Image default
Οικονομία

Οι κεντρικές τράπεζες και η πλασματική ευφορία των αγορών

H μάχη κατά του Covid-19 δεν έχει ακόμη τελειώσει και η παγκόσμια οικονομία παραμένει στην «εντατική». Και όμως, οι αγορές φαίνεται πως έχουν χάσει την επαφή με την πραγματικότητα, εάν κρίνει κανείς από τα κέρδη της Wall Street. Σε αυτή την πλασματική ευφορία, καθοριστικό ρόλο διαδραματίζουν οι κεντρικές τράπεζες και τα 4 τρισ. δολάρια που έχουν ξοδέψει μέσα σε λίγες εβδομάδες για αγορές ενεργητικού.

Οι πρόσφατες παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών στις αγορές ομολόγων αποτελούν το βασικό παράγοντα που δίνει ώθηση στα χρηματιστήρια, σύμφωνα με αναλυτές της Bank of America.

Σε έκθεσ του τμήματος χρεογράφων της BofA δίνεται έμφαση στο ερώτημα του γιατί οι αγορές έχουν αποκοπεί τόσο πολύ από την πραγματικότητα. Παρά την οικονομική κρίση που έχει προκαλέσει ο Covid-19, οδηγώντας πάνω από 38 εκατ. Αμερικανούς στην ανεργία και σε δραματική συρρίκνωση του παγκόσμιου ΑΕΠ, τον τελευταίο καιρό οι αγορές μετοχών και τα υπόλοιπα στοιχεία ενεργητικού υψηλού ρίσκου επιδίδονται σε ράλι.

Αυτή την εβδομάδα, ο Dow Jones στο Χρηματιστήριο της Wall Street εξασφάλισε τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη από τις αρχές Απριλίου, ενώ από τις αρχές του τριμήνου είναι ενισχυμένος πάνω από 11%, έχοντας ανακάμψει από το ιστορικό κύμα ρευστοποιήσεων του Μαρτίου, τότε που η ραγδαία εξάπλωση της πανδημίας στις ΗΠΑ και σε άλλες περιοχές του πλανήτη είχε τρομάξει τους επενδυτές. 

Για τον Μάικλ Χάρνετ, στρατηγικό αναλυτή της BofA, είναι αρκετοί  οι λόγοι πίσω από το ανοδικό ξέσπασμα των μετοχών. Ο κυριότερος είναι οι κεντρικές τράπεζες, που με τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης δημιουργούν «fake αγορές».

«Οι τιμές κρατικών και εταιρικών ομολόγων καθορίζονται από τις κεντρικές τράπεζες… γιατί λοιπόν να περιμένει κανείς λογική αποτίμηση των μετοχών», σημειώνει ο κ. Χάρνετ.

Μέσα στις οκτώ τελευταίες εβδομάδες, οι κεντρικές τράπεζες έχουν προχωρήσει σε αγορές ενεργητικού περίπου 4 τρισ. δολαρίων, υπογραμμίζει ο κ. Χάρνετ, συμβάλλοντας στην αύξηση της κεφαλαιοποίησης των διεθνών χρηματιστηρίων κατά 15 τρισ. δολάρια. Σε αυτό το διάστημα, οι κεντρικές τράπεζες αγοράζουν ενεργητικό αξίας 2,4 δισ. ευρώ ανά ώρα, ένα ποσό που οι στρατηγικοί αναλυτές εκτιμούν ότι θα μετριασθεί στα 608 εκατ. δολάρια τις επόμενες εβδομάδες.

Παρ’ όλα αυτά με 2.215 σε σύνολο 3.042 διεθνών μετοχικών αγορών να παραμένουν σε bear market -έχοντας απομακρυνθεί πάνω από 20% από τα πρόσφατα υψηλά- ο κ. Χάρνετ σημειώνει ότι αυτό το ράλι θα πρέπει να αξιολογηθεί στο πλαίσιο της κατάρρευσης των χρηματιστηρίων τον Φεβρουάριο και Μάρτιο, χάνοντας κεφαλαιοποίηση 30 τρισ. δολαρίων. 

Σχετικα αρθρα

Γερμανία: Εν όψει κύματος απολύσεων;

admin

Γ. Στουρνάρας: Ο «Ηρακλής» δεν αρκεί

admin

Προστασία πρώτης κατοικίας : Αυξήθηκαν στις 64 οι ρυθμίσεις – Έχουν υποβληθεί 1.120

admin

Ενδιαφέρον από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για τα ελληνικά ναυπηγεία

admin

Έλεγχοι αποκάλυψαν πώληση χύμα τσίπουρου

admin

Τειρεσίας : Έρχεται το «μάτι» που θα βλέπει τα χρέη μας

admin

UniCredit: Ύφεση 18,6% στην Ελλάδα το 2020 – Ανάπτυξη 15,5% το 2021

admin

Φον ντερ Λάιεν: Ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός θα είναι το νέο «Σχέδιο Μάρσαλ»

admin

Μίχαλος: Πρώτο βήμα για μια ολοκληρωμένη φορολογική μεταρρύθμιση το φορολογικό νομοσχέδιο

admin

ΕΦΚΑ : Κλείδωσε η προπληρωμή των συντάξεων Φεβρουαρίου – Πότε καταβάλλονται

admin

Υποψίες για «ανάρμοστες» σχέσεις εταιρειών με το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ

admin

Κατώτατος μισθός : Πότε και πόσο θα αυξηθεί

admin

ΣτΕ: Ανοίγει ο δρόμος για την επένδυση στο Ελληνικό

admin

Κοροναϊός – Υπ. Εργασίας : Πότε επιβάλλεται πρόστιμο 1.200 ευρώ

admin

Βρούτσης : Πάνω από 1 εκατ. οι εκκρεμείς συντάξεις [πίνακας]

admin

Κοινωνικό μέρισμα : Ανοίγει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις

admin

Τσακωμός ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή για το ποιος διέλυσε την οικονομία

admin

Ο κοροναϊός διαλύει τις αεροπορικές εταιρίες – Αποκαλυπτικό γράφημα

admin