Image default
Οικονομία

Ταμείο Ανάκαμψης 500 δισ. ευρώ η γαλλο-γερμανική πρόταση για την κρίση

Οι ηγέτες Γαλλίας και Γερμανίας, Εμανουέλ Μακρόν και Άνγκελα Μέρκελ, εισηγούνται τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης 500 δισ. ευρώ, ώστε να στηριχθούν οι οικονομίες των ευρωπαϊκών χωρών που έχουν πληγεί από την πανδημία του κοροναϊού.

Μετά την τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησαν, έκαναν μια κοινή δήλωση στην οποία τόνισαν ότι το ταμείο αυτό θα χρηματοδοτηθεί από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να βοηθηθούν οι χώρες και οι τομείς που έχουν δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα από την πανδημία του κορονοϊού.

The European Union is planning a €500 billion recovery fund to help the bloc weather the worst recession in living memory https://t.co/8lG1SQfoNb

— - Economics (@economics) May 18, 2020

Όπως τόνισαν, προτείνουν να εξουσιοδοτηθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δανειστεί στις αγορές χρήματος, χωρίς ωστόσο να υπάρξει παράβαση των Συμφωνιών της Ε.Ε.

Με έκδοση κοινού χρέους η άντληση των πόρων

Ο Γάλλος πρόεδρος στην κοινή με την κυρία Μέρκελ διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου τόνισε ότι Γαλλία και η Γερμανία προτείνουν τα 500 δισ. ευρώ του Ταμείου να αντληθούν μέσω της έκδοσης κοινού ευρωπαϊκού χρέους και να δοθούν κυρίως με τη μορφή επιχορηγήσεων και όχι δανείων στους τομείς και τις περιοχές που έχουν χτυπηθεί περισσότερο με τη μορφή επιδοτήσεων.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μακρόν ανέφερε ότι προτείνουν να δοθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η εξουσιοδότηση να δανειστεί χρήματα από τις αγορές στο όνομα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Προτείνουμε να γίνουν πραγματικές μεταφορές χρημάτων. Είναι ένα πολύ μεγάλο βήμα» είπε.

Όροι και αποπληρωμή

Το γαλλογερμανικό σχέδιο προβλέπει ακόμα ότι τα κράτη μέλη που θα χρησιμοποιήσουν τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης θα δεσμευτούν να εφαρμόσουν υγιείς οικονομικές πολιτικές και ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.

H κα. Μέρκελ διευκρίνισε ότι το κοινό ευρωπαϊκό χρέος που θα εκδοθεί για την κεφαλαιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης θα αποπληρωθεί σε μεγάλο χρονικό διάστημα μέσω του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού.

Το μπαλάκι στους σκληρούς του Βορρά

Άνγκελα Μέρκελ και Εμανουέλ Μακρόν τόνισα ότι θα πρέπει να υπάρξει «ταχεία συμφωνία» για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και τη δημιουργία του Ταμείου.

Αναγνώρισαν ωστόσο ότι χρειάζεται ακόμη δουλειά «για να συνασπιστούν όλα τα κράτη μέλη», προεξοφλώντας ουσιαστικά ότι η πρόταση αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις σε διάφορες χώρες, οπαδούς των σφικτών δημοσιονομικών και της πειθαρχίας, μεταξύ των οποίων η Ολλανδία και η Δανία.

«Η κρίση είναι ασυνήθιστη και χρειάζεται να δοθεί μια ασυνήθιστη λύση» τόνισε η Μέρκελ.

Ικανοποίηση στη Κομισιόν

Την ικανοποίησή της εξέφρασε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την «εποικοδομητική πρόταση της Γαλλίας και της Γερμανίας» για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας μετά την πανδημία.

«Αναγνωρίζει το εύρος και το μέγεθος της οικονομικής πρόκλησης που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, και με τον σωστό τρόπο δίνει έμφαση στην ανάγκη να εργαστούμε για μια λύση στην οποία ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός θα είναι το επίκεντρο».

-

Σχετικα αρθρα

Ενημέρωση για την ευλογιά και τον αφθώδη πυρετό

admin

Τουρκία : Το σκάνδαλο της Halkbank βάζει φωτιά στην Αγκυρα και τον Ερντογάν

admin

Ακίνητα : Παγίδα της Εφορίας για ενοίκια και Airbnb

admin

«Παράπλευρη» απώλεια η αγορά καυσίμων

admin

Κομισιόν: Περιθώριο δύο μηνών για να «κλειδώσει ο οδικός χάρτης» των μέτρων στήριξης

admin

Σε αναστολή το μισό εργατικό δυναμικό

admin

Αναστολές : Σήμερα οι δηλώσεις για τον Μάρτιο – Ποιες επιχειρήσεις αποκλείονται

admin

Η Πάρος στους κύριους προορισμούς που προτείνουν ξένες ιστοσελίδες

admin

Τριγμοί στο Brexit : Η ΕΕ καταγγέλλει τη Βρετανία και απειλεί με νομικά μέτρα

admin

Τζο Μπάιντεν: «Tα σωματεία δίνουν στους εργάτες δύναμη»

admin

Αναστολές : Πόσο μειώθηκε η αναστολή συμβάσεων εργασίας με το νέο σύστημα

admin

Ερευνα : Πώς η πανδημία ανακόπτει την επαγγελματική εξέλιξη των γυναικών

admin