Image default
Πρώτο Θέμα

Το «βρώμικο» διεθνές παιχνίδι της Κίνας και οι «Wolf Warriors»

Ο απεσταλμένος του Πεκίνου στο Παρίσι υποσχέθηκε να αγωνιστεί με τη Γαλλία σε περίπτωση που απειληθούν τα συμφέροντα της Κίνας και, στη συνέχεια, συμμετείχε σε μια δημόσια διαμάχη με τη χώρα υποδοχής του για την πανδημία κοροναϊών.

Η κινεζική πρεσβεία στη Σρι Λάνκα καυχιέται για τον χειρισμό της πανδημίας από την Κίνα σε έναν ακτιβιστή στο Twitter που είχε λιγότερους από 30 οπαδούς. Το Πεκίνο ακύρωσε μια εθνική περιοδεία από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Πράγας μετά από μια συζήτηση με τον δήμαρχο της πόλης πάνω από την Ταϊβάν.

Όπως ισχυρίζεται η Κίνα παγκοσμίως, οι διπλωμάτες της σε όλο τον κόσμο αναλαμβάνουν εχθρούς μεγάλους και μικρούς.

Η αθόρυβη νέα στάση, που παίζει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στο δημοσιογραφικό χαρτί και σε όλα τα διαπραγματευτικά τραπέζια, σηματοδοτεί μια νέα αρχή για τους κάποτε χαμηλότατους διπλωμάτες της Κίνας.

Είναι μέρος μιας σκόπιμης μετατόπισης στο Υπουργείο Εξωτερικών, με αφορμή τους Κινέζους ηγέτες που επιδιώκουν να διεκδικήσουν αυτό που βλέπουν ως το νόμιμο μέρος του έθνους τους στον κόσμο, ενόψει μιας ολοένα και πιο εσωστρεφους Αμερικής.

Τα κρατικά μέσα μαζικής ενημέρωσης της Κίνας το περιγράφουν ως ήθος «Wolf Warrior» – που ονομάζεται ένα εθνικιστικό κινέζικο κινηματογραφικό franchise με έναν εργολάβο-στρατιώτη ασφαλείας που μοιάζει με Ράμπο, ο οποίος μάχεται με ομάδες αμερικανών μισθοφόρων.

Η διαμάχη έχει κλιμακωθεί καθώς το Υπουργείο Εξωτερικών επιδιώκει να επιβάλει τις αφηγήσεις της Κίνας σχετικά με την πανδημία του κοροναϊού, διαμάχες με δυτικές δυνάμεις και ακόμη και με κάποιες φιλικές χώρες.

Στη Βενεζουέλα, έναν σημαντικό αποδέκτη της βοήθειας του Πεκίνου, η κινεζική πρεσβεία χτύπησε τους τοπικούς νομοθέτες που περιέγραψαν το παθογόνο που προκαλεί το Covid-19 ως «κοροναϊό της Κίνας». Αυτοί οι νομοθέτες, ανέφερε η πρεσβεία σε δήλωση του Μαρτίου στον ιστότοπό της, υπέφεραν από «πολιτικό ιό».

«Εφόσον είστε ήδη πολύ άρρωστοι από αυτό, βιαστείτε να ζητήσετε σωστή θεραπεία», ανέφερε η δήλωση. “Το πρώτο βήμα μπορεί να είναι να φοράτε τις μάσκες και να κλείνετε.”

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας και η πρεσβεία δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό.

Ένας από τους πιο επιθετικούς διπλωμάτες του Πεκίνου είναι ο απεσταλμένος του στο Παρίσι, Lu Shaye.

«Κάθε φορά που οι Αμερικανοί κάνουν έναν ισχυρισμό, τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης τους αναφέρουν πάντα μια ή δύο μέρες αργότερα», δήλωσε ο κ. Lu στη γαλλική εφημερίδα L’Opinion τον περασμένο μήνα σχετικά με την κάλυψη του χειρισμού της κοροναϊκής από την Κίνα. «Ουρλιάζουν με τους λύκους, για να κάνουν μεγάλη φασαρία για ψέματα και φήμες για την Κίνα».

Ο κ. Lu και η πρεσβεία δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό.

Για δεκαετίες, οι Κινέζοι διπλωμάτες είχαν σε μεγάλο βαθμό υπακούσει τα λόγια του Ντενγκ Σιαόπινγκ, του μεταρρυθμιστή ηγέτη που προτρέπε τους συμπατριώτες του να «κρύψουν το φως μας και να παραγκωνίσουν το χρόνο μας» – διατηρώντας ένα χαμηλό προφίλ ενώ συσσωρεύοντας τα δυνατά σημεία της Κίνας.

