Image default
Οικονομία

Guardian: Η Ελλάδα θέλει να κεφαλαιοποιήσει την πετυχημένη διαχείριση της πανδημίας

“Την ώρα που η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία παραμένουν επιφυλακτικές και αναζητούν εγχώριους τουρίστες, η Ελλάδα ελπίζει να κεφαλαιοποιήσει τη διαχείρισή της στην κρίση ανοίγοντας τις πόρτες της τον Ιούλιο”, επισημαίνεται στο άρθρο του βρετανικού Guardian σχετικά τον τουρισμό και το φετινό καλοκαίρι στη Γηραιά Ήπειρο, με τίτλο “η Ευρώπη σχεδιάζει διακοπές στο σπίτι, μετά τα lockdown για τον νέο κορονοϊό”.

Στο άρθρο, καταγράφεται η πραγματικότητα αναφορικά με τον τουρισμό και τις φετινές καλοκαιρινές διακοπές σε ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα.

“Καθώς η Βρετανία προετοιμάζεται για πλήθος κρατήσεων, εφόσον η κυβέρνηση επιτρέψει τις διακοπές εντός της χώρας αυτό το καλοκαίρι, και άλλες ευρωπαϊκές χώρες κινούνται με στόχο να σώσουν τις τουριστικές βιομηχανίες τους, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 10% του ΑΕΠ”, σημειώνεται στην αρχή του άρθρου.

Κατόπιν, γίνεται μια καταγραφή της κατάστασης σε χώρες όπως η Γαλλία, που σύμφωνα με τον Guardian “Ως η πλέον δημοφιλής χώρα παγκοσμίως για τους τουρίστες, έχει πληγεί σκληρότερα από τους περισσότερους λόγω της πτώσης των παραθεριστών”, της Ιταλίας, όπου διαβάζουμε στη βρετανική εφημερίδα ότι “η κυβέρνηση ελπίζει να σώσει την θερινή περίοδο”, της Ισπανίας, όπου, όπως τονίζεται στο άρθρο “η ΥΠΕΞ της χώρας Αράνχα Γκονζάλες Λάγια, προειδοποίησε στα τέλη Απριλίου ότι η χώρα θα ξανα-ανοίξει στους τουρίστες μονάχα “όταν βρεθεί σε θέση να εγγυηθεί την ασφάλειά τους” και καταλήγει στην περίπτωση της Ελλάδας και της Κύπρου, γράφοντας χαρακτηριστικά:

“Στην Ελλάδα και την Κύπρο, το ένα πέμπτο του εργατικού δυναμικού απασχολείται στον τουρισμό, σχεδόν το διπλάσιο από τον μέσο όρο της ΕΕ, με τη βιομηχανία (αυτή) να αποτελεί τον μεγαλύτερο χορηγό των οικονομιών τους”.

Στη συνέχεια η Helena Smith γράφει: “Πέρυσι, η Ελλάδα υποδέχθηκε τον αριθμό ρεκόρ των 33 εκατομμυρίων τουριστών, τρεις φορές περισσότερους από τον πληθυσμό της. Φέτος, αξιωματούχοι της βιομηχανίας παραδέχονται ότι θα είναι τυχεροί εάν πετύχουν το ένα τρίτο από τον αριθμό αυτό. Με το 65% των ξενοδοχείων, να βρίσκεται αντιμέτωπο με τη χρεωκοπία, η χώρα θέλει να κεφαλαιοποιήσει την πετυχημένη διαχείριση της πανδημίας. Μαζί με την Κύπρο, η Ελλάδα αναδύθηκε με ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά μόλυνσης και απολογισμούς νεκρών στην Ευρώπη, αφού επέβαλε μέτρα καθολικού lockdown νωρίς”.

Η βρετανική εφημερίδα παραθέτει μάλιστα τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη:

“Εάν τα πράγραμα εξελιχθούν σύμφωνα με το σχέδιο, θα ανοίξουμε έως την 1η Ιουλίου” είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την περασμένη εβδομάδα. “Η τουριστική πίτα της Ευρώπης θα είναι πολύ μικρότερη, όμως αυτό το καλοκαίρι θέλουμε μεγαλύτερο κομμάτι από αυτή”.

--

Σχετικα αρθρα

ΤτΕ: Βελτίωση 314 εκατ. ευρώ στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τον Φεβρουάριο

admin

Ομάδα Εργασίας για ελέγχους εισαγομένων αμνοεριφίων και αποτροπής των «ελληνοποιήσεων»

admin

Ο κοροναϊός ρίχνει τις τιμές ασφάλισης των αυτοκινήτων

admin

Θ. Σκυλακάκης: Όσοι έχουν πληγεί από την πανδημία δεν θα πληρώσουν άδικους φόρους

admin

Το χτύπημα στην καρδιά του ποδοσφαίρου και η μάχη εκτός γηπέδου

admin

Έρευνα : Άντεξαν στην πανδημία οι ελληνικές οικογενειακές επιχειρήσεις

admin

Συνδεδεμένες ενισχύσεις : Ξεκινά επανέλεγχος όλων των αγροτεμαχίων

admin

Βρετανία: Το πρόγραμμα στήριξης της εργασίας συγκράτησε την ανεργία

admin

Πώς θα βγάζουν συντάξεις εξπρές λογιστές και δικηγόροι – Όλη η τροπολογία

admin

Απ. Βεσυρόπουλος: Στόχος της κυβέρνησης είναι οι μειώσεις φόρων να αποκτήσουν μόνιμο χαρακτήρα

admin

10η αξιολόγηση: Χρέη δημοσίου – συντάξεις – ΕΝΦΙΑ – κόκκινα δάνεια στα «καυτά» μέτωπα

admin

Φώφη Γεννηματά στον Ο.Τ.: Με μια κατεστραμμένη οικονομία η πορεία της ανάκαμψης θα είναι πολύ πιο δύσκολη

admin