Image default
Πρώτο Θέμα

Η Κίνα φοβάται κρίση τροφίμων

Η Κίνα ζήτησε από τις εμπορικές εταιρείες και τους μεταποιητές τροφίμων να ενισχύσουν τα αποθέματα δημητριακών και ελαιούχων σπόρων λόγω πιθανου δεύτερου κύματος περιπτώσεων κοροναϊών και να  προκαλώντας ανησυχίες σχετικά με τις παγκόσμιες γραμμές εφοδιασμού.

Τόσο οι κρατικοί όσο και οι ιδιώτες έμποροι σιτηρών, καθώς και οι παραγωγοί τροφίμων, κλήθηκαν να προμηθευτούν υψηλότερες ποσότητες σόγιας, σόγιας και καλαμποκιού κατά τη διάρκεια τηλεφωνικών κλήσεων με το Υπουργείο Εμπορίου της Κίνας τις τελευταίες ημέρες , ανέφεραν τρεις εμπορικές πηγές στο -.

«Υπάρχει πιθανότητα βλάβης στους αγωγούς τροφοδοσίας λόγω μολύνσεων από κοροναϊούς. Για παράδειγμα, ένα λιμάνι προέλευσης ή προορισμού ενδέχεται να κλείσει », δήλωσε ένας ανώτερος έμπορος σε έναν από τους κορυφαίους μεταποιητές τροφίμων της Κίνας, ο οποίος κλήθηκε την περασμένη εβδομάδα με τις αρχές για να συζητήσει τις αγορές.

«Μας έχουν συμβουλέψει να αυξήσουμε τα αποθέματα, να διατηρήσουμε τις προμήθειες υψηλότερες από ό, τι συνήθως. Τα πράγματα δεν φαίνονται καλά στη Βραζιλία », πρόσθεσε, αναφερόμενος στον κύριο προμηθευτή σόγιας της Κίνας και σε έναν βασικό εξαγωγέα κρέατος, όπου ο αριθμός των περιπτώσεων κοροναϊού έχει ξεπεράσει αυτές στην Ισπανία και την Ιταλία.

Μια δεύτερη πηγή στην Κίνα, η οποία ενημερώθηκε από ένα άτομο που παρακολούθησε μία από τις συναντήσεις, δήλωσε ότι το Υπουργείο Εμπορίου της Κίνας συναντήθηκε με ορισμένες κρατικές εταιρείες την Τρίτη για να συζητήσουν πώς να εγγυηθούν τον εφοδιασμό κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

«Μία από τις κύριες ανησυχίες είναι πώς η επιδημία στη Νότια Αμερική μπορεί να επηρεάσει τον εφοδιασμό (με φασόλια) στην Κίνα», δήλωσε η πηγή.

Το Υπουργείο Εμπορίου της Κίνας δεν απάντησε σε φαξ ζητώντας σχόλια σχετικά με σχέδια αύξησης των αποθεμάτων τροφίμων.

Οι βραζιλιάνικες αποστολές σόγιας καθυστέρησαν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, λόγω του συνδυασμού των ισχυρών βροχοπτώσεων και του μειωμένου ανθρώπινου δυναμικού, καθώς τέθηκαν σε εφαρμογή τα μέτρα περιορισμού του κορανοϊού, γεγονός που οδήγησε σε μια πτώση στα κινεζικά αποθέματα σόγιας.

Οι αφίξεις από τη Βραζιλία έχουν ανακάμψει έκτοτε, αλλά οι αρχές παραμένουν επιφυλακτικές για νέες διαταραχές.

Ο κρατικός γεωργικός όμιλος COFCO της Κίνας και ο αποθέτης σιτηρών Sinograin εντείνουν τις αγορές σόγιας και καλαμποκιού στις ΗΠΑ τις τελευταίες εβδομάδες.

Οι Κινέζοι εισαγωγείς αγόρασαν τουλάχιστον τέσσερα φορτία ή περίπου 240, 000 τόν. σόγιας στις ΗΠΑ τη Δευτέρα για αποστολή που αρχίζει τον Ιούλιο, ανέφεραν δύο έμποροι εξοικειωμένοι με τις συμφωνίες.