Το Πεκίνο έγινε πιο ειλικρινές καθώς η οικονομική του δύναμη μεγάλωνε. Αυτή η τάση επιταχύνθηκε από τον Κινέζο ηγέτη Xi Jinping, ο οποίος έχει ενα «Όνειρο της Κίνας» για την αποκατάσταση της εθνικής δόξας και επιδίωξε μια όλο και πιο ασυμβίβαστη στάση στις διεθνείς υποθέσεις.

Μεγάλο μέρος της αυξανόμενης επιθετικότητας στοχεύει στο να προκαλέσει την εθνική υπερηφάνεια – ένα βασικό εργαλείο στο πολιτικό βιβλίο του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος – και την εξισορρόπηση της διεθνούς τάξης με τρόπους που προωθούν τα συμφέροντα του κόμματος.

Υπό τον κ. Xi, η Κίνα έχει αναδειχθεί ως υπεύθυνη παγκόσμια δύναμη, προσφέροντας ηγετική θέση στην παγκόσμια διακυβέρνηση και ρίχνει δάνεια και βοήθεια στις αναπτυσσόμενες χώρες.

«Οι Κινέζοι πολίτες αναμένουν όλο και περισσότερο την κινεζική κυβέρνηση να σταθεί ψηλά και να είναι περήφανοι στον κόσμο», δήλωσε η Τζέσικα Τσεν Γουέις, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Κορνέλ, η οποία έχει μελετήσει το ρόλο του εθνικισμού στις εξωτερικές σχέσεις της Κίνας. «Αυτό που πραγματικά θέλει η Κίνα υπό τον Xi Jinping είναι ένας κόσμος που είναι ασφαλής για τη συνεχιζόμενη ηγεσία του».

Επιδιώκοντας ένα πιο πικάντικο στιλ, το Κομμουνιστικό Κόμμα πιέζει να εκμεταλλευτεί μια αμερικανική υποχώρηση από παγκόσμια θεσμικά όργανα σύμφωνα με την προσέγγιση του Προέδρου Trump «America First». Η Κίνα εργάστηκε για να αυξήσει την επιρροή της σε διεθνείς οργανισμούς, όπως τα Ηνωμένα Έθνη, που η κυβέρνηση Τραμπ έχει υποτιμήσει.

Ο κ. Xi έχει αυξήσει τον έλεγχο του Κομμουνιστικού Κόμματος στο Υπουργείο Εξωτερικών, του οποίου οι αξιωματούχοι είχαν υποψιαστεί ότι κάποιοι εντός του κόμματος είχαν δεσμευτεί λιγότερο ιδεολογικά λόγω των αλληλεπιδράσεων τους με ξένους πολιτισμούς και ομολόγους τους.

Πέρυσι, ο Τσι Γιου, ειδικός στην ιδεολογική εκπαίδευση χωρίς προηγούμενη διπλωματική εμπειρία, έγινε γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος του Υπουργείου Εξωτερικών – ένα ασυνήθιστο ραντεβού για μια θέση που παραδοσιακά κατέχει ένας αντιπρόεδρος Εξωτερικών.

Ένας πρώην αναπληρωτής επικεφαλής του ισχυρού τμήματος προσωπικού του κόμματος, ο κ. Τσι συχνά τόνισε την πίστη στην ατζέντα του κ. Χι και επανέλαβε τα αιτήματά του για μια πιο μαχητική στάση στις εξωτερικές υποθέσεις.

Οι Κινέζοι διπλωμάτες πρέπει να «αντεπιτεθούν σταθερά σε λόγια και πράξεις στη διεθνή σκηνή που επιτίθενται στην ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας και του σοσιαλιστικού συστήματος της χώρας μας», έγραψε ο κ. Τσι σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο.

