Image default
Οικονομία

Κοροναϊός : Θα γίνει η ευέλικτη εργασία η νέα κανονικότητα;

Την Πέμπτη, το Facebook ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να διατηρήσει το μοντέλο της εξ αποστάσεως εργασίας και μετά το τέλος της πανδημίας.

Από την πλευρά της, η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Τζασίντα Άρντερν πρότεινε αυτή την εβδομάδα την καθιέρωση μιας τετραήμερης εργασιακής εβδομάδας, εν μέρει στοχεύοντας στην τόνωση του εγχώριου τουρισμού.

Καθώς τα γραφεία αρχίζουν σταδιακά να ανοίγουν με την άρση των μέτρων του lockdown, όλο και περισσότεροι εργοδότες εξετάζουν εναλλακτικές μορφές απασχόλησης.

Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ανέφερε ότι έχει σκοπό να προχωρήσει σε «εκτεταμένες προσλήψεις για εξ αποστάσεως εργασία» τον Ιούλιο. Αναμένει ότι περίπου το μισό από το προσωπικό του θα εργάζεται εκτός των εγκαταστάσεων της εταιρείας για τα επόμενα πέντε έως δέκα χρόνια.

Στις ίδιες κινήσεις είχαν ήδη προχωρήσει και άλλοι τεχνολογικοί κολοσσοί της Σίλικον Βάλεϊ, συμπεριλαμβανομένου του Twitter, το οποίο ανακοίνωσε ότι αν οι υπάλληλοί του το επιθυμούν, μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται από το σπίτι «για πάντα».

Οι ευέλικτες μορφές εργασίας καθησυχάζουν το προσωπικό που ανησυχεί για την επιστροφή του στο γραφείο, ενώ παράλληλα αφαιρεί από τις επιχειρήσεις την ευθύνη της επιβολής μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης στις εγκαταστάσεις τους.

Η Άρντερν πρότεινε την εισαγωγή της τετραήμερης εργασιακής εβδομάδας για να ενισχύσει την οικονομία της χώρας της, αλλά και για να διευκολύνει την εξισορρόπηση εργασίας – προσωπικής ζωής των πολιτών.

«Ακούω ότι πολλοί άνθρωποι επιθυμούν την τετραήμερη εργασιακή εβδομάδα. Εντέλει, αυτό είναι ζήτημα που πρέπει να λύσουν οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι. Όμως όπως έχω πει, μάθαμε τόσα πολλά από την πανδημία. Ένα από αυτά είναι η ευελιξία της εργασίας από το σπίτι και η αύξηση της παραγωγικότητας που μπορεί να συνεπάγεται σε ορισμένες περιπτώσεις», ανέφερε η Άρντερν σε βίντεο που ανάρτησε στο Facebook.

Το δρόμο ανοίγουν οι τεχνολογικοί κολοσσοί

Ο τεχνολογικός – κολοσσός Microsoft εφάρμοσε δοκιμαστικά την τετραήμερη εργασιακή εβδομάδα τη χρονιά που μας πέρασε στις εγκαταστάσεις της στην Ιαπωνία, και το πείραμα κρίθηκε επιτυχημένο τόσο όσον αφορά την ανταπόκριση των εργαζόμενων, όσο και σε σχέση με την παραγωγικότητά τους.

Τόσο η εργασία από το σπίτι όσο και η εργασία για λιγότερες ημέρες έχουν επικροτηθεί από ειδικούς του τομέα ανθρωπίνων πόρων, ως εναλλακτική στην μαζική επιστροφή στα γραφεία.

Η μετάβαση προς την τηλεργασία επιτρέπει στις εταιρείες να απαλλαγούν και από τα ακριβά ενοίκια των γραφείων τους.

Η Mastercard ανέφερε ότι σκοπεύει να εγκαταλείψει ορισμένες από τις εγκαταστάσεις της, ενώ το Facebook σχεδιάζει τη δημιουργία «κόμβων» εργασίας σε όλο το εύρος των ΗΠΑ.

Μια νέα κανονικότητα

Όλο και περισσότερες εταιρείες ρίχνουν το βάρος τους στην τηλεργασία και σε πιο ευέλικτες μορφές απασχόλησης, με την στήριξη της τεχνολογίας και των νέων πλατφορμών τηλεδιασκέψεων, όπως το Zoom και το Google Meet.

Αυτό δημιουργεί προσδοκίες για τεράστιες ανακατατάξεις στην εργασία όπως τη γνωρίζαμε. Το κατά πόσον αυτές θα καταλήξουν σε μορφές εργασίας πιο φιλικές προς τους εργαζόμενους ή σε επεκτεινόμενη εργασιακή αυθαιρεσία και στην πλήρη εξαφάνιση των ορίων μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής, είναι κάτι που μένει να φανεί.

Πηγή: www.bbc.com

Γράψτε το σχόλιο σας

Σχετικα αρθρα

ΕΝΦΙΑ: Στην τελική ευθεία η εκκαθάριση του φόρου – Τι να προσέξετε

admin

Επίδομα θέρμανσης: Μέχρι αύριο η προμήθεια πετρελαίου, πότε μπορεί να ζητηθεί επιστροφή του επιδόματος

admin

Αυξημένο κατά 0,2% το ΑΕΠ της ευρωζώνης το τρίτο τρίμηνο

admin

Ράλι ανακούφισης στο Χρηματιστήριο : Με άλμα 8,5% ξεπέρασε τις 580 μονάδες

admin

Κινεζικό ενδιαφέρον για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης

admin

Creta Farms: Ο Δ. Τσίρμπας πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της κρητικής αλλαντοβιομηχανίας

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Αμετάβλητος ο δείκτης τιμών εισαγωγές στη βιομηχανία τον Αύγουστο

admin

Ψηφιοποιείται η φορολογική ενημερότητα για τις πληρωμές από το Δημόσιο -Με απόφαση Πιερρακάκη

admin

Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για τον τέταρτο κύκλο του προγράμματος εταιρικής υπευθυνότητας «ΟΠΑΠ Forward»

admin

Σχέδιο περικοπής χιλιάδων θέσεων εργασίας και κρατικής στήριξης για την KLM

admin

ΠΑΜΕ : Διαμαρτυρία ενάντια σε πλειστηριασμό

admin

Σεντένο: Θα ακούσουμε τις προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης

admin

Διπλασιάστηκαν οι εξαγωγές καλλυντικών στην Τουρκία

admin

Πλεξιγκλάς: Το νέο hot εμπόρευμα της αγοράς

admin

Κοινωνικό μέρισμα : Η μεγάλη αλλαγή που έγινε στους δικαιούχους

admin

Σταϊκούρας: Κύκλος επαφών με παραγωγικούς φορείς εν όψει ΔΕΘ

admin

Κτηματολόγιο: Τι είναι η διαδικασία της Προανάρτησης -Παράταση για τον Βόλο

admin

Πρόεδρος της Hard Rock International: Θα δημιουργήσουμε κάτι που δεν υπάρχει στην Ευρώπη

admin