Image default
Οικονομία

Τουρισμός : Οι διμερείς συμφωνίες στο τραπέζι και η άρση του lockdown

Σε αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί η κυβέρνηση προκειμένου να μη χαθεί το στοίχημα του τουρισμού τη φετινή χρονιά.

Μετά και τις ανακοινώσεις της Κομισιόν την περασμένη εβδομάδα, το Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται στην τελική ευθεία για τη δημοσιοποίηση του ελληνικού σχεδίου το οποίο αναμένεται – εκτός απροόπτου – την  Πέμπτη.

Η ικανοποίηση που επικρατεί στην κυβέρνηση τόσο για τα επιδημιολογικά δεδομένα και την πορεία της πανδημίας όσο και για το χθεσινό «ξεκλείδωμα» με τα εμπορικά κέντρα φέρνουν ανακούφιση ωστόσο εντείνουν τις προετοιμασίες για την παρουσίαση του σχεδίου για τον τουρισμό.

Η τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να επιδοθεί σε μπαράζ επαφών.

Συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης θα συμμετάσχει το μεσημέρι μέσω τηλεδιάσκεψης στην τετραμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Σερβίας.

Στην ατζέντα της διάσκεψης περιλαμβάνονται η ανταλλαγή εμπειριών από τη διαχείριση της πανδημίας και η εξεύρεση τρόπων διευκόλυνσης των διασυνοριακών συναλλαγών, μεταφορών και μετακινήσεων. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στον τομέα του τουρισμού.

Καθώς ο χρόνος πιέζει και με το σκεπτικό ότι η Κομισιόν έχει πετάξει το «μπαλάκι» στις χώρες – μέλη για το άνοιγμα των συνόρων, η κυβέρνηση έχει στρέψει το βλέμμα τις πρωτίστως στις διμερείς συμφωνίες.

Οι υπουργοί Εξωτερικών 11 χωρών της ΕΕ – μεταξύ των οποίων ασφαλώς και η Ελλάδα – συμφώνησαν να συντονίσουν τις κινήσεις τους για την άρση των περιορισμών στις μετακινήσεις και κοινές πρακτικές και δράσεις, προκειμένου ν’ ανοίξει ο δρόμος για τους πολίτες να ταξιδεύουν χωρίς απαγορεύσεις και περιορισμούς.

Διαβάστε επίσης: -: «Πληγωμένος» ο ευρωπαϊκός τουρισμός – Σε πιο ισχυρή θέση η Ελλάδα

Να δεσμευτούν π.χ. ότι δεν θα υπάρχει καραντίνα και ότι θα αποκατασταθούν πρώτα οι υπηρεσίες μεταφορών προκειμένου να στρωθεί το χαλί κατ αυτόν τον τρόπο στην τουριστική κίνηση.

Παράλληλα, σε ό,τι αφορά γενικότερα την οικονομία, θετικά υποδέχθηκαν στην κυβέρνηση και τη γαλλογερμανική πρόταση για τη δημιουργία ευρωπαϊκού ταμείου ανάκαμψης, ύψους 500 δισ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας απηύθυνε πρόσκληση στους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επισκεφθούν φέτος το καλοκαίρι τη χώρα. Όπως επισημαίνει, η Ελλάδα πέτυχε να αποτελεί ασφαλή χώρα εν μέσω πανδημίας για τους πολίτες της και εργάζεται προκειμένου να είναι σε θέση να υποδεχθεί σύντομα με ασφάλεια τους επισκέπτες της.

Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα πως η χώρα του θα είναι στις 15 Ιουνίου σε θέση να αντικαταστήσει την ταξιδιωτική προειδοποίησή της για όλον τον κόσμο με ηπιότερες «ταξιδιωτικές οδηγίες» και ότι οι Γερμανοί θα μπορούν – έστω με περιορισμούς – να ταξιδέψουν στο εξωτερικό για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Ο Χάικο Μάας, ωστόσο ζήτησε να μην υπάρχουν ψευδαισθήσεις για γρήγορη επιστροφή σε κανονικούς ρυθμούς.

Παράλληλα, ο κ. Μάας λέει όχι στις διμερείς συμφωνίες κρατών, τις οποίες σύμφωνα με πληροφορίες αναζητά η ελληνική κυβέρνηση, αφού σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενά του «δεν συνάδουν με το ευρωπαϊκό πνεύμα».

Άνοιγμα συνόρων

Άνοιγμα των συνόρων από την 1η Ιουλίου – ενδεχομένως και νωρίτερα – προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης για την επαναλειτουργία του τουριστικού κλάδου.