Κινέζοι διπλωμάτες έχουν επιδείξει λάμψη στο παρελθόν, κυρίως σε βασικά συμφέροντα, όπως αμφισβητούμενες εδαφικές αξιώσεις, ξένες επισκέψεις από τον Δαλάι Λάμα και αντιληπτό ακτιβισμό υπέρ της ανεξαρτησίας από άλλα πρόσωπα που το Πεκίνο θεωρεί αυτονομιστικές απειλές. Έχουν ωθήσει τις αφηγήσεις του Πεκίνου σε ένα πολύ ευρύτερο φάσμα ζητημάτων τελευταία, από τη μεταχείριση των μουσουλμανικών μειονοτήτων έως την κινεζική βοήθεια και τα δάνεια προς τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Στην Πράγα, Κινέζοι διπλωμάτες έχουν συνομιλήσει με τον δήμαρχο Zden Zk Hřib, έναν 38χρονο από το Πειρατικό Κόμμα, ο οποίος φέρει τη σημαία του Θιβέτ στο δημαρχείο. Σε μια συγκέντρωση της Πρωτοχρονιάς στην επίσημη κατοικία του δημάρχου πέρυσι, ο κ. Hřib αρνήθηκε το αίτημα από τον Κινέζο πρέσβη να εκδιώξει έναν εκπρόσωπο της Ταϊβάν που συναντιέται με άλλους διπλωμάτες, σύμφωνα με παρευρισκόμενους διπλωμάτες και τσεχικά μέσα ενημέρωσης.

Ο κ. Hřib επέμενε επίσης να καταργήσει τη ρήτρα «μία Κίνα», η οποία αναφέρεται στους εδαφικούς ισχυρισμούς της Κίνας για την Ταϊβάν, από το σύμφωνο αδελφής-πόλης της Πράγας με το Πεκίνο.

Το Πεκίνο απάντησε κάνοντας μια περιοδεία 14 πόλεων στην Κίνα από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Πράγας. Αφού ο κ. Hřib κινήθηκε για να απορρίψει τη συμφωνία αδελφών πόλεων, η κινεζική πρεσβεία εξέδωσε μια δημοσίευση στο Facebook προειδοποιώντας την Πράγα να «αλλάξει την προσέγγισή της το συντομότερο δυνατόν …. Διαφορετικά, τα συμφέροντα της πόλης θα υποστούν ζημιά.»

«Δεν μας έβλεπαν ως εταίρους», είπε ο κ. Hřib σε συνέντευξή του, αναφερόμενος στην κινεζική κυβέρνηση. «Μας είδαν ως υφισταμένοι τους.»

Η πρεσβεία δεν απάντησε σε αιτήματα για σχολιασμό.

Η πανδημία έχει προσφέρει τη μεγαλύτερη δοκιμασία της διπλωματίας Wolf Warrior της Κίνας. Καθώς άλλες κυβερνήσεις αγωνίστηκαν να συγκρατήσουν τον κοροναϊό, το Πεκίνο  κέρδισε επαίνους για την παροχή κρίσιμων ιατρικών εργαλείων σε χώρες που έχουν ανάγκη. Επίσης απώθησε τους επικριτές που αμφισβήτησαν τον πρώιμο χειρισμό της μετάδοσης.

Το Twitter έχει αναδειχθεί ως βασικό πεδίο μάχης για τους Κινέζους διπλωμάτες, ειδικά αφού το Υπουργείο Εξωτερικών προώθησε τον Zhao Lijian, έναν παραγωγικό χρήστη του Twitter που είχε προηγουμένως ανατεθεί στην κινεζική πρεσβεία στο Πακιστάν, ως εκπρόσωπος του τον Αύγουστο.

Ο κ. Zhao πρόσθεσε πρόσφατα καύσιμα σε μια αμερικανική-Κίνα διαμάχη για την προέλευση του κοροναϊού, πιέζοντας μια θεωρία στους περισσότερους από 600.000 οπαδούς του ότι το παθογόνο έφερε στην Κίνα ο στρατός των ΗΠΑ – ένας ισχυρισμός που αρνήθηκε η Ουάσιγκτον.

Οι κινεζικοί διπλωματικοί λογαριασμοί ανέρχονται πλέον σε τουλάχιστον 137, από 38 πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με τη Συμμαχία για την Ασφάλεια της Δημοκρατίας, μια διμερή ομάδα υπεράσπισης που εδρεύει στην Ουάσινγκτον. Οι πιο δραστήριοι στέλνουν εκατοντάδες tweets κάθε μήνα, με τους πιο ενεργούς διπλωματικούς λογαριασμούς της Ρωσίας.

«Ο συνολικός θάνατος στην #China #pandemic είναι 3344 μέχρι σήμερα, πολύ μικρότερος από τις δυτικές κυβερνήσεις« υψηλού επιπέδου »,» έγραψε η κινεζική πρεσβεία στη Σρι Λάνκα στο Twitter τον περασμένο μήνα ως απάντηση σε έναν ακτιβιστή της Σρι Λάνκα που είχε επικρίνει την κινεζική κυβέρνηση.

