Image default
Πολιτική

Χριστοδουλάκης: Ανεπαρκείς και ακατέργαστες οι εξαγγελίες για εργαζόμενους, επιχειρήσεις και τουρισμό

Κριτική στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τις εξαγγελίες σχετικά με την οικονομία, την εργασία και τον τουρισμό, ασκεί ο γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής, Μανώλης Χριστοδουλάκης, προτάσοντας τις θέσεις της Χαριλάου Τρικούπη.

«Οι εξαγγελίες και άργησαν και σε πολλές περιπτώσεις ήταν ανεπαρκείς και ακατέργαστες», τονίζει ο Μανώλης Χριστοδουλάκης.

Ο γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, στέκεται σε τρεις άξονες, όπως λέει, «εργαζόμενοι, επιχειρήσεις, τουρισμός», αναφέροντας:

• Για το θέμα των εργαζομένων, η κυβέρνηση μας είπε ότι δίνει τη δυνατότητα για εκ περιτροπής εργασία, μειώνοντας στο μισό το ωράριο εργασίας και αντίστοιχα στο μισό το μισθό, επιδοτώντας το υπόλοιπο που χάνει ο εργαζόμενους κατά 60%. Αυτό πολύ απλά σημαίνει ότι ο εργαζόμενος χάνει το 20% του μισθού του. Σημαίνει ότι νομιμοποιούνται πλέον οι ελαστικές μορφές εργασίας με τον κίνδυνο «μονιμοποίησης» τους στη συνέχεια. Και δυστυχώς συνοδεύεται με μία εξαγγελία που αφορά την παράταση του επιδόματος ανεργίας μόνο για δύο μήνες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση των ξενοδοχοϋπαλλήλων, που η επιδότηση ανεργίας φτάνει μόνο μέχρι το Σεπτέμβρη.


• Για τις επιχειρήσεις, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την μείωση της προκαταβολής του φόρου μέχρι τον Ιούλιο, η αύξηση του ποσοστού της επιστρεπτέας προκαταβολής είναι ελάχιστη (κατά 1 δισ.) και δεν καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες και υπάρχει τεράστιο θέμα με τις τράπεζες που επί της ουσίας δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν με ρευστότητα τις επιχειρήσεις. Η κυβέρνηση μένει μόνο σε εκκλήσεις, αντί να παρέμβει αποφασιστικά για να στηριχθεί με ρευστότητα η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.


• Για τον τουρισμό, η μείωση του ΦΠΑ είναι ελάχιστη και αφορά μόνο καφέ, πορτοκαλάδα, μεταφορές. Πρέπει να πάει 6% σε εστίαση και διαμονή και 13% στις υπόλοιπες τουριστικές υπηρεσίες και τις μεταφορές. Κοινωνικός τουρισμός στα 750 δισ (έχουμε κάνει ήδη πρόταση στη Βουλή), αποτελεσματικά υγειονομικά πρωτόκολλα και διακρατικές συνεργασίες για να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε ότι όλο το υγειονομικό βάρος της κρίσης δεν θα το υποστεί μόνο η χώρα μας και το Σύστημα Υγείας των νησιών που ακόμα δεν έχει ενισχυθεί.


Εμείς εκεί προτείναμε με διαφανή τρόπο να υπάρξει επιδότηση του 40% του μισθού των εργαζομένων με κονδύλια που υπάρχουν από το πρόγραμμα “SURE”, δηλαδή υπάρχουν οι πόροι αυτοί και μπορούν να απορροφηθούν από τη χώρα μας και να μιλήσουμε πραγματικά για συμβάσεις μόνιμης απασχόλησης, και φυσικά στήριξη των επιχειρήσεων έτσι ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν σε αυτή την δύσκολη οικονομική συγκυρία».

Ο γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις περί ιδεολογικής και πολιτικής αναθεώρησης του Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι του δημόσιου τομέα, ανέφερε: «ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας, ειδικά τα δέκα τελευταία χρόνια της κρίσης, είναι ότι χάσαμε την αξία των λέξεων, των εννοιών και των ιδεολογικών προσδιορισμών. Ο καθένας δηλώνει ό,τι θέλει και πολλές φορές, δυστυχώς, ειδικά τα τελευταία χρόνια, κάνει ακριβώς τα αντίθετα. Δεν χρειάζονται συγγνώμες στο πολιτικό σύστημα για το τι πίστευε κάποιος και το τι πιστεύει σήμερα. Αν όμως πραγματικά αντιλαμβάνονται την αξία που έχουν σήμερα σημαντικοί πυλώνες, όπως το εθνικό σύστημα υγείας, σε τόσο δύσκολες στιγμές όπως η διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, θα πρέπει να το στηρίξουν έμπρακτα με μέτρα και όχι απλά με επικοινωνιακά τεχνάσματα. Το λέω αυτό γιατί το ΕΣΥ, όπως δομήθηκε από το ΠΑΣΟΚ και πραγματικά άλλαξε την εικόνα της ελληνικής κοινωνίας, θωράκισε τους Έλληνες με αίσθημα ασφάλειας, εξυψώνοντας την ουσία του πραγματικού κοινωνικού κράτους, αντιστοίχως σήμερα χρειάζεται ξανά ένα νέο σχέδιο για την περαιτέρω αναβάθμιση του. Εμείς το έχουμε ήδη καταθέσει και ανοίγουμε και το διάλογο στην κατεύθυνση αυτή, γιατί σοσιαλδημοκράτης ή έστω κοινωνικά ευαίσθητος δεν γίνεσαι επειδή απλά δηλώνεις ή επειδή απλά βολεύει στην παρούσα συγκυρία. Γίνεσαι όταν εφαρμόζεις πολιτικές που σέβονται το ρυθμιστικό ρόλο του κράτους και παράλληλα την ανάγκη για ποιοτικές δημόσιες παροχές σε ένα σοβαρό και αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος που θα δίνει πραγματικά ασφάλεια σε αυτούς που το έχουν περισσότερο ανάγκη».

