Image default
Επιχειρήσεις

Μελέτη ΕΜΠ: Έως 157 εκατ. ευρώ το ετήσιο όφελος από την αποθήκευση ενέργειας

Μεταξύ 100 και 157 εκατ. ευρώ ετησίως υπολογίζεται το όφελος από την ένταξη συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας στη χώρα μας, σύμφωνα με μελέτη του Πολυτεχνείου που παρουσιάστηκε σήμερα σε διαδικτυακή ημερίδα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.

Η μελέτη που παρουσιάστηκε από τον καθηγητή του ΕΜΠ, Σταύρο Παπαθανασίου, τεκμηριώνει την αναγκαιότητα κατασκευής τέτοιων συστημάτων αλλά και την οικονομικότητα των επενδύσεων που θα γίνουν, ενώ υποδεικνύει την υιοθέτηση και των δύο διαθέσιμων τεχνολογιών (μπαταρίες και συστήματα αντλησιοταμίευσης που βασίζονται σε υδροηλεκτρικά) με συνολική ισχύ περί τα 2.000 μεγαβάτ. Το όφελος από την εγκατάσταση των μονάδων αυτών συνίσταται κυρίως στη δυνατότητα αποθήκευσης της περίσσειας ενέργειας που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές (π.χ. από φωτοβολταϊκά τις μεσημεριανές ώρες) και της απόδοσής της στο δίκτυο σε ώρες αυξημένης ζήτησης. Με τον τρόπο αυτό αφενός μειώνεται το κόστος της ενέργειας και αφ’ ετέρου υποστηρίζεται η σταθερότητα του δικτύου.

Κατά την ομιλία του στην ημερίδα ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, τόνισε ότι «είμαστε έτοιμοι να χρηματοδοτήσουμε προτάσεις επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές και αποθήκευση», ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στα φυσικά πλεονεκτήματα της χώρας στους τομείς αυτούς που μπορούν να κατατάξουν την Ελλάδα στην πρώτη ταχύτητα.

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς, ανέφερε ότι οι μονάδες απόθήκευσης συμβάλλουν στην αύξηση της διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών αλλά και στις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας. Τόνισε επίσης ότι εξετάζεται η ένταξη των επενδύσεων σε καθεστώς ενίσχυσης μέσω του νέου μηχανισμού αποζημίωσης διαθεσιμότητας ισχύος. Η γενική γραμματέας του υπουργείου, Αλεξάνδρα Σδούκου, έθεσε ως στόχο να ολοκληρωθεί μέσα στο 2020 το θεσμικό πλαίσιο για την αποθήκευση ενέργειας.

Ο πρόεδρος της ΡΑΕ, Νίκος Μπουλαξής, υπογράμμισε ότι η αποθήκευση ενέργειας συνδυάζεται άμεσα με το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης, ενώ ο αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ, Γιάννης Μάργαρης, εξέφρασε το ενδιαφέρον του Διαχειριστή για ανάπτυξη σταθμών αποθήκευσης.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ηλεκτροπαραγωγών από Ανανεώσιμες Πηγές (ΕΣΗΑΠΕ), Γιώργος Περιστέρης, τόνισε ότι υπάρχει επιχειρηματικό ενδιαφέρον και για τη διαχείριση των χρησιμοποιημένων συσσωρευτών, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών προκειμένου το 2021 να ξεκινήσει η κατασκευή των μονάδων αποθήκευσης που θα χρειαστούν τα επόμενα χρόνια.

Τέλος, ο γενικός διευθυντής Στρατηγικής και Μετασχηματισμού της ΔΕΗ, Σωτήρης Χατζημιχαήλ, ανέφερε ότι η επιχείρηση εξετάζει τη δημιουργία αντλησιοταμιευτικού συστήματος στα λιγνιτικά πεδία της Δυτικής Μακεδονίας σε συνδυασμό με το υδροηλεκτρικό του Αλιάκμονα.

Σχετικα αρθρα

ΤΑΙΠΕΔ μέχρι και τον Ιούλιο του 2022

admin

Πλαστικά Θράκης: Δωρίζουν το 50% της παραγωγής μασκών Μαίου -Ιουνίου σε ευπαθείς ομάδες

admin

Κοινωνικές πρωτοβουλίες για την υγεία από την Interamerican

admin

Folli Follie: Ζημιές 121 εκατ. ευρώ για το 2019

admin

ΑΝΕΚ: Από 25 Αυγούστου στο Χρηματιστήριο οι νέες μετοχές

admin

Άνοδος εν μέσω επενδυτικής άπνοιας στο Χ.Α.

admin

Le Monde: Η θυγατρική EDF Ανανεώσιμες στην Ελλάδα και ο Όμιλος Libra θύματα απάτης ύψους 500 εκατ.ευρώ

admin

ΟΠΑΠ: Υποβάθμισε το outlook η S&P λόγω της μητρικής Sazka Group

admin

Αγαπητός Διακογιάννης: Seafair – το διαδικτυακό γραφείο εύρεσης ναυτικής εργασίας

admin

ΟΠΑΠ: Ολοκληρώνεται αύριο η δημόσια προσφορά για το ομολογιακό δάνειο

admin

Αυξημένες από πέρυσι οι συστάσεις επιχειρήσεων μετά την άρση του Lockdown

admin

Στον όμιλο Comer περνά το Καζίνο Λουτρακίου

admin

ManpowerGroup: 5 τρόποι προσαρμογής στη νέα εργασιακή πραγματικότητα για όλους

admin

Βραβείο ταχύτερα αναπτυσσόμενης εταιρείας στη Sky Express!

admin

Για 4η χρονιά η ΔΕΛΤΑ προκηρύσσει 26 υποτροφίες προς νέους κτηνοτρόφους

admin

Επίσκεψη της ΠτΔ στη μονάδα ανακύκλωσης μπαταριών της SUNLIGHT στην Κομοτηνή

admin

Piraeus Real Estate και Picar ενισχύουν τον Δήμο Αθηναίων

admin

Νέα partner στην Deloitte η Βίκυ Αθανασιάδου

admin