Image default
Πρώτο Θέμα

Η Fed (ξανα) πήρε το οπλο της…

Στο πλαίσιο μιας πρωτοφανούς προσπάθειας τόνωσης, η Fed ανακοίνωσε ότι θα υποστηρίξει την αγορά ETF τον Μάρτιο και την Τρίτη ξεκίνησε.

Δεδομένα σχετικά με το τι πραγματικά δαπανήθηκε η Fed τις πρώτες ημέρες του ανοίγματος της εγκατάστασης θα είναι ορατά στον εβδομαδιαίο ισολογισμό της που δημοσιεύεται την Πέμπτη. Ωστόσο, οι επενδυτές πιστεύουν ότι η Fed ενδέχεται τελικά να μην πραγματοποιήσει σημαντικές αγορές σε ETF, επιτρέποντας στην κεντρική τράπεζα να διατηρήσει τον προτιμώμενο ρόλο της ως δανειστής της τελευταίας λύσης.

«Ας δούμε πόσα αγοράζουν και αν υπάρχουν», δήλωσε η Lale Topcuoglu, ανώτερη διαχειριστής κεφαλαίων στο J.O. Hambro. «Οι αγορές λειτουργούν καλά, … και δεν έχουμε δει σημαντικές εξάρσεις παρόμοιες με αυτές στα μέσα Μαρτίου. Σε γενικές γραμμές, η ανακοίνωση της Fed είχε ήδη φροντίσει για τις ανησυχίες. ”

Οι πιστωτικές αγορές επλήγησαν σοβαρά καθώς η πανδημία του κοροναϊού ανάγκασε τις οικονομίες σε όλο τον κόσμο να κλείσουν. Τα εταιρικά κέρδη αποδεκατίστηκαν σε πολλούς τομείς, οι τιμές των ομολόγων μειώθηκαν και έγινε δύσκολο για τις εταιρείες, ιδίως εκείνες με ανεπιθύμητη πιστοληπτική ικανότητα, να δανείζονται χρήματα.

Εκτός από τη διευκόλυνση της δευτερογενούς αγοράς, η οποία καλύπτει το backstop για τα ETF, η Fed τον Μάρτιο 23 ανακοίνωσε ότι θα αγοράσει νέα ομόλογα απευθείας από εταιρείες.

Η αγορά μεριδίων σε ETF επιτρέπει στην Fed να υποστηρίζει ολόκληρη την πιστωτική αγορά, χωρίς να χρειάζεται να επιλέξει νικητές και χαμένους. Προσφέρει κάποια ανακούφιση σε εταιρείες με μεγάλη δυσφορία που δεν θα πληρούν τις προϋποθέσεις για την κύρια αγορά της, η οποία δανείζεται σε εταιρείες με υψηλότερη βαθμολογία.

Ο πρόεδρος της Fed Τζ. Πάουελ αναγνώρισε την Τετάρτη ότι οι ενέργειες της κεντρικής τράπεζας έχουν ήδη βοηθήσει, λέγοντας ότι οι αγορές έχουν χαλαρώσει και άρχισαν να λειτουργούν μετά την ανακοίνωση, πράγμα που σημαίνει ότι τελικά η Fed ενδέχεται να μην χρειαστεί να παρεμβει.

Η έκδοση εταιρικού χρέους επενδυτικού επιπέδου τον Απρίλιο σημείωσε ρεκόρ $ 256. 5 δισ. σύμφωνα με την Refinitiv IFR, ενώ ορισμένες από τις πιο ριψοκίνδυνες εταιρείες – σε τομείς που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία, συμπεριλαμβανομένων των κρουαζιερόπλοιων, των αεροπορικών εταιρειών και της ενέργειας – κατάφεραν να εκδώσουν χρέος.

Μετά την καταγραφή των υψηλών δεκαετιών του Μαρτίου, τα πιστωτικά περιθώρια – οι επενδυτές premium απαιτούν να κατέχουν πιο επικίνδυνα εταιρικά ομόλογα έναντι ασφαλέστερων ομολόγων – έχουν μειωθεί τόσο σε εκδόσεις υψηλής απόδοσης όσο και σε επενδυτικό επίπεδο, όπως μετράται από το ICE / BofA ευρετήρια που παρακολουθούν αυτές τις αγορές. Ενώ αυτά τα spread δεν επέστρεψαν σε επίπεδα προ πανδημίας, οι επενδυτές υποστηρίζουν ότι η Fed δεν χρειάζεται να ενισχύσει την παρέμβασή της.