Τέλος αναφερόμενος στα ΜΜΕ και στην επίθεση κατά της Φώφης Γεννηματά, ο Μανώλης Χριστοδουλάκης είπε: «υπάρχουν δύο πράγματα που πρέπει να σχολιαστούν. Το ένα αφορά την κριτική. Προφανώς οποιαδήποτε πολιτική κριτική είναι σεβαστή. Πολιτική κριτική σημαίνει, όμως, ότι ο κάθε δημοσιογράφος κάνει το ρεπορτάζ του και αποτυπώνει αυτά που προκύπτουν. Αυτό, στη σημερινή αναφορά και επίθεση που δέχτηκε η Φώφη Γεννηματά, δεν έγινε. Είμαστε ανοιχτοί στην κριτική αλλά δυστυχώς βλέπουμε πάρα πολλά μέσα ενημέρωσης, πολλές φορές να «ξεχνάνε» να παρουσιάσουν και το δικό μας πλαίσιο προτάσεων, τον δικό μας χρήσιμο και αξιόπιστο ρόλο στο πολιτικό σύστημα. Και πολλές φορές, μάλιστα, να στοχοποιούμαστε με κουτσομπολιό και κιτρινισμό με χυδαίες προβοκατόρικες επιθέσεις.

Υπάρχει το θέμα που αφορά τη σεξιστική επίθεση. Δυστυχώς, πολλές εκφράσεις ή δήθεν «αστεία» που χρησιμοποιούν κάποιοι στην καθημερινότητα τους δείχνουν ότι οι κοινωνίες μας δεν έχουν απεμπολήσει από πάνω τους αυτά τα χαρακτηριστικά. Το ότι η γυναίκα μπορεί να λείπει επειδή «είναι στο κομμωτήριο» δεν είναι ούτε πολιτικό επιχείρημα ούτε καμιάς μορφής επιχείρημα. Είναι σεξιστική επίθεση. Και επειδή αυτό δεν συμβαίνει μόνο στην πολιτική αλλά και στους χώρους εργασίας και συνολικά στην κοινωνία μας, χρειάζεται διαρκής μάχη των προοδευτικών κοινωνιών για να αποδείξουν στην πράξη ότι η γυναίκα είναι παρούσα, είναι δυνατή και στην πολιτική και στην επαγγελματική της σταδιοδρομία και στην κοινωνία. Είμαστε υπεύθυνοι ως κοινωνία να μην μένουμε μόνο στα λόγια».

Ειδήσεις σήμερα: 

Υπόθεση Τοπαλούδη: «Βιώνω κάθε στιγμή τον πόνο και τα βασανιστήρια του παιδιού μου»

Ένοπλη ληστεία σε μίνι μάρκετ του Ηρακλείου

Βόλος: Πιτσιρίκια έκλεψαν ηλεκτρονικές συσκευές από κλειστό μαγαζί

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thetimes.gr

Σχετικα αρθρα

Δρίτσας: Σάλος στο twitter από τη δήλωση ότι«κανείς δεν έχει τρομοκρατηθεί από την 17 Νοέμβρη»

admin

Μητσοτάκης : «Η Ελλάδα αλλάζει – Δημιουργούμε ένα πραγματικό κέντρο καινοτομίας στην Αθήνα»

admin

Στο στόχαστρο χάκερ η ιστοσελίδα της ΝΔ – Αφορμή η απεργία πείνας του Κουφοντίνα

admin

Στην τελική τριάδα για την ηγεσία του ΟΟΣΑ η Άννα Διαμαντοπούλου

admin

Υπουργείο Υγείας: Το ΕΣΥ του 21ου αιώνα δεν περιμένει τον ΣΥΡΙΖΑ, χτίζεται ήδη από την κυβέρνηση Μητσοτάκη

admin

Γεωργιάδης: Ο Τσίπρας να διαγράψει τον Δρίτσα -Ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει τα ίδια με τον Κουφοντίνα

admin

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για νέο ΕΣΥ παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας

admin

Πιερρακάκης για Κουφοντίνα: Ο νόμος τηρείται στον απόλυτο βαθμό, η Δημοκρατία δεν εκδικείται

admin

Μαξίμου: Δεν μπορεί ο κ. Τσίπρας να ζητάει παραβίαση της έννομης τάξης για τον Κουφοντίνα

admin

Τράπεζα Πειραιώς: Κατάθεση αίτησης για ένταξη στο πρόγραμμα «Ηρακλής»

admin

Ερντογάν: Εξαγγελίες για μεταρρυθμίσεις υπέρ «της ελευθερίας της έκφρασης και του κράτους δικαίου»

admin

Τσίπρας: Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για το «Νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας»

admin