Ο ακτιβιστής, Chirantha Amerasinghe, ο οποίος είχε λιγότερους από 30 οπαδούς εκείνη την εποχή και τώρα έχει πάνω από 40, είπε ότι τον εξέπληξε που η  πρεσβεία απάντησε φαινομενικά κοροϊδεύοντας άλλες χώρες με υψηλότερα ποσοστά θανάτου. Η πρεσβεία δεν απάντησε σε ερωτήματα.

Ο πρεσβευτής της Κίνας στη Γαλλία, κ. Lu, έχει εξελιχθεί στις τάξεις του υπουργείου Εξωτερικών με την πάροδο των ετών, καθώς υποστήριξε την αυστηρότερη διπλωματία. Σε μια εφημερίδα του 2016, που δημοσιεύτηκε όταν ήταν διευθυντής πολιτικής έρευνας για την κορυφαία επιτροπή εξωτερικής πολιτικής του Κομμουνιστικού Κόμματος, ο κ. Λου είπε ότι οι Κινέζοι διπλωμάτες πρέπει να πολεμήσουν με τη Δύση και να πείσουν περισσότερες χώρες να «αποδεχθούν την Κίνα, ως μια σημαντική ανατολική δύναμη, στην κορυφή του κόσμου. “

Ως πρεσβευτής στον Καναδά, ο κ. Lu κατηγόρησε την Οτάβα για «δυτικό εγωισμό και λευκή υπεροχή» για τη σύλληψή του στα τέλη του 2018, κατόπιν αιτήματος της Ουάσινγκτον, ενός ανώτερου στελέχους της κινεζικής τεχνολογίας γίγαντας Huawei Technologies Co.

Στο Παρίσι, όπου ο κ. Lu έφτασε το περασμένο καλοκαίρι, αυτός και η κινεζική πρεσβεία έχουν συγκεντρώσει περισσότερες από 50 εμπλοκές στα μέσα μαζικής ενημέρωσης σε λιγότερο από ένα χρόνο, συμπεριλαμβανομένων συνεντεύξεων, ενημερώσεων και εφημερίδων – σχεδόν τρεις φορές περισσότερες από ό, τι είχε καταγράψει ο προκάτοχός του πάνω από πέντε χρόνια στη δουλειά.

«Ελπίζω να μην χρειάζεται να πολεμήσω εναντίον της Γαλλίας. Το καλύτερο είναι να συνεργαστούμε », είπε ο κ. Lu τον Αύγουστο στην πρώτη του ενημέρωση ως απεσταλμένος στο Παρίσι, όταν ρωτήθηκε πώς θα βοηθούσε την Κίνα να μιλήσει διεθνώς. «Αν όμως συμβεί κάτι που βλάπτει τα θεμελιώδη συμφέροντά μας, τότε θα έπρεπε να πολεμήσω».

Τον Απρίλιο, η κινεζική πρεσβεία πυροδότησε οργή σε ολόκληρη τη Γαλλία αφού δημοσίευσε ένα δοκίμιο, που αποδόθηκε σε έναν «Κινέζο διπλωμάτη που σταθμεύει στο Παρίσι», που ισχυρίστηκε ότι οι φροντιστές νοσηλευτικής είχαν εγκαταλείψει τους κατοίκους να πεθάνουν. Το δοκίμιο κατηγόρησε επίσης τις αρχές της Ταϊβάν, τις οποίες υποστήριξαν ορισμένοι Γάλλοι νομοθέτες, ότι χρησιμοποίησαν ρατσιστική βίαια εναντίον του γενικού διευθυντή της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας – ισχυρισμοί που αρνήθηκαν η Ταϊπέι.

Η πρεσβεία δημοσίευσε αργότερα μια διευκρίνιση, λέγοντας ότι το δοκίμιο δεν αναφέρεται σε γαλλικά γηροκομεία και δεν ισχυρίστηκε ότι οι Γάλλοι νομοθέτες χρησιμοποίησαν τη ρατσιστική μανία.

Επίσης «άρεσε» μια σειρά δημοσιεύσεων που επικρίνουν τη Δύση, συμπεριλαμβανομένης μιας που λέει ότι οι δημοκρατίες αποτυγχάνουν στη θεραπεία ασθενών ασθενών.

Στην συνέντευξή του τον Απρίλιο με τον L’Opinion, ο κ. Lu απέρριψε ισχυρισμούς ότι η κινεζική διπλωματία έχει γίνει επιθετική. «Αντίθετα, είναι μια μορφή προληπτικής διπλωματίας», είπε.

