Image default
Οικονομία

To kurzarbeit έρχεται. Θα λειτουργήσει;

Μετά την πρώτη φάση στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων με το πρόγραμμα αναστολής συμβάσεων και την αποζημίωση ειδικού σκοπού (800 ευρώ για 45 ημέρες) η κυβέρνηση θα περάσει από τον Ιούνιο στην επιδότηση της εργασίας, όπως προνήγγειλε σήμερα ο Χρήστος Σταϊκούρας. Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται τις επόμενες ημέρες αλλά σύμφωνα με πληροφορίες το πρόγραμμα που έχει επιλεγεί ακολουθεί το γερμανικό μοντέλο του Kurzarbeit (εργασία μειωμένου χρόνου). Τι είναι λοιπόν αυτό το μοντέλο; Και πόσο έχει λειτουργήσει στη Γερμανία; 

To Κurzarbeit ουσιαστικά δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να μειώσουν στο μισό τις ώρες εργασίας των εργαζομένων και να τους καταβάλλουν κατά συνέπεια το ήμισυ του μισθού. Το κράτος καλύπτει για τον εργαζόμενο το 60% του μισθού που χάνεται. Κάτι αντίστοιχο θα γίνει στην Ελλάδα για τους εργαζομένους σε μερική απασχόληση ή εκ περιτροπής εργασίας. Στόχος είναι να αποτραπούν οι απολύσεις όταν θα λήξει το 45ημερο μετά τη λήξη της αναστολής εργασίας, αλλά και να μην πέσει ο μισθός των εργαζομένων που θα μπουν στο σχετικό πρόγραμμα στο μισό, καθώς μία τέτοια εξέλιξη θα πυροδοτούσε μεταξύ άλλων δραματική πτώση στην ιδιωτική κατανάλωση.   

Tι έχει γίνει στη Γερμανία 

Το ήμισυ των γερμανικών επιχειρήσεων έχουν θέσει ορισμένους ή το σύνολο των υπαλλήλων τους στο κυβερνητικό πρόγραμμα Kurzarbeit, όπως υπολογίζει το ινστιτούτο Ifo. Στους κλάδους που έχουν δεχθεί το ισχυρότερο πλήγμα από την πανδημία το ποσοστό των επιχειρήσεων που έχουν καταφύγει στο Kurzarbeit για να αποφύγουν τις απολύσεις εν μέσω σοβαρών πιέσεων στη ρευστότητα είναι άνω του 90%. Στην φιλοξενία και εστίαση υπερβαίνει το 97% και στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας το 94%. Συνολικά περίπου 10 εκατομμύρια Γερμανοί εργαζόμενοι είναι στο πρόγραμμα μειωμένης εργασίας. 

Το Kurzarbeit είχε εφαρμοστεί και κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης και είχε πιστωθεί εν μέρει την συγκράτηση της ανεργίας σε χαμηλά επίπεδα στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία. Στα τέλη του 2009 το ποσοστό της ανεργίας στη Γερμανία ήταν χαμηλότερο από ό,τι ένα χρόνο νωρίτερα, ενώ στις ΗΠΑ είχε διπλασιαστεί την ίδια περίοδο. Είχε πραγματικά λειτουργήσει τότε, επισημαίνει σε ρεπορτάζ της η Deutsche Welle, προσθέτοντας ωστόσο ότι ηκ σημερινή κρίση έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά, για αυτό και δεν μπορεί να αποτελεί μακροπρόθεσμη λύση. 

Τα στοιχεία που δημοσίευσε το Ifo την περασμένη Δευτέρα αποκαλύπτουν ότι το 39% των αυτοκινητοβιομηχανιών, το 50% των ξενοδοχείων, το 58% των εστιατορίων και το 43% των ταξιδιωτικών πρακτορείων προχώρησαν σε περικοπές θέσεων εργασίας τον Απρίλιο. Υψηλότερες του μέσου όρου ήταν οι απολύσεις σε αρκετούς κλάδους. Φωτεινή εξαίρεση οι φαρμακοβιομηχανίες στις οποίες δεν έγιναν απολύσεις. 

– 

Σχετικα αρθρα

Νέα αποζημίωση ιδιοκτητών για το κούρεμα των ενοικίων

admin

Ενρία: Η ΕΚΤ δεν έχει υποβάλει σχέδιο για τη δημιουργία ευρωπαϊκής bad bank

admin

ΕΥΔΑΠ: Δημοπρατούνται δύο νέα αποχετευτικά έργα στην Ανατολική Αττική

admin

Αυξάνονται τα επιδόματα για τους φοιτητές

admin

Τι αυξήσεις θα δουν μισθωτοί και συνταξιούχοι από 1η Ιανουαρίου μετά τις αλλαγές των φορολογικών συντελεστών

admin

Υπουργείο Οικονομικών: Ξεκινά η διαδικασία πιστοποίησης των παροχών ηλεκτρονικής τιμολόγησης

admin

Ρωσία: Η θεαματική αύξηση των καταναλωτικών πιστώσεων ανησυχεί τις Αρχές

admin

Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής ΔΝΤ στο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Η Ελλάδα οργανώθηκε σωστά

admin

Επιχείρηση «Τουρισμός» : Πώς θα γίνει το restart – Ποιες χώρες «ψηφίζουν» την Ελλάδα

admin

Με απώλειες κινούνται οι ευρωπαϊκές μετοχές στο ξεκίνημα της συνεδρίασης

admin

Πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ: Έντονο το ενδιαφέρον των δανειοληπτών

admin

Οριακή άνοδος στις ελληνικές εισαγωγές στο 11μηνο του 2019

admin

Φθινοπωρινό πακέτο μέτρων ύψους 2,4 δισ. ευρώ

admin

«Κινούμαι ηλεκτρικά»: Πότε ξεκινάει το πρόγραμμα επιδότησης αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων

admin

Eurogroup : Στις Βρυξέλλες ο Σταϊκούρας

admin

Μια «καλή εμπορική συμφωνία» ζήτησε ο Τραμπ από την Φον ντερ Λάιεν στο Νταβός

admin

Σε τεντωμένο σκοινί η Ευρώπη : Κοινό ταμείο που θα εκδίδει κορονο-ομόλογα ζητά η Γαλλία

admin

Wirecard: Ενα σκάνδαλο που αγγίζει την κυβέρνηση Μέρκελ

admin