταλυτική ημερομηνία τις 29 Μαϊου, καθώς οι αλλαγές θα ισχύσουν από 1η Ιουνίου.

Στις υπόλοιπες μετοχές του FTSE 25, αυτές που διασώθηκαν ήτανε κυρίως οι μετοχές που παραμένουνε στο μεγάλο δείκτη της Morgan Stanley και συγκεκριμένα, η Motor Oil (12,90 ευρώ, +3,95%), του ΟΤΕ (11,70 ευρώ, +3,72%), καθώς και με άνοδο τα ΕΛΠΕ (5,86 ευρώ, +1,91%), η ΕΥΔΑΠ (6,65 ευρώ, +1,68%), η Σαράντης (8,62 ευρώ, +1,41%) και η ΤΕΝΕΡΓ (8,40 ευρώ, +0,60%).

Με πολύ μεγάλες απώλειες πέραν των 3 τραπεζών που ήτανε πρώτες σε πτώση, η Βιοχάλκο (2,185 ευρώ, -6,42%), ο Τιτάνας (10,92 ευρώ, -4,21%), ο Μυτιληναίος (6,60 ευρώ, -2,94%), η ΛΑΜΔΑ (5,68 ευρώ, -2,91%) και η ΔΕΗ (2,45 ευρώ, +2,47%).

Στους επιμέρους δείκτες, όπως αναφέραμε παραπάνω, με εντυπωσιακές απώλειες 9,67% οι τράπεζες στις 278,72 μονάδες. Με απώλειες 1,11% και απώλειες 1,88% ο FTSE 25 (στις 1.418,51 μονάδες) και ο FTSE Mid Term (831,08 μονάδες). Αναφορικά με το ΓΔ, αυτός έκλεισε στα επίπεδα των 590,84 μονάδων, -0,97%, με αυξημένο τζίρο 58εκ ευρώ, με την αύξηση να είναι λογική για μια συνεδρίαση με τόσο μεγάλη πτώση στις τράπεζες.

Τέλος, όσον αφορά την τεχνική ανάλυση της αγοράς, ειδικά μετά και τη νέα μεγάλη πτώση και με την ειδησεογραφία να είναι αλήθεια πως είναι αρκετά αρνητική (τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα), το ζητούμενο είναι αν μπορεί να υπάρξει μια αντίδραση που θα επαναφέρει το Χ.Α. σε επαφή με τις 600 και τις 615 – 625 μονάδες. Σε διαφορετική περίπτωση, η εικόνα θα βαρύνει και άλλο, με τη διαγραμματική εικόνα να γίνεται πλήρως αρνητική, με κίνδυνο πτώσης του Χ.Α. τουλάχιστον μέχρι τις 500 μονάδες, αν όχι χαμηλότερα!!

Αγωνία υπάρχει και στην υπόθεση Eurobank – Do value.

Η αρχική συμφωνία, μεταξύ Eurobank- doValue, προέβλεπε την 10ετή ανάθεση στην FPS της διαχείρισης του συνόλου των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (Non Performing Exposures- NPEs) και των δανείων σε πρώιμη καθυστέρηση ( σ.σ. μικρότερη των 90 ημερών) της Eurobank. Επίσης, η FPS αναλαμβάνει τη διαχείριση ανακτηθέντων ακινήτων που προέρχονται από το παραπάνω χαρτοφυλάκιο.

Η doValue ζήτησε την επέκταση της περιόδου διαχείρισης κατά 12 με 24 μήνες, ως βασικό μέτρο αποκατάστασης του πλήγματος, που επέφερε η πανδημία στην υλοποίηση του business plan.

Επιπρόσθετα έχει γραφεί, χωρίς να διαψευσθεί, ότι προτίθεται να καταβάλει σε δόσεις το τίμημα των 248 εκατ. ευρώ για το 80% της FPS. Τέλος προβλέπεται earn-out scheme 40 εκατ. ευρώ εφόσον επιτευχθούν προκαθορισμένοι στόχοι EBITDA.

Η μεγαλύτερη πλατφόρμα διαχείρισης απαιτήσεων από μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ν. Ευρώπη εκτιμά ότι η πανδημία του Covid-19 θα δημιουργήσει νέα NPEs ύψους 60 με 80 δισ. ευρώ στην Ιταλία, 60 με 70 δισ. στην Ισπανία και 10 με 15 δισ. ευρώ στην Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι η πώληση του 80% της doValue αποτελεί το ένα μέρος της συναλλαγής. Το δεύτερο αφορά στην πώληση έναντι 15 εκατ. ευρώ στη doValue του 20% των τίτλων ενδιάμεσης διαβάθμισης της τιτλοποίησης Cairo. Για την ολοκλήρωση αυτού του σκέλους της συναλλαγής εκκρεμεί η λήψη κρατικής εγγύησης επί των senior note τίτλων.

Σχετικα αρθρα

Το φλερτάρισμα της Ευρώπης με το χρέος

admin

Οι οδύνες της Ισπανίας

admin

THOMAS COOK:Τι συμβαίνει και γιατί κατέρρευσε τώρα;

admin

Η ελληνική ναυτιλιακή βιομηχανία υπό την απειλή υψηλότερων φόρων

admin

Επιχειρήσεις: Ή άρθρο 99 ή συμφωνίες με distress funds

admin

Μονομαχία Στουρνάρα-Τόμσεν στις Βρυξέλλες

admin

Πολλή δουλειά περιμένει ακόμη τον Τσίπρα

admin

Η Ευρώπη δεν είναι τόσο ενωμένη όσο υποστηρίζει

admin

O Ντράγκι επεκτείνει την ποσοτική χαλάρωση

admin

Η ΕΚΤ αντιμέτωπη με τρεις μηνύσεις για την ποσοτική χαλάρωση στη Γερμανία

admin

«Αίμα και… δάκρυα» σε Χ.Α. και ομόλογα

admin

Oι μνηστήρες για τη «μικρή» ΔΕΗ

admin

WSJ: Αγκάθια στο δρόμο της οικονομικής ανάκαμψης στην Ελλάδα, όποιος κι αν νικήσει στις εκλογές

admin

Το οδυνηρό τέλος των ψευδαισθήσεων

admin

Το ΔΝΤ σκέφτεται να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα

admin

Γιατί το TIME επέλεξε την Άνγκελα Μέρκελ ως πρόσωπο της χρονιάς

admin

Το Ιράν και ο “πανικός” γύρω από το πετρέλαιο

admin

EUROBANK: Ανάπτυξη 1,8% το 2018

admin