Image default
Πολιτική

Γεραπετρίτης για Εργασιακά: Oι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης θα παραμείνουν ως έχουν

Διατηρείται πλήρης η απασχόληση, την επαύριο της λήξης της μεταβατικής αυτής φάσης, δήλωσε ο  υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

«Όλα τα εργασιακά μέτρα τα οποία λαμβάνονται, έχουν χαρακτήρα προσωρινό, μεταβατικό», και «οι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης θα παραμείνουν πλήρους απασχόλησης»: Tη διπλή αυτή διαβεβαίωση προς τους εργαζόμενους έδωσε ο κ.Γεραπετρίτης, μέσω του τηλεοπτικού σταθμού Open.

«Ο γενικός στόχος, εξάλλου, των κυβερνητικών παρεμβάσεων, είναι ένα πρόγραμμα – γέφυρα, το οποίο θα διασφαλίσει την κοινωνική συνοχή. Το κυβερνητικό σχέδιο είναι πάρα πολύ επαγγελματικά καταστρωμένο και για το λόγο αυτό έχουμε την πεποίθηση ότι θα πετύχει», υπογράμμισε επίσης.

Αναλυτικά και σε συνέχεια των κυβερνητικών ανακοινώσεων, ο υπουργός Επικρατείας τόνισε ότι «αυτό το οποίο επιδιώκουμε, είναι να φτιάξουμε ένα πρόγραμμα – γέφυρα, το οποίο θα διασφαλίσει την κοινωνική συνοχή. Ουσιαστικά μια μετάβαση έως το χρόνο κατά τον οποίο θα μπορέσουμε να έχουμε μια πλήρη ανάταξη της ελληνικής κοινωνίας. Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι πρόκειται για μια παγκόσμια οικονομική κρίση, η οποία προφανώς θα έχει μεγάλες συνέπειες σε όλα τα στρώματα και του ελληνικού λαού. Θα υπάρχει ένα κόστος, το οποίο θα είναι και κοινωνικό και οικονομικό», ανέφερε ο υπουργός και ζήτησε να δει κανείς τα δεδομένα από το εξωτερικό, π.χ. την ανεργία στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, όπου «γενικά επικρατεί μια πολύ μεγάλη ρευστότητα, αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι δεν είμαστε σε θέση να πούμε με απόλυτη βεβαιότητα πότε θα εκλείψει η πανδημία στην Ευρώπη. Άρα πρόκειται για μια πολυπαραγοντική εξίσωση με αρκετούς αγνώστους».

«Θα καταφέρουμε να έχουμε μια πολύ μεγαλύτερη ανάκαμψη»

Ερωτηθείς για τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, «η πρόβλεψη που κάνουμε εμείς αλλά και όλοι όσοι ασχολούνται με τα ζητήματα αυτά, διεθνείς οίκοι και ευρωπαϊκοί θεσμοί, είναι ότι θα ξεπεράσουμε το σκόπελο του 2020 και θα καταφέρουμε να έχουμε μια πολύ μεγαλύτερη ανάκαμψη», απάντησε ο Γ. Γεραπετρίτης.

Εξάλλου, «όλα τα στοιχεία έως ότου ενέσκηψε η υγειονομική κρίση, ήταν απολύτως θετικά για την ελληνική οικονομία. Έχουμε κάθε λόγο να θεωρούμε ότι εφόσον σταθούμε όρθιοι από τη μεγάλη δίνη, θα έχουμε μια μεγάλη ώθηση στην οικονομία μας».

Στο ερώτημα αν τα εργασιακά μέτρα είναι προσωρινά ή όχι, έδωσε την εξής απάντηση: «Παρά το γεγονός ότι υφιστάμεθα αυτού του τύπου τη μεγάλη οικονομική βία λόγω της υγειονομικής κρίσης, εμείς δεν έχουμε προβεί, ούτε σε αύξηση φορολογίας, ούτε σε μείωση μισθών και συντάξεων. Άρα, αυτή τη στιγμή η κοινωνία παραμένει στη βάση της όρθια. Εκείνο το οποίο θέλω να διαβεβαιώσω τους Έλληνες πολίτες, είναι ότι όλα τα εργασιακά μέτρα τα οποία λαμβάνονται, έχουν χαρακτήρα προσωρινό, μεταβατικό, και είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι θα καταφέρουμε να στηρίξουμε κυρίως το κομμάτι της πλήρους εργασίας. Η δική μας στόχευση είναι να βρεθούμε την επόμενη μέρα με ένα πολύ υψηλό επίπεδο κοινωνικής συνοχής, έχοντας διασφαλίσει όλες τις θέσεις εργασίας».

