Image default
Οικονομία

Αγορά αυτοκινήτου: Στροφή σε ηλεκτρικά και υβριδικά έφερε η πανδημία

Οι Ευρωπαίοι πολίτες την περίοδο της έξαρσης της πανδημίας του κορονοϊού στο πρώτο τρίμηνο του έτους προτίμησαν πρωτίστως τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και δευτερευόντως τα υβριδικά οχήματα.

Έτσι, παρά τις μειωμένες πωλήσεις σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση το μερίδιο αγοράς των ηλεκτρικών οχημάτων αυξήθηκε στο 6,8%, όταν το πρώτο τρίμηνο του 2019 καταλάμβανε μόλις το 2,5%. Αντίθετα, η ζήτηση για τα πετρελαιοκίνητα και βενζινοκίνητα οχήματα μειώθηκε σημαντικά, επιβεβαιώνοντας τους αναλυτές ότι στην μετά τον κορονοϊό εποχή θα υπάρξει στροφή για αγορά ηλεκτρικών και υβριδικών αυτοκινήτων. Σύμφωνα με τους ίδιους, το ποσοστό αυτό αναμένεται να ανέβει ακόμη περισσότερο, δημιουργώντας μια νέα πιο συνειδητοποιημένη τάση προς τις οικολογικές μετακινήσεις.

Από την άλλη ο αριθμός των πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων που ταξινομήθηκαν σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση το πρώτο τρίμηνο μειώθηκε κατά 32,6% σε 738.392 μονάδες, με αποτέλεσμα η συνολική τοποθέτηση των πετρελαιοκίνητων οχημάτων στην ΕΕ να βρίσκεται σήμερα στο 29,9% από το 33,2% που ήταν στο πρώτο τρίμηνο του 2019. Σε αυτό συνέβαλε αποφασιστικά η μείωση των πωλήσεων στις παραδοσιακά ισχυρές χώρες της αυτοκινητοβιομηχανίας, καθώς οι μεγάλες αγορές είχαν μειώσεις. Για παράδειγμα στην Ιταλία η μείωση ήταν -49,8%, στην Γαλλία -36,6%, στην Ισπανία -33,8% και στην Γερμανία -23,0%.

Αντίστοιχη πορεία σημείωσαν και οι πωλήσεις βενζινοκίνητων οχημάτων, τα οποία μειώθηκαν κατά 32,2%, από σχεδόν 2 εκατομμύρια μονάδες πέρυσι σε 1,3 εκατομμύρια το πρώτο τρίμηνο του 2020. Η συνολική παρουσία στην ΕΕ μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2020 είναι 52,3%, όταν πέρσι την αντίστοιχη περίοδο ήταν 57,7%.

Από τις αρχές του έτους έως και τον Μάρτιο του 2020 , τα ηλεκτρικά οχήματα επωφελήθηκαν από τη μείωση της ζήτησης πετρελαιοκίνητων και βενζινοκίνητων οχημάτων και υπερδιπλασίασαν τις πωλήσεις τους ( 100,7%) με 167.132 συνολικές ταξινομήσεις. Το ίδιο έγινε και στην χώρα μας, όπου το ποσοστό πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων από το 0,8% έφθασε τον Απρίλιο στο 2,5% του συνολικού αποτυπώματος των πωλήσεων στην ελληνική αγορά. Η καλύτερη αγορά στη Ευρώπη παρέμεινε και αυτό το τρίμηνο η Νορβηγία με 22.568 ταξινομήσεις οχημάτων.

Μεγάλη ώθηση είχαν και τα υβριδικά αυτοκίνητα, είτε με ήπια υβριδική τεχνολογία, είτε τα plug-in υβριδικά οχήματα με αύξηση 68,4 και 161,7% αντίστοιχα.

Τα υβριδικά ηλεκτρικά οχήματα παρέμειναν τα best-seller της κατηγορίας οχημάτων εναλλακτικής ισχύος, αντιπροσωπεύοντας το 9,4% της συνολικής αγοράς αυτοκινήτων στην ΕΕ, καθώς καταγράφηκαν 232.525 πωλήσεις το πρώτο τρίμηνο του έτους ( 45,1% σε σύγκριση με το 2019). Την τάση της αύξησης των πωλήσεων υβριδικών αυτοκινήτων ακολούθησε και η Ελλάδα με το πρώτο τρίμηνο του 2020 να πωλούνται 2.533 οχήματα.

Τα οχήματα που έχουν ως βασική επιλογή τα υπόλοιπα εναλλακτικά καύσιμα όπως το υγραέριο και το φυσικό αέριο είχαν μικτές επιδόσεις, με την ζήτηση για αυτοκίνητα με φυσικό αέριο να αυξάνεται και με το υγραέριο να μειώνεται σημαντικά.

Σχετικα αρθρα

ΕΛΣΤΑΤ : Πού μειώθηκαν οι τιμές μετά το lockdown

admin

Χάκερ υπέκλεψαν τα στοιχεία από 15.000 πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες

admin

Ξεπέρασαν τα 100 εκατ. ευρώ οι αγορές των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ

admin

Φορολογικές δηλώσεις: Παράταση μέχρι τις 31 Αυγούστου

admin

Alpha Bank: Ανάρπαστο το ομόλογο Tier II-Στο 4,25% το επιτόκιο

admin

Κοροναϊός : Αναστέλλονται οι φορολογικές υποχρεώσεις στις πληγείσες περιοχές

admin

Ο κορονοϊός «βούλιαξε» τη Wall Street

admin

Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα: Εγκρίθηκαν τα κονδύλια

admin

Politico : Πόσο θα αντέξει η ευρωπαϊκή οικονομία το lockdown;

admin

Σταϊκούρας: Η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας έχει αποφέρει ήδη αποτελέσματα

admin

Αυξάνεται στο 20% η επιδότηση για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έως €30.000

admin

Σταϊκούρας : Αν χρειαστεί θα συνδράμουμε στο κόστος του εμβολίου για τον κοροναϊό

admin

Το ΔΝΤ καταργεί το όριο ηλικίας των 65 ετών για τη θέση του γενικού διευθυντή του

admin

Πρώτη κατοικία : Νέα δεδομένα για τους δανειολήπτες – Καλό μήνα με πρόγραμμα… «Γέφυρα»

admin

Κοροναϊός : Σταδιακά η επιστροφή στην καθημερινότητα – Με υγειονομικό διαβατήριο οι τουρίστες στην Ελλάδα

admin

Κοροναϊός : Συναγερμός σε ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα για τις οικονομικές επιπτώσεις

admin

Κοροναϊός : Απαγόρευση λειτουργίας εποχικών τουριστικών καταλυμάτων ως 30 Απριλίου

admin

Παρατείνεται έως και τρεις μήνες η άδεια παραμονής των αλλοδαπών εργατών γης

admin