Image default
Οικονομία

ΑΒΝ Amro: Στο 9% η ύφεση στην Ελλάδα φέτος, αδύναμη η ανάκαμψη το 2021

Βαθιά ύφεση της τάξης του 9% προβλέπει η ABN Amro για την Ελλάδα φέτος, ωστόσο -και σε αντίθεση με τους περισσότερους διεθνείς οίκους- δεν εκτιμά πως η ανάκαμψη στη συνέχεια θα είναι απότομη και έντονη και σε καμία περίπτωση δεν θα μπορέσει να καλύψει το χαμένο έδαφος του 2020, κάτι που σημαίνει πως η επιστροφή στην κανονικότητα θα είναι αργή και δύσκολη.

Συγκεκριμένα εκτιμά πως η ελληνική οικονομία θα σημειώσει ριμπάουντ της τάξης του 3,9% το επόμενο έτος, το οποίο ωστόσο θα είναι από τα μεγαλύτερα στην ευρωζώνη μετά το 4,6% της Ισπανίας και το 4,2% της Γαλλίας.

Για το σύνολο της ευρωζώνης, αν και εκτιμά πως στο γ’ τρίμηνο θα σημειωθεί ισχυρή ανάκαμψη, συνεχίζει να προβλέπει πως θα υπάρχει ύφεση με διπλό πάτο (double dip) κοντά στο τέλος του 2020 με τις αρχές του 2021. Κατά την άποψη της ABN Amro, μια ανθεκτική ανάκαμψη είναι δύσκολο να ξεκινήσει πριν το δεύτερο τρίμηνο του 2021.

Συνολικά, οι ετήσιες προβλέψεις της για την αύξηση του ΑΕΠ το 2020 στην περιοχή της ευρωζώνης αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω και πλέον βλέπει ύφεση της τάξης του 6,9% από 4,3% πριν. Λόγω της χαμηλότερης βάσης του 2020, ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης το 2021 αναθεωρήθηκε προς τα πάνω και τοποθετείται στο 3,2%, από 1,6% πριν.

Στο τέλος του ορίζοντα πρόβλεψης, στο δ’ τρίμηνο του 2021, η ABN Amro αναμένει ότι το ΑΕΠ της ευρωζώνης θα είναι περισσότερο από 3% χαμηλότερο από το επίπεδο δ’ τριμήνου του 2019 (ήταν -1,7% στις προηγούμενες προβλέψεις της) και περίπου 6% χαμηλότερα από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο.

Σε ό,τι αφορά την ανεργία στην Ελλάδα, η ABN Amro εκτιμά πως θα αυξηθεί στο 19,2% φέτος από 17,3% το 2019, ωστόσο βλέπει περαιτέρω επιδείνωση το 2021, με το ποσοστό να εκτινάσσεται στο 21%. Σε ό,τι αφορά τον δείκτη χρέους προς ΑΕΠ, από το 177% το 2019, φέτος εκτιμά πως θα εκτοξευθεί στο 193% και το 2021 θα κινηθεί στα ίδια περίπου επίπεδα και στο 194%. Το έλλειμμα του ισοζυγίου του προϋπολογισμού της χώρας τοποθετείται φέτος στο 6,4% και το 2021 στο 4,4%, ενώ ο πληθωρισμός θα βρεθεί σε αρνητικά επίπεδα το τρέχον έτος και στο -0,6% και το 2021 θα είναι μηδενικός.

Αξίζει να σημειώσουμε πως η ολλανδική τράπεζα εκτιμά πως το βάθος της ύφεσης στην ευρωζώνη καθώς και οι αυξημένες ανάγκες των κυβερνήσεων για εκδόσεις χρέους οι οποίες κινούνται σε επίπεδα ρεκόρ, θα οδηγήσουν την ΕΚΤ στη συνεδρίαση του Ιουνίου να αυξήσει το έκτακτο QE (PEPP) κατά 750 δισ. ευρώ τουλάχιστον, φέρνοντας το συνολικό του μέγεθος στο 1,5 τρισ. ευρώ (από 750 δισ. ευρώ σήμερα).

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της για τις χρηματοδοτικές ανάγκες των κρατών-μελών της ευρωζώνης η πρόσθετη εκδοτική δραστηριότητα στην περιοχή θα κινηθεί στο 1,05 τρισ. ευρώ σε σύγκριση με 850 δισ. ευρώ που προέβλεπε πριν. Λαμβάνοντας υπόψη το εκδοτικό πρόγραμμα προ πανδημίας όλων των κυβερνήσεων της περιοχής, οι συνολικές μικτές εκδόσεις ομολόγων και εντόκων γραμματίων φέτος θα ανέλθουν συνολικά στα 2,5 τρισεκατομμύρια ευρώ.

Σχετικα αρθρα

Κοροναϊός : Νέα δεδομένα στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας λόγω της πανδημίας

admin

Ηλεκτρονική κάρτα εργασίας εξήγγειλε ο Μητσοτάκης από ΔΕΘ – Πώς θα λειτουργεί

admin

Κάλεσμα Λεμέρ στις γαλλικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα

admin

Μηταράκης: Αυτονόητο ότι θα τηρήσουμε τις αποφάσεις του ΣτΕ – Τι συμβαίνει με τα αναδρομικά

admin

Wall Street: Ανάκαμψη μετά τη διήμερη κατρακύλα

admin

Ντερ Λάιεν : Η Κομισιόν εξετάζει προσφυγή κατά της Γερμανίας

admin

N26: Η ψηφιακή τράπεζα που όλες οι συναλλαγές γίνονται από το κινητό

admin

To στοίχημα της Uber σε ηλεκτρικά ποδήλατα στην Ευρώπη

admin

Εποχικό επίδομα ΟΑΕΔ: Πότε καταβάλλονται τα χρήματα

admin

ΕΦΚΑ : Πόσο ανέρχονται βασικός μισθός και ημερομίσθιο

admin

Η πανδημία, η ανατροπή στην εργασία και η αποδοτικότητα

admin

Άνοιξε η ηλεκτρονική εφαρμογή για το έντυπο Ε9

admin

Βρυξέλλες: Δυνατή η χρήση των κερδών από τα ομόλογα για επενδύσεις

admin

Χρηματιστήριο: Ανοδικές τάσεις στο ξεκίνημα της συνεδρίασης

admin

Διασύνδεση e-ΕΦΚΑ και Μητρώου Πολιτών – Ποια έγγραφα αφορά

admin

Ανοδικές τάσεις στο χρηματιστήριο του Τόκιο

admin

Τα Ελληνικά Πετρέλαια δίνουν 8 εκατ. ευρώ στη μάχη κατά του κοροναϊού

admin

Βορίδης: Θα δοθούν ενισχύσεις στους παραγωγούς που πλήττονται

admin