Με βάση τον κυβερνητικό σχεδιασμό, το άνοιγμα των συνόρων θα αφορά τουρίστες από χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κράτη – μέλη της ζώνης Σένγκεν, καθώς και το Ισραήλ.

Σε δεύτερη φάση, προ τα μέσα ή τέλη Ιουλίου, αναμένεται όπως αναφέρει η Καθημερινή, να ακολουθήσει το «άνοιγμα» των συνόρων και με άλλες χώρες εκτός της ζώνης Σένγκεν.

Η επανέναρξη των αεροπορικών δρομολογίων θα συνοδεύεται, φυσικά, από συγκεκριμένα πρωτόκολλα υγιεινής, όπως η τήρηση φυσικών αποστάσεων, η χρήση μάσκας και η συμπλήρωση ειδικού ερωτηματολογίου.

Πέτσας: Φέτος ο τουρισμός ξεκινά από το μηδέν

 Φέτος στον τομέα του τουρισμού, ξεκινάμε από το μηδέν. Ό,τι κερδίσουμε θα είναι επιτυχία. Και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να πάρουμε ένα μεγαλύτερο κομμάτι από μια πολύ

μικρότερη τουριστική πίτα», ανέφερε, μεταξύ άλλων, τη Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.Ο κ. Πέτσας προσέθεσε ότι η κυβέρνηση διαμορφώνει ένα συνεκτικό σχέδιο για την επανεκκίνηση του τουρισμού το οποίο θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.

«Δεδομένης της σημασίας του τουρισμού και της εστίασης για την οικονομία της χώρας, ιδίως κατά το β’ εξάμηνο της χρονιάς, το σχέδιό μας θα καλύπτει όλο το τρίπτυχο: εργασία, φορολογία, ρευστότητα.

Για να στηρίξουμε την απασχόληση και το εισόδημα, όσο μπορούμε. Ας μην τρέφουμε όμως αυταπάτες. Το φετινό καλοκαίρι δεν θα είναι σαν το περσινό. Και δεν πρέπει να συγκρίνεται με αυτό. Γιατί κλείσαμε την οικονομία και μείναμε σπίτι, για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία. Για να μείνουμε υγιείς. Και θυσιάσαμε, οικειοθελώς, ένα μέρος της ευημερίας μας για να το πετύχουμε», σημείωσε.

Εύσημα από ξένα ΜΜΕ για Ελλάδα

Η Ελλάδα ελπίζει «να κεφαλαιοποιήσει την διαχείριση της κρίσης (του κοροναϊού) ανοίγοντας τα σύνορά της τον Ιούλιο», αναφέρει η εφημερίδα Guardian, σε ρεπορτάζ της για τις ευρωπαϊκές χώρες που προχωρούν σε κινήσεις ώστε να διασώσουν τον τουρισμό, που αντιπροσωπεύει μέρος του ΑΕΠ τους.

Το δημοσίευμα αναφέρεται στην Ελλάδα και την Κύπρο, όπου ένας στους πέντε εργαζόμενοι δουλεύουν στον τουρισμό. Όπως αναφέρεται, η Ελλάδα το περασμένο καλοκαίρι δέχτηκε αριθμό ρεκόρ τουριστών, που άγγιξε τα 33 εκατομμύρια. Φέτος, οι ξενοδόχοι θα αισθάνονται ικανοποιημένοι αν την Ελλάδα επισκεφτεί το ένα τρίτο αυτών.

Με σχεδόν το 65% των ξενοδοχείων να είναι αντιμέτωπα με την χρεοκοπία, αναφέρει το δημοσίευμα, η χώρα σκοπεύει να κεφαλαιοποιήσει την επιτυχημένη διαχείριση της πανδημίας, το «σπάνιο success story», όπως χαρακτηρίστηκε τις προηγούμενες μέρες από τον Διεθνή Τύπο. Η Guardian τονίζει και πάλι πως η Ελλάδα αναδύθηκε ως μια από τις χώρες της Ευρώπης με τα λιγότερα κρούσματα, αφού επέβαλε γρήγορα αυστηρά μέτρα για τον κοροναϊό.

«Αν τα πράγματα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, θα ανοίξουμε και πάλι την 1η Ιουλίου», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τις δηλώσεις του οποίου παραθέτει το βρετανικό δημοσίευμα.

Το άνοιγμα της Ακρόπολης έγινε θέμα στα ξένα ΜΜΕ

Τα ξένα ΜΜΕ μετέδωσαν την είδηση, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο βασικό σύμβολο της ελληνικής κληρονομιάς και της δόξας από την Κλασική Ελλάδα, την Ακρόπολη, ενώ αναφέρουν τον χειρισμό της Ελλάδας στο θέμα της πανδημίας παράδειγμα προς μίμηση και προτείνουν τη χώρα μας ως ιδανικό προορισμό για τις καλοκαιρινές διακοπές.