Το Πεκίνο αύξησε επίσης τις χορηγήσεις ποσοστώσεων εισαγωγής καλλιεργειών σε μεγάλους αγοραστές σιτηρών, ανοίγοντας το δρόμο για περαιτέρω πιθανές αγορές.

Η Κίνα πιέζεται να αγοράσει περισσότερα αμερικανικά αγροτικά προϊόντα στο πλαίσιο εμπορικής συμφωνίας που υπεγράφη μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου τον Ιανουάριο, και οι εμπορικές πηγές αναμένουν ότι περισσότερες από τις καλλιέργειες της Κίνας θα προέρχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τα στοιχεία για τις εξαγωγές καλλιεργειών δείχνουν ότι οι Κινέζοι αγοραστές έχουν επιταχύνει τις αγορές σόγιας για την επερχόμενη καλλιέργεια, με νέες κρατήσεις καλλιεργειών 374, 000 τόν που έχουν ήδη καταχωριθεί, σε σύγκριση με έναν μέσο όρο 60, 000 τόν. για αυτήν την περίοδο από τό 2016.

Η Κίνα είναι επίσης κορυφαίος εισαγωγέας κρέατος και αντιμετωπίζει μεγάλη έλλειψη εγχώριου εφοδιασμού μετά από ένα ξέσπασμα αφρικανικής πανώλης των χοίρων που έχει μειωσει το κοπάδι του χοίρου, το μεγαλύτερο στον κόσμο.

Οι εισαγωγές από τις Ηνωμένες Πολιτείες – ο κορυφαίος παγκόσμιος εξαγωγέας χοιρινού κρέατος – αναμενόταν να αυξηθούν ως αποτέλεσμα, αλλά λόγω COVID – 19 τα κρούσματα σφαγείων και μονάδων μεταποίησης στις ΗΠΑ έχουν μειώσει την παραγωγή κρέατος σε εθνικό επίπεδο.

Σχετικα αρθρα

Αθήνα και δανειστές ανταλλάσσουν κείμενα για τεχνική συμφωνία

admin

Η Ευρώπη χρειάζεται το δικό της νομισματικό ταμείο

admin

Η παγκόσμια άνοδος μπορεί να είναι περισσότερο βιώσιμη αυτή τη φορά

admin

Ο Ερντογάν ρίχνει λάδι σε μαινόμενη φωτιά

admin

Ζυμώσεις για χρονική μετάθεση του Brexit

admin

Η αντοχή του ευρώ αψηφά τα σχέδια χαλάρωσης του Ντράγκι

admin

WSJ: Αγκάθια στο δρόμο της οικονομικής ανάκαμψης στην Ελλάδα, όποιος κι αν νικήσει στις εκλογές

admin

Ο θανάσιμος διχασμός για τις επιχειρήσεις στη Βρετανία του Brexit

admin

Η Άγκελα Μέρκελ γίνεται 65 ετών

admin

To XA προεξοφλεί (;) συμφωνία με την Ευρώπη (+5%)

admin

Ντράγκι : Σε ετοιμότητα η ΕΚΤ, αδύναμη η αναπτυξιακή δυναμική στην ευρωζώνη

admin

Γιατί η Apple και η Microsoft είναι πιο υγιείς από το Facebook

admin

Από 28 Μαΐου τα νέα χαρτονομίσματα 100 και 200 ευρώ

admin

Τι θα σημαίνει μια τέταρτη θητεία της Μέρκελ για τις αγορές

admin

Το μήνυμα… του Ντράγκι

admin

Ο λιγότερο επώδυνος δρόμος για το Brexit

admin

CNBC: Κορυφαίες στην Ευρωζώνη οι επιδόσεις της Ελλάδας, σύμφωνα με το ΔΝΤ

admin

Εκτινάσσεται το κόστος δανεισμού για τράπεζες και εταιρείες

admin