Image default
Πρώτο Θέμα

Fed:«Σημαντικές» οικονομικές ευπάθειες από την πανδημία

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ προειδοποίησε την Παρασκευή ότι ο χρηματοπιστωτικός τομέας αντιμετωπίζει «σημαντικές» ευπάθειες λόγω της πανδημίας του κοροναϊού.

Στην τελευταία έκθεσή της για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, η Fed δήλωσε ότι η παγκόσμια πανδημία επέβαλε σαρωτικούς κινδύνους. Ενώ οι πολιτικές δράσεις από την Fed και άλλοι βοήθησαν στην ενίσχυση της οικονομίας και το τραπεζικό σύστημα αντέχει στην αρχική κάμψη, η έκθεση προειδοποίησε για σημαντικούς κινδύνους εάν η πανδημία αποδειχθεί μακρά ή πιο σοβαρή από την αναμενόμενη.

«Η επιδημία COVID – 19 ενέχει σοβαρούς κινδύνους για επιχειρήσεις όλων των μεγεθών και εκατομμύρια νοικοκυριά», Η κεντρική τράπεζα είπε καθώς έβγαλε μια λίστα με σημεία προβληματισμού που θα μπορούσαν να προκύψουν ανάλογα με το πόσο καιρό ο ιός επιμένει και κρατά την οικονομία σε κίνδυνο.

Είναι το τελευταίο μήνυμα της Fed ότι η ανάκαμψη από την κρίση COVID – 19 θα είναι επίπονη. Από τότε που ξεκίνησε η ύφεση, οι αξιωματούχοι της Fed σημείωσαν με ανακούφιση ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα δεν ήταν η πηγή του τρέχοντος προβλήματος και με κάποια βοήθεια από την κεντρική τράπεζα συνέχισε να λειτουργεί.

Η έκθεση της Παρασκευής σημείωσε τις οικονομικές πιέσεις που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν εάν η κρίση συνεχιστεί και τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να στερούνται μισθών και εσόδων.

Εν ολίγοις, κανείς από τα αμοιβαία κεφάλαια κινδύνου έως τις μεγάλες τράπεζες και τα νοικοκυριά δεν θα ήταν απαλλαγμένος από τον κίνδυνο  να αναγκαστεί να πουλήσει περιουσιακά στοιχεία, να καταλήξει σε πτώχευση ή να δει την αξία των περιουσιακών του στοιχείων μειώνεται.

Δεν θα συμβεί αύριο και η έκθεση σημείωσε ότι τα μέτρα που ελήφθησαν για τη στήριξη του χρηματοπιστωτικού συστήματος μετά την τελευταία κρίση δημιούργησαν αποθέματα τα οποία, παράλληλα με τα έκτακτα μέτρα που έλαβε η Fed, απέφυγαν τα χειρότερα.

«Οι δυναμικές πρώιμες παρεμβάσεις ήταν αποτελεσματικές για την επίλυση των πιέσεων ρευστότητας», δήλωσε ο κυβερνήτης της Fed Lael Brainard σε μια δήλωση μέσω email.

Λίγα τμήματα της οικονομίας είναι ασφαλή. Η Fed σημείωσε, για παράδειγμα, ότι τόσο τα εμπορικά κτίρια γραφείων όσο και τα χωράφια είχαν υψηλές αποτιμήσεις σε σχέση με το παραγόμενο εισόδημα, θέτοντας ενδεχομένως τις βασεις για πτώση της τιμής τους. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει άγχος για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν δανειστεί έναντι της περιουσίας τους ή για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που κατέχουν τα δάνεια.

«Οι ευπάθειες του χρηματοπιστωτικού τομέα είναι πιθανό να είναι σημαντικές, στο εγγύς μέλλον», δήλωσε η Fed. «Οι πιέσεις στους ισολογισμούς των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από τα οικονομικά και χρηματοοικονομικά σοκ από τον Μάρτιο πιθανότατα θα δημιουργήσουν αστάθειες που διαρκούν για κάποιο χρονικό διάστημα».

Σχετικα αρθρα

Το Κίνημα Πέντε Αστέρων είναι απερίσκεπτο με το ευρώ

admin

Ο κόσμος βουλιάζει στο χρέος

admin

Η αναταραχή ανοίγει νέο κεφάλαιο με τη νίκη του Τσίπρα

admin

Ο Ντράγκι θα βάλει «καπάκι» στο ευρώ

admin

Η Γερμανία δεν μπορεί να παραμείνει στο κέντρο της Ευρώπης

admin

Markit (ΡΜΙ): Σταθερή η συνολική ανάπτυξη στην ελληνική οικονομία

admin

Μαύρη σελίδα στην ιστορία της ΝΔ

admin

Γιατί ένα Brexit χωρίς συμφωνία θα βόλευε την ΕΕ

admin

Παγιώνεται το προβάδισμα Μέρκελ έναντι Σουλτς

admin

Στον «αέρα» οι δημόσιοι διαγωνισμοί

admin

Στο «κενό» το γαλλο-γερμανικό σχέδιο μεταρρύθμισης της ευρωζώνης

admin

Οι Ευρωπαίοι αδιαφορούν για τις ευρωεκλογές

admin

Οι διαιρέσεις που κρύβονται πίσω από τη μείωση της επιρροής της Ευρώπης

admin

Η εβδομάδα της ορκωμοσίας σημαίνει ώρα για δράση για ΗΠΑ και ΗΒ

admin

Οι 500 ελληνικές βιομηχανίες με τις μεγαλύτερες πωλήσεις

admin

Πέντε πράγματα για να φοβόμαστε σε μια ισχυρή παγκόσμια οικονομία

admin

PwC: Σε «χαμηλή πτήση» η οικονομία και φέτος

admin

ΕΚΤ: Σε επαγρύπνηση για νέα μέτρα

admin