Οι ΗΠΑ και ορισμένες άλλες δυτικές κυβερνήσεις έχουν στραφεί εναντίον του Πεκίνου, κατηγορώντας την Κίνα σχετικά με την αρχική αντίδραση κοροναϊού και ζήτησαν διεθνή έρευνα σχετικά με την προέλευση του παθογόνου. Ορισμένοι αναλυτές λένε ότι η διαμάχη έχει κοστίσει στην Κίνα την ευκαιρία να κερδίσει παγκόσμια καλή θέληση, αποκαλύπτοντας τα όρια της εξάρτησης του Πεκίνου από την ρητορική και υλική βοήθεια για να αποτρέψει τους επικριτές και να κερδίσει χάρη.

Η Κίνα «προχωρά πολύ επειδή έχουν πολλούς πόρους», αλλά η προσέγγισή της δεν  έχει κερδίσει πολλούς φίλους, δήλωσε η Oriana Skylar Mastro, βοηθός καθηγητής του Πανεπιστημίου της Τζωρτζτάουν που μελετά την κινεζική πολιτική ασφάλειας.

Σημάδια δυσαρέσκειας με την προσέγγιση Wolf Warrior έχουν αρχίσει να εμφανίζονται μεταξύ της παλιάς διπλωματικής φρουράς της Κίνας.

Ο Φου Γινγκ, υφυπουργός Εξωτερικών από το 2009 έως το 2013, έγραψε ένα σχόλιο εφημερίδας τον Απρίλιο τονίζοντας ότι η Κίνα πρέπει να δώσει προσοχή στον τρόπο με τον οποίο τα μηνύματα της λαμβάνονται από το διεθνές κοινό.

«Η δύναμη μιας χώρας στον διεθνή λόγο δεν σχετίζεται μόνο με το δικαίωμά της να μιλήσει στην παγκόσμια σκηνή, αλλά περισσότερο με την αποτελεσματικότητα και την επιρροή του λόγου της», έγραψε η κα Fu στην εφημερίδα People’s Daily.

Σε μια πρόσφατη συνέντευξη που μοιράστηκε ευρέως στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Γιουάν Νανσένγκ, συνταξιούχος Κινέζος διπλωμάτης του οποίου οι θέσεις περιελάμβαναν πρέσβη στη Ζιμπάμπουε και γενικό πρόξενο στο Σαν Φρανσίσκο, δήλωσε ότι η διπλωματία της Κίνας «πρέπει να γίνει« ισχυρότερη »και όχι απλώς« πιο δύσκολη ».

«Η ιστορία αποδεικνύει ότι όταν η εξωτερική πολιτική παραβιάζεται από την κοινή γνώμη, αναπόφευκτα φέρνει καταστροφικά αποτελέσματα», είπε.

Σχετικα αρθρα

Ποιος είναι ο πραγματικός λόγος που ο Trump απέλυσε τον Comey

admin

Η επίσημη ανακοίνωση του ΔΝΤ για το χρέος, τις περικοπές στις συντάξεις και το αφορολόγητο

admin

Πυκνώνουν οι εμφανίσεις των distress funds

admin

Handelsblatt: «Oχι» του FDP στην εκταμίευση της δόσης

admin

Πρώτο βήμα με τους θεσμούς, επιστρέφουν «σύντομα» στην Αθήνα

admin

Τελεσίγραφο από το ΔΝΤ για έξοδο από το ελληνικό μνημόνιο

admin

Η ανάπτυξη της ευρωζώνης οδηγεί στην απογοήτευση

admin

Εκτινάχθηκαν τα ενοίκια λόγω Airbnb

admin

Αποδυναμώνονται CDU-SPD, ενισχύεται το AfD

admin

Η νέα ημι-απολυταρχική στρατηγική της Τουρκίας

admin

Tράπεζες και πλεονάσματα:Μετά το Παρίσι… η Αθήνα

admin

Οι ελληνικές μεταρρυθμίσεις και το καλό ολόκληρης της Ευρώπης

admin

Θα διατηρηθεί ο «φαύλος κύκλος» στην Ευρωζώνη;

admin

Καραβίας: Ισχυρότερη κεφαλαιακά τράπεζα στην Ελλάδα η Eurobank

admin

Bild: Στα 3,4 δισ. ευρώ το κέρδος της Bundensbank από τα ελληνικά ομόλογα

admin

Η νέα καταιγίδα των αγορών μπορεί να πιάσει την ευρωζώνη απροετοίμαστη

admin

Πώς θα προστατέψετε την πρώτη κατοικία από την 1η Μαρτίου 2019

admin

ΧΑ:Χωρίς αντισώματα

admin