Image default
Οικονομία

Επαναλειτουργούν έως τις 25 Μαΐου 197.000 επιχειρήσεις που ήταν σε αναστολή λειτουργίας

Περισσότερες από 197.000 επιχειρήσεις δηλαδή το 65% των επιχειρήσεων που  ήταν σε αναστολή λειτουργίας επανεκκινούν  έως και τις 25 Μαΐου ενώ επανέρχονται στην εργασία τους 532.000 εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που επαναλειτουργούν, που αντιστοιχεί στο 77% των εργαζομένων του συνόλου των επιχειρήσεων που είχαν τεθεί σε αναστολή. Αυτό ανακοινώσε ο  υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης παρουσιάζοντας   το   τέταρτο και πέμπτο  στάδιο  λειτουργίας των επιχειρήσεων που έχουν αναστείλει τις δραστηριότητες τους το προηγούμενο διάστημα εξαιτίας της πανδημίας.

Συγκεκριμένα, αύριο  Δευτέρα 18 Μαΐου επανεκκινεί το λιανικό εμπόριο σε: εμπορικά καταστήματα (malls),εκπτωτικά χωριά και εκπτωτικά καταστήματα (outlets).Επίσης επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών: διαιτολογικές μονάδες, προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, στολισμού εκκλησιών, και λοιπών αιθουσών ,υπηρεσίες που σχετίζονται με την εκπαίδευση κατοικίδιων ζώων συντροφιάς και σχετικές δραστηριότητες καθώς και βοτανικοί και ζωολογικοί κήποι και οι φυσικοί βιότοποι.

Για τα εμπορικά καταστήματα (malls), τα εκπτωτικά χωριά και τα εκπτωτικά καταστήματα (outlets) ορίζεται μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών εντός του εμπορικού κέντρου σύμφωνα με τη σχέση του ενός ( πελάτη ανά 20 τ.μ. επιφάνειας κυρίως χώρου της εγκατάστασης .Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων (εργαζόμενοι και πελάτες) εντός των εμπορικών καταστημάτων υπολογίζεται σύμφωνα με τον κανόνα που είναι σε ισχύ για τα καταστήματα του λιανικού εμπορίου ισχύει η υποχρεωτική απόσταση 1.5 μέτρου μεταξύ ατόμων ενώ η ώρα έναρξης λειτουργίας τους ορίζεται στις 10πμ. Συνιστάται η χρήση μάσκας προστασίας από το προσωπικό και τους πελάτες στον κοινόχρηστο χώρο, ενώ εντός των καταστημάτων είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο για το προσωπικό όσο και για τους πελάτες.

Επίσης, συνιστάται η μη χρήση ανελκυστήρων ενώ σε  περίπτωση ανάγκης χρήσης, το επιτρεπόμενο όριο πληρότητας είναι το 40%. Αν υπάρχουν κυλιόμενες κλίμακες, επιτρέπεται η χρήση του ανελκυστήρα μόνο σε άτομα με αναπηρία, ηλικιωμένους και για την τροφοδοσία του καταστήματος. Ειδικά για τις υπηρεσίες διαιτολογικών μονάδων και προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος θα ισχύει το διευρυμένο ωράριο λειτουργίας από τις 7:00 πμ., θα πρέπει να τηρείται απόσταση δύο  μέτρων μεταξύ των θέσεων εργασίας με υποχρεωτική η χρήση μάσκας προστασίας και γαντιών μιας χρήσης για το προσωπικό. Θα επιτρέπεται η παρουσία πελατών μόνο κατόπιν ραντεβού

Τέλος, για τα ζωολογικά πάρκα και τους βοτανικούς κήπους ισχύουν ελάχιστη απόσταση 2 μέτρων, ισχυρή σύσταση για χρήση μη ιατρικής μάσκας προστασίας και δεν επιτρέπονται οι παραστάσεις.

 Από τις 25 Μαΐου ανεβάζει ρολά και η εστίαση

Τη Δευτέρα 25 Μαΐου νωρίτερα από την 1η Ιουνίου που σχεδίαζε αρχικά η κυβέρνηση  επανεκκινούν:

-οι δραστηριότητες υπηρεσιών εστιατορίων και κινητών μονάδων εστίασης,

-οι δραστηριότητες παροχής ποτών και

-οι υπηρεσίες πίστας καρτ.

Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος θα μπορούν   να λειτουργούν στον εξωτερικό και τον εσωτερικό τους χώρο υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Συγκεκριμένα η αναλογία που ισχύει είναι ένας (πελάτης ανά δύο  τ.μ. συνολικής ωφέλιμης επιτρεπόμενης επιφάνειας λειτουργίας. Η συνολική ωφέλιμη επιτρεπόμενη επιφάνεια λειτουργίας  θα προκύπτει από το άθροισμα του εμβαδού της υπαίθριας επιφάνειας και της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας κυρίως χώρου. Η υπαίθρια επιφάνεια είναι το εμβαδόν της επιφάνειας εκτός του φυσικού καταστήματος ενώ η εσωτερική ημιυπαίθρια επιφάνεια είναι η επιφάνεια εντός του καταστήματος που μπορούν  να αναπτυχθούν τραπεζοκαθίσματα. Η δυνατότητα της χρήσης της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας  προκύπτει όταν υπάρχει στο κατάστημα πλευρά ή πλευρές του χώρου με άνοιγμα σε επαφή με υπαίθριο εξωτερικό χώρο ή αίθριο. Ανάλογα με το άνοιγμα της πλευράς  θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε βάθος ο χώρος σε ποσοστό από 80% έως 160% του πλάτους του ανοίγματος.  Ως ελάχιστη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών σύμφωνα με την διάταξη των καθισμάτων  θα κυμαίνεται από 0,70 εκ έως 1,70 εκ. ενώ μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός καθήμενων σε τραπέζι τα έξι  άτομα, χωρίς όριο σε περίπτωση οικογένειας με ανήλικα τέκνα. Αναφορικά με το προσωπικό των επιχειρήσεων ανάλογα με τη θέση εργασίας του  θα εχει την υποχρέωση χρήσης μάσκας ή ασπίδας προσώπου ενώ ισχύει σύσταση και για τους πελάτες.

-

Σχετικα αρθρα

Big Brother κατά του λαθρεμπορίου καυσίμων

admin

Η Ελλάδα δανείστηκε για πρώτη φορά με αρνητικό επιτόκιο

admin

Χατζηδάκης για Πτολεμαΐδα : Φορολογικά κίνητρα και εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 205ΜW

admin

Χρηματιστήριο: Με μικρή πτώση έκλεισε η σημερινή συνεδρίαση

admin

Θεοχάρης : Χάσαμε 500 εκατ. ευρώ από την πτώχευση της Thomas Cook

admin

ΥΠΕΝ: Μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά ενέργειας

admin

Χρηματιστήριο: Ήπια άνοδος, υποχωρούν οι γεωπολιτικές ανησυχίες

admin

Βιτριολική απάντηση Τσακαλώτου – Αχτσιόγλου για τα syrizonomics

admin

«Kilada Hills» : Yπογραφή άδειας δόμησης για τη Στρατηγική Επένδυση

admin

Σημαντική άνοδος στη Wall Street

admin

Folli Follie: Ξήλωμα της διοίησης αποφάσισε το Πρωτοδικείο Αθηνών -Το νέο προσωρινό ΔΣ

admin

Ξεκινάει η δίκη του Τ. Λαβίδα για το σκάνδαλο της «Goldman Sachs»

admin

ΕΒΕΠ: Υπάρχει επενδυτική κινητικότητα στη χώρα -Απέχουμε πολύ από την «έκρηξη» που επιδιώκουμε

admin

Το σχέδιο της κυβέρνησης για τη βιομηχανική δραστηριότητα στην Αττική

admin

Ειδικός μηχανισμός στήριξης εργαζομένων που θα πληγούν από τον κορονοϊό

admin

Ευρωζώνη : Στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης οι αποφάσεις για στήριξη από τον ESM

admin

Χατζηδάκης: Κανένας λόγος πανικού από την εκτόξευση του πετρελαίου, υπάρχουν αποθέματα

admin

Δώρο Χριστουγέννων 2019 : Πώς να το υπολογίσετε

admin