Image default
Επιχειρήσεις

Εurobank: «Παραμένουμε αισιόδοξοι για το τουριστικό προϊόν της χώρας»

Την περίοδο 2022- 2023 θα μπορούσε η Ελλάδα να επιστρέψει στα προ κορωνοϊού νούμερα όσον αφορά τον τομέα του τουρισμού.

«Παραμένουμε αισιόδοξοι για το τουριστικό προϊόν της χώρας και για την πορεία του κλάδου», τόνισαν χθες οι επιτελείς της Eurobank, ο διευθύνων σύμβουλος κ. Φωκίων Καραβίας και ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος κ. Κωνσταντίνος Βασιλείου, στη διαδικτυακή συνέντευξη Tύπου για το πακέτο μέτρων στήριξης του κλάδου από πλευράς του ομίλου, εκτιμώντας ότι σε μία τριετία θα μπορούσε ο κλάδος να δει εκ νέου τα νούμερα του 2019.

Παρά το γεγονός της έντονης εποχικότητας, με αποτέλεσμα ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των επιχειρήσεων να μην έχει έσοδα έξι μήνες το χρόνο, ο κλάδος απέδειξε ότι έχει αποκτήσει γερές βάσεις μέσα στη δεκαετία της κρίσης και όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Καραβίας στη νέα κρίση λόγω της πανδημίας «η καλή διαχείριση του ελέγχου της πανδημίας τοποθετεί την Ελλάδα ένα βήμα πιο μπροστά σε σχέση με άλλες ανταγωνιστικές αγορές της Μεσογείου, από την στιγμή που θα γίνει η επανεκκίνηση».

Από την πλευρά του ο κ. Βασιλείου ανέφερε ότι με αφορμή την κρίση του κορωνοϊού γίνεται πολύς λόγος για το θέμα της εξάρτησης του ελληνικού τουρισμού από το μοντέλο του all inclusive και τους ξένους tour operators. «Είναι ένα ζήτημα το οποίο μας απασχολεί και θα πρέπει να σταδιακά οι Ελληνες ξενοδόχοι να επιδιώξουν να έχουν λιγότερη εξάρτηση από τους tour operators είτε κατά μόνας είτε μέσω κοινών πλατφορμών».

Σημειωτέον ότι με βάση τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν χθες, ως προς τα έσοδα του τουρισμού σε κάθε χρονιά το α’ τρίμηνο κάθε έτους αντιστοιχεί σε ένα 5%, στο β’ τρίμηνο ένα 20%, στο γ’ τρίμηνο ένα 65% και στο δ’ τρίμηνο κάθε χρονιάς 10%, επομένως το τα ξενοδοχεία εποχικής δραστηριότητας το 95% των εσόδων τους είναι μεταξύ Απριλίου- Οκτωβρίου.

Στο ερώτημα αν είναι ορατή για το άμεσο μέλλον η δημιουργία νέας γενιάς «κόκκινων» δανείων στον τουρισμό λόγω κορωνοϊού, η διοίκηση του ομίλου ανέφερε μία πιο ξεκάθαρη εικόνα θα υπάρχει στο δεύτερο εξάμηνο και δη προς το τέλος του.

Ωστόσο οι νέες συνθήκες δεν είναι ίδιες σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο της 10ετούς κρίσης κι αυτό γιατί το τραπεζικό σύστημα έχει μεγαλύτερη τεχνογνωσία όσον αφορά τη δημιουργία «κόκκινων» δανείων, η Πολιτεία από την πλευρά της παίρνει μια σειρά από μέτρα που είναι προς τη σωστή κατεύθυνση ώστε να περιοριστούν οι επιπτώσεις της κρίσης (αυτά που ελήφθησαν και αναμένονται και τα νέα μέτρα για τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων). «Επιπλέον μην ξεχνάμε ότι οι επιχειρήσεις που ήταν ενήμερες στο τέλος του 2019 ήταν επιχειρήσεις που πέρασαν τη δεκαετή κρίση και παρέμειναν ζωντανές».

Ειδικά για τη Eurobank, το σύνολο της έκθεσης του ομίλου στον τουρισμό είναι 1,75 δισ. ευρώ και από αυτά το 75% ήταν πλήρως ενήμερο προ κορωνοϊόυ. «Εχουμε κάνει καλή επιλογή των συνεργατών και πελατών μας γιατί προσεκτικά προχωρήσαμε όσον αφορά το ρίσκο όλη αυτή την περίοδο. Το υπόλοιπο 23% που είναι προβληματικά δάνεια- περί τα 370 εκατ. ευρώ- η πλειονότητα αυτών (80%) είναι δέκα ξενοδοχειακοί όμιλοι, για τους οποίους τα προβλήματα δεν προέκυψαν πρόσφατα αλλά έρχονται από το παρελθόν. Κάποια από αυτά τα δάνεια είναι ρυθμισμένα και για κάποια άλλα έχουμε προχωρήσει εδώ και καιρό σε νομικές ενέργειες», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Σχετικα αρθρα

Entersoft: «Γερό» πρόγραμμα εξαγορών για την επόμενη τριετία

admin

Αυξάνει την τιμή-στόχο για την Coca-Cola Hellenic η Eurobank Equities

admin

Οι Αθλητικές Ακαδημίες ΟΠΑΠ μπαίνουν δυναμικά στο διαδίκτυο

admin

Randstad: Τα 2/3 των επιχειρήσεων εφάρμοσαν υποχερωτική εργασία από το σπίτι

admin

Google: Κατηγορίες για μονοπωλιακή πρακτική από 38 πολιτείες των ΗΠΑ

admin

Πλαίσιο Computers: Σε τροχιά κερδοφορίας και το 2019

admin

Ξέσπασε πόλεμος για τον τεχνικό σύμβουλο του Μετρό Θεσσαλονίκης

admin

ΑΔΜΗΕ: Σε τροχιά κερδοφορίας στο εννεάμηνο του 2020

admin

Τράπεζα Κύπρου: Εξετάζει την επιβολή αρνητικών επιτοκίων σε καταθέσεις

admin

B&F Ενδυμάτων: Τι έγινε στη γενική συνέλευση των ομολογιούχων

admin

Ιατρικό Αθηνών: Προσφορά για προληπτικές εξετάσεις προστάτη

admin

Γεωργαντζής (CEO ACS): Δεν ζητήσαμε αλλά ούτε σκεφτήκαμε να ενταχθούμε στις πληττόμενες επιχειρήσεις

admin

Ελβιεμέκ: Διεκδικεί την αναστροφή πώλησης φωτοβολταϊκού πάρκου

admin

Mytilineos: Στήριξη της μετοχής με όπλο τη ρευστότητα των 700 εκατ. ευρώ

admin

Newsphone: Αποχή της ΑΝΚΟΣΤΑΡ από αγορές μετοχών έως τις 9/9

admin

AEGEAN: Με ενισχυμένα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας η επανεκκίνηση των πτήσεων

admin

Alphabet: Οριακή υποχώρηση των εσόδων το β΄ τρίμηνο του 2020 στα 31,6 δισ. δολάρια, η πρώτη στην ιστορία της

admin

Οι άδειες 5G ενισχύουν τα κέρδη της Ericsson

admin