Ταυτοχρόνως, ο υπουργός Επικρατείας βρήκε την ευκαιρία να διευκρινίσει, πως «δώσαμε την αναγκαία παράταση που αφορά, και την εργασία, και την ανεργία. Δώσαμε παράταση στη δυνατότητα θέσης σε αναστολή, που διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας, έχουμε το νέο μηχανισμό ενίσχυσης της εργασίας ο οποίος επίσης διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας, επεκτείνουμε τα επιδόματα ανεργίας για δύο ακόμη μήνες». Επέμεινε δε, ότι «καμία απολύτως σύμβαση εργασίας δεν μετατρέπεται, διατηρείται στο ακέραιο η νομική μορφή όλων των συμβάσεων. Οι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης θα παραμείνουν πλήρους απασχόλησης, εκείνο το οποίο αλλάζει, είναι ότι δίδεται μια ευέλικτη ευκαιρία στις επιχειρήσεις να μπορέσουν να απασχολήσουν τους εργαζομένους τους ως το ήμισυ του συγκεκριμένου χρόνου απασχόλησης και το υπόλοιπο ήμισυ να τροφοδοτείται από κρατική ενίσχυση».

«Πλήρης η ασφαλιστική κάλυψη για τους εργαζόμενους»

«Πρώτον, διατηρείται πλήρης η απασχόληση, την επαύριο της λήξης της μεταβατικής αυτής, ελπίζουμε, φάσης, επανερχόμαστε στο τυπικό εργασιακό καθεστώς και δεύτερον, δεν υπάρχει μείωση σε ό,τι αφορά την αναλογική εργασία. Οι εργαζόμενοι θα παρέχουν εργασία στο ήμισυ, κατά μέγιστο όριο, της εργασίας τους, αλλά θα αμείβονται κατά βάση με το σύνολο των μισθολογικών τους απολαβών και θα έχουν και πλήρη ασφαλιστική κάλυψη» σημείωσε.

Εν συνεχεία και στο ερώτημα αν από τις μειώσεις στη φορολογία θα ευνοηθούν οι επιχειρήσεις ή οι καταναλωτές, ο Γ. Γεραπετρίτης ανέφερε: «Ευελπιστούμε να έχουμε και τα δύο, και ενίσχυση των επιχειρήσεων και μείωση κόστους για τους καταναλωτές. Πώς θα γίνει αυτό; Στην πραγματικότητα με την αύξηση της ζήτησης. Όσο θα πέφτουν οι τιμές στα προϊόντα και τις υπηρεσίες όπου ο ΦΠΑ πέφτει, ευελπιστούμε ότι θα έχουμε πολύ μεγαλύτερη ζήτηση, και κατά τούτο, και ο καταναλωτής θα είναι κερδισμένος, και από την άλλη πλευρά οι επιχειρήσεις θα έχουν πολύ μεγαλύτερη βιωσιμότητα».

Στις κλαδικές ενστάσεις για μεγαλύτερη ενίσχυση από το κράτος, δήλωσε ότι «πρόκειται για ένα δυναμικό σύστημα. Πάντοτε απαντάμε με πολύ μεγάλη ταχύτητα στα αντανακλαστικά της κοινωνίας και της αγοράς, και για το λόγο αυτό, εμείς είμαστε πάντα πολύ ανοιχτοί».

Επί τη ευκαιρία, ο υπουργός Επικρατείας επεσήμανε δύο πράγματα: «το πρώτο ότι είναι ένα σχέδιο πάρα πολύ επαγγελματικά καταστρωμένο και για το λόγο αυτό έχουμε την πεποίθηση ότι θα πετύχει, είναι αναλυμένο στη λεπτομέρειά του, ποσοτικοποιημένο, έχει γίνει με τη σύμπραξη όλων όσοι εμπλέκονται, και θεωρώ ότι είναι εντελώς εφαρμόσιμο».

