Image default
Οικονομία

Θύμα του κοροναϊού η εταιρεία Hertz, κήρυξε πτώχευση σε ΗΠΑ και Καναδά

Η εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων Hertz, η οποία έχει πληγεί σκληρά από τον αντίκτυπο της πανδημίας του κορονοϊού, ανακοίνωσε την υπαγωγή της στο αμερικανικό καθεστώς χρεοκοπίας (chapter 11), μια διαδικασία που αφορά τις επιχειρήσεις της στις ΗΠΑ και τον Καναδά, προκαλώντας αναστάτωση στις αγορές και ενισχύοντας τους φόβους για το μέλλον της αυτοκινητοβιομηχανίας και των σχετιζόμενων με αυτή κλάδων.

Η υπαγωγή στο Chapter 11 παρέχει προστασία από τους πιστωτές και επιτρέπει στον αμερικανικό κολοσσό να συνεχίσει να λειτουργεί ενώ ταυτόχρονα εκπονεί σχέδιο για την αποπληρωμή των πιστωτών και την εταιρική αναδιάρθρωση.

Η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρία ενοικίασης αυτοκινήτων στις ΗΠΑ δεν χρειάζεται χρηματοδότηση του χρέους της προς ώρας, σύμφωνα με πηγή κοντά στην υπόθεση που επικαλείται το -, καθώς έχει άμεση διαθέσιμη ρευστότητα άνω του 1 δισ. δολαρίων.

Στα έγγραφα που κατέθεσε στο δικαστήριο, αναφέρει ότι η αξία των στοιχείων ενεργητικού της ανέρχεται στα 25,8 δισ. δολάρια και το χρέος στα 24,4 δισ. δολάρια.

Βίαιη πτώση στα έσοδα

«Ο αντίκτυπος της Covid-19 στη ζήτηση ταξιδιών ήταν ξαφνικός και δραματικός, επιφέροντας βίαιη πτώση στα έσοδα της εταιρείας και στις μελλοντικές κρατήσεις», αναφέρει ο όμιλος σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Η Hertz αναφέρει πως έλαβε «άμεσα μέτρα» δίνοντας προτεραιότητα στην υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων καθώς και των πελατών της.

Σταμάτησε εξάλλου «όλες τις μη ουσιώδεις δαπάνες».

«Ωστόσο η αβεβαιότητα παραμένει όσον αφορά την επιστροφή των εσόδων και την πλήρη επαναλειτουργία της αγοράς (…) πράγμα που κατέστησε απαραίτητη τη σημερινή ενέργεια», προσθέτει.

Διεθνείς δραστηριότητες

Η υπαγωγή της εταιρίας στο καθεστώς προστασίας από τους πιστωτές αφορά στις θυγατρικές σε ΗΠΑ και Καναδά.

Οι κύριες διεθνείς περιφέρειες, στις οποίες επιχειρεί η Hertz, ιδιαίτερα η Ευρώπη, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία, δεν περιλαμβάνονται σ’ αυτή τη λεγόμενη διαδικασία του κεφαλαίου 11 του αμερικανικού πτωχευτικού κώδικα.

Στις 21 Απριλίου, η Hertz είχε καταργήσει 10.000 θέσεις εργασίας στη βόρεια Αμερική, δηλαδή το 26,3% του παγκόσμιου δυναμικού της, για να κάνει οικονομίες αντιμέτωπη με τις αβεβαιότητες που δημιουργούνται από την πανδημία του κοροναϊού, η οποία παραλύει την οικονομία.

Τριγμοί στην αυτοκινητοβιομηχανία

Οι αναλυτές έχουν προειδοποιήσει για ευρύτερες επιπτώσεις στην αυτοκινητοβιομηχανία από μια χρεοκοπία της Hertz, όπως αναφέρει το euro2day. Η εταιρία έχει ένα στόλο 400.000 οχημάτων στις ΗΠΑ που δεν υπόκεινται σε συμφωνία επαναγοράς με τους κατασκευαστές και ενδέχεται να ρευστοποιηθούν, προειδοποίησε αμερικανός αναλυτής την προηγούμενη εβδομάδα.

«Το ρίσκο για την αυτοκινητοβιομηχανία είναι οι πιστωτές της εταιρίας που εξασφαλίζονται από το στόλο των οχημάτων να αποφασίσουν να ρευστοποιήσουν τα οχήματα για να πληρωθούν τα ομόλογα», σημείωνε προσθέτοντας ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο οι τιμές των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων στις ΗΠΑ θα δεχτούν τεράστιες πιέσεις.

Γράψτε το σχόλιο σας

Σχετικα αρθρα

Πετρέλαιο: Ριάντ και Μόσχα παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις

admin

Απαισιόδοξοι οι CEO για την παγκόσμια ανάπτυξη

admin

Διευθύνων Σύμβουλος Deutsche Bank: Ο ουρανός έχει σκοτεινιάσει

admin

Κατώτατος μισθός: Έρχεται νέα αύξηση – Ο στόχος της κυβέρνησης

admin

Χαρίτσης : Αναγκαίο τώρα ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα ενίσχυσης της ελληνικής οικονομίας

admin

Τι φόρο θα πληρώσουν μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες

admin

Μείωση της φορολογίας στα καύσιμα ζητά η ΠΟΠΕΚ

admin

Ισχυρές απώλειες στη Wall Street στη σκιά της αγοράς πετρελαίου

admin

Πλαστό δημοσίευμα για τη ΔΕΗ

admin

ΟΑΕΔ : Τα νέα προγράμματα για 2.550 ανέργους

admin

Αχτσιόγλου: Οι μνημονιακές παραισθήσεις του υπουργείου Εργασίας

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Ανοδικά το γ΄ τρίμηνο οι δείκτες κύκλου εργασιών στις υπηρεσίες

admin

Γερμανία : Δικαστήριο μπλοκάρει εργοστάσιο της Tesla

admin

ΛΑΡΚΟ : Διασφάλιση θέσεων ζητά ο Τσίπρας – Τροπολογία διάσωσης καταθέτει ο Χατζηδάκης

admin

Μία στις τέσσερις επιχειρήσεις στην Ελλάδα δεν εκπαιδεύουν τους υπαλλήλους τους

admin

Ανοίγει η πλατφόρμα για τις ασφαλιστικές εισφορές – Ποιους αφορούν

admin

Αποδείξεις : Γιατί «γκρινιάζουν» οι φορολογούμενοι

admin

Κατώτατος μισθός : Πότε και πόσο θα αυξηθεί

admin