«Αν αγοράσουν επιθετικά αυτή τη στιγμή, δεν θα περιορίζουν πλέον τη ρευστότητα αλλά μάλλον κυνηγούν τα spreads πιο αυστηρά. Αυτό είναι πέρα ​​από την εντολή τους », δήλωσε ο Tom Graff, επικεφαλής σταθερού εισοδήματος της Brown Advisory.

Σημαντική αγορά ομολόγων, ιδιαίτερα στις πιο ριψοκίνδυνες γωνιές της αγοράς, κινδυνεύει επίσης να δημιουργήσει τα λεγόμενα εταιρικά ζόμπι – υπερχρεωμένες εταιρείες με δυσλειτουργικά επιχειρηματικά μοντέλα που σε μια κανονική αγορά θα χρεοκοπήσουν.

Ο Πάουελ αναγνώρισε την Τετάρτη τους περιορισμούς στα backstops της κεντρικής τράπεζας, λέγοντας ότι ένα  δάνειο μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της ρευστότητας – ή της πρόσβασης μιας εταιρείας σε μετρητά – βραχυπρόθεσμα, αλλά μια παρατεταμένη κρίση μπορεί να σημαίνει ότι τα εταιρικά προβλήματα ρευστότητας γίνονται προβλήματα φερεγγυότητας, πράγμα που σημαίνει ότι οι εταιρείες ενδέχεται να μην είναι σε θέση να εξοφλήσουν το μακροπρόθεσμο χρέος.

Ο Gaurav Saroliya, διευθυντής μακροοικονομικής στρατηγικής στην Oxford Economics, έγραψε σε ερευνητικό σημείωμα ότι «θα ήταν λάθος να σκεφτούμε ότι ο αμερικανικός εταιρικός τομέας είναι έξω από το δάσος» και ότι εάν πανδημία «οδηγεί σε μακροπρόθεσμες μετατοπίσεις στη συμπεριφορά των καταναλωτών, τότε επιχειρηματικά μοντέλα που οδήγησαν στην κερδοφορία πριν από την κρίση μπορεί να καταστούν μη κερδοφόρα και κατά συνέπεια μη βιώσιμα».

Πράγματι, η πιστωτική εταιρεία S&P Global προβλέπει ότι το προεπιλεγμένο ποσοστό για εταιρείες κερδοσκοπικού βαθμού θα αυξηθεί σε 10% τον επόμενο χρόνο, από 3,1% στο τέλος του 2019.

«Η Fed δεν μπορεί να θεραπεύσει τις βασικές αρχές. Δεν μπορεί να διορθώσει την υψηλή εταιρική μόχλευση, την πιστωτική απομείωση, τα ελαττωματικά επιχειρηματικά μοντέλα και τις μεταβαλλόμενες προτιμήσεις των καταναλωτών », δήλωσε η Alexandra Wilson-Elizondo, ανώτερος διαχειριστής χαρτοφυλακίου πιστώσεων της MacKay Shields.

Σχετικα αρθρα

Η Μέρκελ τα ρισκάρει όλα καθώς η διεθνής αναγνώριση μετατρέπεται σε κομματική οργή

admin

PwC: Πολλαπλές ευκαιρίες και προοπτικές για επενδύσεις στην Ελλάδα

admin

Η Αργεντινή αφήνει πίσω της την Εβίτα

admin

Η «μάχη των μαχών» για τους Εργολάβους

admin

Η Ελλάδα ελπίζει σε προσχέδιο συμφωνίας αυτήν την εβδομάδα

admin

Πόσο ψηλότερα μπορεί να πάει το ευρώ;

admin

Οι κανόνες του παιχνιδιού αλλάζουν για τους επενδυτές

admin

Bloomberg: «Βουνό» τα προβλήματα για την Ελλάδα το 2019

admin

Οι 5 κινήσεις για να μειωθούν οι φόροι το 2020

admin

Τι σημαίνει το ιταλικό όχι στις Βρυξέλλες;

admin

Η καταλανική κρίση διαταράσσει την ισπανική ανάκαμψη

admin

Χρ. Σταϊκούρας: Πιθανή νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ το 2020

admin

Τουρισμός και εισαγόμενη κατανάλωση τροφοδοτούν τον τζίρο του λιανεμπορίου

admin

Η επανάσταση του σαουδάραβα πρίγκηπα είναι η πραγματική Αραβική Άνοιξη

admin

Τα δύο σενάρια για τη βιωσιμότητα του χρέους

admin

Οι ευκαιρίες που δημιουργούνται για την Ελλάδα από την αύξηση του ιατρικού τουρισμού

admin

Γαλλία: Κίτρινα γιλέκα – ένα νέο κίνημα διαμαρτυρίας

admin

Αλυτο μυστήριο η πραγματική της Saudi Aramco

admin