»Το δεύτερο είναι, ότι βεβαίως καταλαβαίνω τα κλαδικά αιτήματα, υπάρχουν κλάδοι που πλήττονται και θα ήθελαν να έχουν πολύ μεγαλύτερη ενίσχυση από το κράτος, από την άλλη πλευρά υπάρχουν οι πεπερασμένοι πόροι, προφανώς θα απελευθερωθούν και άλλοι ευρωπαϊκοί πόροι. Έχουμε ήδη το νέο μηχανισμό, που από ό,τι φαίνεται θα ενεργοποιηθεί και θα δώσει πολύ μεγάλη ανάσα στα κράτη τα οποία έχουν υποστεί ζημιά. Όμως, να μην ξεχνάμε δύο ακόμη παράγοντες», ζήτησε: «Δεν είναι μόνο οι εργασιακές δυνατότητες τις οποίες δίνουμε στις επιχειρήσεις του τουρισμού και της εστίασης, είναι ακόμη οι δυνατότητες που έχουν να κάνουν με τη μείωση του μισθώματος των ακινήτων, ενώ επεκτείνουμε πολύ τα κομμάτια που έχουν να κάνουν με τη ρευστότητα».

Ειδήσεις σήμερα:

Ανατροπή: Νέο βίντεο από την επίθεση στην Καλλιθέα δείχνει δύο μαυροφορεμένες γυναίκες!

Τσιόδρας: Ο «υποδοχέας» που προστατεύει τα παιδιά από τον κορωνοϊό

Επεισόδιο Πολάκη με Κυρανάκη στην Προανακριτική – Έσπρωξε τον βουλευτή της ΝΔ ο Γκιόλας του ΣΥΡΙΖΑ

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thetimes.gr

Σχετικα αρθρα

Κόντρα κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ για τη συνέντευξη Τσίπρα στο CNBC: Του ευχόμαστε good success

admin

Αύριο τα νέα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης για τον κορονοϊό

admin

Μενδώνη για Γλυπτά Παρθενώνα: Δεν τίθεται θέμα κυριότητας, δεν θα αποδεχτούμε ποτέ την κλοπή

admin

Παυλόπουλος: Στα όρια της φαιδρότητας το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα

admin

Συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν μέσα στην «φουρτούνα»

admin

Μητσοτάκης για Παγκόσμια μέρα ΑμΕΑ: Η αντιμετώπιση των προβλημάτων τους προσωπική μου προτεραιότητα

admin

Μετανάστες στον Εβρο: Κλίμα λαϊκής συσπείρωσης – Μηνύματα και από την ομογένεια

admin

ΥΠΕΞ: Καινοφανείς οι θεωρίες της Τουρκίας για τα δικαιώματά της στις θαλάσσιες ζώνες

admin

Σκουρλέτης: Κίνδυνος για αντικοινωνικά μέτρα από το «παράθυρο»

admin

Χατζηδάκης: Υπάρχει μια διεθνής απομόνωση της Τουρκίας

admin

Ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία το νομοσχέδιο για το άσυλο

admin

Ανδρουλάκης: Συγχαρητήρια σε Σχοινά για την Αντιπροεδρία της Κομισιόν

admin

Υπόθεση Novartis: Συζητούν προανακριτική για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο

admin

Προκλήσεις χωρίς τέλος από την Τουρκία: Το «προξενείο» στην Αμμόχωστο και τα περί συνεκμετάλλευσης

admin

Μ. Βαρβιτσιώτης στο Twitter: Ελλάς – Γαλλία – Συμμαχία

admin

Σκευωρία Novartis: Στις 15 Οκτωβρίου ξεκινά η Προανακριτική

admin

Δένδιας για μεταναστευτικό: Η Τουρκία να μην κεφαλαιοποιεί τον ανθρώπινο πόνο

admin

38 χρόνια από τον θάνατο της Κυράς της Ρω: Τι έγραψαν Δένδιας, Παναγιωτόπουλος και Αγγελοπούλου

admin