Image default
Επιχειρήσεις

ΔΕΗ: Επαφές Στάσση με συνδικαλιστές για τα κίνητρα εξόδου από λιγνιτικές

Οι εργαζόμενοι στην μονάδα της ΔΕΗ στο Αμύνταιο θα είναι οι πρώτοι που θα γευτούν την κυβερνητική πολιτική της απολιγνιτοποίησης, καθώς βάσει του σχεδιασμού και της παλαιότητάς της, είναι και η πρώτη που θα αποσυρθεί.

Η μονάδα, η οποία έχει τεθεί εκτός συστήματος γιατί έχει κριθεί ασύμφορη έπρεπε να κατεβάσει ρολά στα τέλη Απριλίου. Ωστόσο επειδή η λειτουργία της συνδέεται άμεσα με τα έργα τηλεθέρμανσης της περιοχής, έχει παραταθεί ο χρόνος ζωής της. Πηγές της ΔΕΗ αναφέρουν ότι ο χρόνος αυτός μετατίθεται για τον Σεπτέμβριο.

Κατά άλλους και καθώς μεσολάβησε η περίοδος της πανδημίας, ο χρόνος αυτός μπορεί να παραταθεί για κάποιους μήνες, μέχρι να ολοκληρωθούν οι σχετικές εργασίες.

Το ζητούμενο όμως για τους 400 εργαζόμενους είναι οι όροι και οι προϋποθέσεις για να εγκαταλείψουν το «πλοίο» της ΔΕΗ. Χθες, ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος κ. Γ.Στάσσης πραγματοποίησε συνεχείς τηλεδιασκέψεις με την ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ με κύριο μενού τις μετακινήσεις προσωπικού ενόψει του οριστικού κλεισίματος του ορυχείου και του ΑΗΣ Αμυνταίου και τα κίνητρα αποχώρησης για τους εργαζομένους που έχουν πλήρη συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η ΓΕΝΟΠ, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης ο κ. Στάσσης  πρότεινε ως κίνητρο αποχώρησης το ποσό των 20.000 ευρώ, πλέον της αποζημίωσης (15.000), σε όσους εργαζομένους έχουν πλήρη συνταξιοδοτικά δικαιώματα και υπηρετούν στη Διεύθυνση Λ.Κ.Δ.Μ. και στις θυγατρικές εταιρίες «Λιγνιτική Μελίτης» και «Λιγνιτική Μεγαλόπολης».

Όπως υπενθυμίζεται, η πρόταση της διοίκησης ευθυγραμμίζεται με τα αντίστοιχα κίνητρα που δόθηκαν το προηγούμενο διάστημα και για τον ΑΔΜΗΕ. Η προηγούμενη διοίκηση της ΔΕΗ, στο πλαίσιο της διαδικασίας αποεπένδυσης είχε καθορίσει ως κίνητρο αποχώρησης το ποσό των 10.000 ευρώ.

Η πρόταση Στάσση έγινε αποδεκτή από την  ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ ωστόσο όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά η απόφαση για την αξιοποίηση του κινήτρου οικειοθελούς αποχώρησης αφορά αποκλειστικά και μόνον τον κάθε εργαζόμενο. Όσοι δεν συμφωνήσουν προβλέπεται να μετακινηθούν σε άλλους σταθμούς της ΔΕΗ.

Η πρόταση που υπέβαλε ο κ. Στάσσης αναμένεται να επικυρωθεί στο επόμενο διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας που είναι προγραμματισμένο για τις 2 Ιουνίου. Οι μισθωτοί από τις παραπάνω μονάδες που πληρούν τις προϋποθέσεις πλήρους συνταξιοδότησης θα μπορούν να δηλώσουν την πρόθεσή τους έως τις 30 Ιουνίου 2020 ώστε να έχουν αποχωρήσει έως τις 30 Οκτωβρίου.

Αυτό σημαίνει πως οι μετακινήσεις προσωπικού από το Ορυχείο Αμυνταίου θα αρχίσουν μετά την 1η Ιουλίου 2020. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η πανδημία δεν ανατρέπει τα σχέδια για την απόσυρση του λιγνίτη και αυτό φέρνει όλο και πιο κοντά την μεγάλη πρόσκληση για την διαχείριση του προσωπικού.

Η ΔΕΗ αναμένεται να εξειδικεύσει τα μέτρα της εθελούσιας εξόδου με την πρόσληψη συμβούλου ώστε να είναι σε θέση να ανακοινώσει όλο το σχεδιασμό στις αρχές του 2021.

 

Σχετικα αρθρα

Τα μέτρα στην Αλβανία παρατείνονται “μέχρι τη λήξη της επιδημίας”

admin

Βράβευση της Ελληνικής Ζυθοποιίας Αταλάντης στα Interiors Awards 2020

admin

Με ίδια κεφάλαια 4,2 δισ. ευρώ η νέα Eurobank

admin

Mohegan-ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Ανοίγει η προσφορά για το καζίνο στο Ελληνικό

admin

Περίπου 3.000 καταγγελίες στο Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών

admin

EY: Η πανδημία αλλάζει ριζικά τις καταναλωτικές συμπεριφορές

admin

Μητσοτάκης: Η Aegean συνδυάζει το όραμα με τον ρεαλισμό

admin

LEGO GROUP: Ετοιμάζει τη λειτουργία 80 νέων εμπορικών καταστημάτων μέσα στο 2020

admin

Αυστρία: Δεύτερη φάση χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων προαναγγέλλει ο Κουρτς

admin

Ανοίγουν τα ξενοδοχεία: Αυτή είναι η ΚΥΑ για τα υγειονομικά πρωτόκολλα – Αναλυτικά τι προβλέπει

admin

Γαλλία: Περίπου 940 ναύτες του αεροπλανοφόρου Σαρλ Ντε Γκολ είναι θετικοί στον κορονοϊό

admin

Entersoft: Πώς γνώρισε κρεσέντο ανάπτυξης μέσα στη 10ετία της κρίσης

admin

Συνεργασία της Φυσικό Αέριο ΕΕΕ με την ΑΒ Βασιλόπουλος

admin

ΕΧΑΕ: Κερδοφόρο το πρώτο εξάμηνο του 2020

admin

Qantas και Finnair απολύουν χιλιάδες επιπλέον εργαζομένους

admin

Β.Ε.Α: Ένταξη περισσότερων ΚΑΔστο υποχρεωτικό κούρεμα ενοικίων

admin

Το Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας βραβεύεται για την εταιρική επικοινωνία σε Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα

admin

Σφραγίζει το υδάτινο πάρκο Copa Copana το υπουργείο Τουρισμού

admin