Απεσταλμένος δημοσιογράφος του ABC αποθεώνει την ομορφιά του Παρθενώνα μέσα από εντυπωσιακά πλάνα και ενημερώνει για τα νέα μέτρα προστασίας με τα οποία θα τηρούνται αποστάσεις για την ασφάλεια των επισκεπτών και τουριστών.

As Greece reopens iconic archaeological sites after incredible success combating coronavirus, @ABC News’ @JamesAALongman is in Athens where they’re introducing precautions as they figure out how to welcome tourists back safely. https://t.co/8bpXG7e8lm pic.twitter.com/3Hv3wvhR9h

— ABC News (@ABC) May 18, 2020

Το αμερικανικό CNN γράφει: «Η Ακρόπολη, ένας από τους περιφημότερους πολιτιστικούς χώρους της Ελλάδας άνοιξε και πάλι σήμερα για τους επισκέπτες, αφού έμεινε κλειστός προσωρινά λόγω της πανδημίας του κοροναϊού», ενώ πρόσθεσε ότι «θα υπάρχουν ειδικοί κανόνες για τις υγειονομικές εγκαταστάσεις, ενώ η μάσκα και η χρήση αντισηπτικού για τα χέρια συνιστώνται».

Εκτενής αναφορά έγινε στο - αναφέροντας ότι η Ακρόπολη και άλλοι τουριστικοί χώροι άνοιξαν κάτω από τον λαμπερό Αθηναϊκό ήλιο ,με τα έκτακτα μέτρα να χαλαρώνουν σταδιακά με το άνοιγμα τον εκκλησιών αλλά και την ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες. Οι εργαζόμενοι με μάσκες και προστατευτικά προσώπου ενημέρωσαν τους ελάχιστους ξένους ενημερώσουν τουρίστες για τους κανονισμούς αποστασιοποίησης και την απαραίτητη απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ των επισκεπτών.

Το πρακτορείο Associated Press μετέδωσε με τη σειρά του το άνοιγμα των αρχαιολογικών χώρων και του ιστορικού μνημείου της Ακρόπολης  με μέτρα ασφαλείας και αυτοκόλλητα στο πεζοδρόμιο έξω από την Ακρόπολη για την τήρηση της απόστασης ασφαλείας».

Το AP επεσήμανε την συμμόρφωση του ελληνικού λαού με τα αυστηρά μέτρα τα οποία βοήθησαν στο να αποτραπεί η αύξηση των κρουσμάτων αλλά και των νεκρών.

-

Σχετικα αρθρα

Η λιτότητα εκδικείται τα συστήματα υγείας

admin

Κατώτατος μισθός : Αύξηση 50 ευρώ σε βάθος τριετίας – Το σχέδιο της κυβέρνησης

admin

Την επόμενη εβδομάδα διευρύνεται το πλαίσιο προστασίας για τους εργαζομένους – Επίσημα ύφεση το 2020

admin

Πάνω από 1 δισ. ευρώ για «πράσινες» επενδύσεις, από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα

admin

Ενοποιείται και ψηφιοποιείται πλήρως η μισθοδοσία του Δημοσίου

admin

Ερχεται πληρωμή ενοικίου μόνο μέσω τράπεζας

admin

Economist: Μεγάλη πρόκληση ο κοροναϊος για κυβερνήσεις και πολίτες

admin

Βρούτσης : Στις 9 Ιουλίου τα αναδρομικά επικουρικών συντάξεων

admin

Κοροναϊός : Δυνατότητα μερικής απασχόλησης εργαζομένων για 6 μήνες

admin

Κοινή τεχνική ομάδα ΟΕΕ – Υπουργείου Εργασίας για επίλυση θεμάτων από εγκυκλίους και ΕΡΓΑΝΗ

admin

Σταϊκούρας : Δεν τίθεται θέμα αποδέσμευσης περιουσιακών στοιχείων που σχετίζονται με σοβαρές αξιόποινες πράξεις

admin

Όλα τα μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας στις επιχειρήσεις

admin

Πρώτη κατοικία : Πότε ολοκληρώνεται η προθεσμία για την προστασία της

admin

Wall Street : Με αρνητικό πρόσημο έκλεισε το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης

admin

Με πτώση άνοιξε το Χρηματιστηριο Αθηνών

admin

Σταϊκούρας: Το 2020 η διεκδίκηση των χαμηλότερων πλεονασμάτων

admin

Σήμερα παρουσιάζεται το νέο business plan της ΔΕΗ

admin

ΟΤΕ: 2 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των ελληνικών νοσοκομείων

admin