Image default
Οικονομία

Ενεση ρευστότητας στην Τουρκία από το Κατάρ

H Τουρκία εξασφάλισε τον τριπλασιασμό του ύψους ανταλλαγής νομισμάτων (currency swap) που είχε συμφωνήσει με το Κατάρ στα 15 δισ. δολάρια, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζάς της.

Η συμφωνία αυτή της παρέχει κάποια πολύ αναγκαία εξωτερική χρηματοδότηση για την ενίσχυση των μειωμένων συναλλαγματικών διαθεσίμων της και βοηθά στη σταθεροποίηση της ισοτιμίας της τουρκικής λίρας.

Η Άγκυρα αναζητούσε επειγόντως πρόσβαση σε κεφάλαια του Κατάρ και άλλων χωρών για να αποτρέψει έναν πιθανό συναλλαγματικό φαύλο κύκλο, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι μπορεί να χρειαστούν δεκάδες δισ. δολάρια.

Υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε στο - ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται. Η τουρκική κεντρική τράπεζα ανέφερε ότι η συμφωνία με την ομόλογό της στο Κατάρ – που οδήγησε στην αύξηση της υφιστάμενης συναλλαγματικής συμφωνίας από το ισόποσο των 5 δισ. δολαρίων – θα στηρίξει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και το εμπόριο.

Η λίρα υποχώρησε σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο νωρίτερα αυτό τον μήνα, καθώς οι επενδυτές ανησυχούσαν για τη μείωση των καθαρών συναλλαγματικών διαθεσίμων της κεντρικής τράπεζας και το σχετικά υψηλό εξωτερικό χρέος της χώρας, επιταχύνοντας έτσι την αναζήτηση της Άγκυρας για χρηματοδότηση από το εξωτερικό.

Το - μετέδωσε την περασμένη εβδομάδα ότι αξιωματούχοι του υπουργείου Εξωτερικών και της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας έκαναν έκκληση σε ομολόγους τους στο Κατάρ και την Κίνα για την επέκταση υφιστάμενων γραμμών ανταλλαγής νομισμάτων (swap lines) και στη Βρετανία και την Ιαπωνία για την καθιέρωση τέτοιων γραμμών.

Η Τουρκία έχει μία συμφωνία ανταλλαγής νομισμάτων με το Πεκίνο, ύψους περίπου 1,7 δισ. δολαρίων. «Οι συζητήσεις για τις ανταλλαγές νομισμάτων συνεχίζονται και ιδιαίτερα κάποιες από αυτές είναι πολύ θετικές. Αναμένουμε θετικά αποτελέσματα, επίσης, από αυτές σύντομα», δήλωσε ο υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος πριν από την ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας. Ο ίδιος χαρακτήρισε είπε ότι ορισμένες από τις συζητήσεις είναι σε εξέλιξη και άλλες έχουν «παγώσει».

Η λίρα έκανε ράλι τις τελευταίες οκτώ ημέρες εν μέσω προσδοκιών νέας χρηματοδότησης που θα ανέκοπτε περαιτέρω πωλήσεις της, για τις οποίες ορισμένοι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα μπορούσαν να κλιμακωθούν όπως το 2018, όταν η συναλλαγματική κρίση της Τουρκίας κλόνισε τις αναδυόμενες αγορές. Η ισοτιμία της λίρας υποχωρούσε 0,2% στις 6,795 λίρες ανά δολάριο στις 11.22 σήμερα. Η τουρκική κεντρική τράπεζα ανέφερε ότι η τροποποίηση του ορίου της συμφωνίας του 2018 για ανταλλαγή νομισμάτων με το Κατάρ αποσκοπεί στο «να διευκολύνει το διμερές εμπόριο» σε εγχώρια νομίσματα και «να στηρίξει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στις δύο χώρες». Με βάση τη συμφωνία, η κεντρική τράπεζα στη Ντόχα θα δέχεται τουρκικές λίρες έναντι των καταριανών ριάλ.

Η Τουρκία μετακινήθηκε από την προτιμητέα για αυτή πηγή χρηματοδότησης με δολάρια, την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), η οποία φαίνεται απίθανο να διευρύνει μία γραμμή swap, σύμφωνα με δηλώσει από αξιωματούχους της Fed. Αναλυτής της Commerzbank ανέφερε ότι η λίρα έκανε ράλι λόγω των προσδοκιών για συμφωνίες με το Τόκιο και το Λονδίνο, αλλά πρόσθεσε ότι τα swaps είναι μία «δευτερεύουσα ιστορία» σε σχέση με τις προοπτικές μίας ανάκαμψης των τουρκικών εξαγωγών τώρα που οι ευρωπαϊκές οικονομίες ανοίγουν ξανά από τις καραντίνες που επιβλήθηκαν για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κοροναϊού.

Οι μεγαλύτερες εξαγωγές θα «διέλυαν τα σημερινά προβλήματα της λίρας, αν και πολλά προβλήματα θα παραμείνουν μακροπρόθεσμα», έγραψε σε σημείωμα προς τους πελάτες. Τα καθαρά συναλλαγματικά διαθέσιμα της τουρκικής κεντρικής τράπεζας μειώθηκαν στα 26 δισ. δολάρια από 40 δισ. δολάρια φέτος, εν μέρει λόγω των παρεμβάσεων κρατικών τραπεζών για να βοηθήσουν στη σταθεροποίηση της λίρας, αναφέρουν αναλυτές. Οι υποχρεώσεις 12μήνου της Τουρκίας για το εξωτερικό χρέος της ανέρχονται σε 168 δισ. δολάρια.

-

Σχετικα αρθρα

Σταικούρας : Σχεδόν όλες οι επιχειρήσεις στα μέτρα στήριξης

admin

Ο κοροναϊός προκαλεί παγκόσμια αναταραχή και απειλεί τους εργαζόμενους

admin

Πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ : Μείωση ωρών εργασίας, διατήρηση μισθών

admin

Υπεγράφη το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» : Προβλέπει χορήγηση 2,5 δισ. στους ΟΤΑ έως το 2023

admin

ΥΠΟΙΚ: 448.203 επιχειρήσεις συμμετείχαν στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 – Ξεπέρασε τα 2 δισ. ευρώ

admin

Ευρεία διυπουργική σύσκεψη για τον κοροναϊό στο υπουργείο Οικονομικών

admin

Φοιτητικό επίδομα : Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων

admin

Ερευνα: Ανησυχία για την παγκόσμια οικονομία και για ένα νέο κύμα κοροναϊού

admin

Saudi Aramco: Προχωράει στην έκδοση ομολόγων για να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες

admin

Ιστορικό τριήμερο ράλι του Dow Jones και ισχυρή άνοδος στη Wall Street

admin

Χλιαρή η αγοραστική κίνηση τα Χριστούγεννα

admin

Το έντυπο που πρέπει να υποβάλουν οι επιχειρήσεις για το δώρο Πάσχα 2020

admin

Δυσαρεστημένοι οι έμποροι για τη σταδιακή επαναλειτουργία των καταστημάτων

admin

Κομισιόν: «Πράσινο φως» για εκταμίευση 748 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα – Δυσοίωνες προβλέψεις για την ανεργία

admin

Μελέτη για την κατανάλωση ελαιολάδου

admin

Κορωνοϊός: Μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση της Wall Street από το 2008

admin

Κοινωνικό μέρισμα : Πότε ανοίγει η πλατφόρμα

admin

5G : Ολοκληρώθηκε η δημοπρασία φάσματος στην Ελλάδα

admin