Image default
Πρώτο Θέμα

«Τσουνάμι» χρεοκοπιών απειλεί τον πλανήτη-Τον χορό άνοιξε η Αργεντινή

Η Fitch Ratings αναμένει ένα ρεκόρ χρεοκοπίων  φέτος, καθώς η πανδημία καταστρέφει την παγκόσμια οικονομία παρόλο που η χρεοκοπία της Αργεντινής είναι απίθανο να προκαλέσει οικονομικές αναταραχές στη Λατινική Αμερική.

Τον Απρίλιο, ο Εκουαδόρ, ένας παραγωγός πετρελαίου που έχει παγώσει τα μετρητά, καθυστέρησε τις πληρωμές χρέους μέχρι τον Αύγουστο, καθώς χτυπήθηκε από ένα από τα χειρότερα κρούσματα ιών της Λατινικής Αμερικής. Ο Λίβανος αθετούσε τις πληρωμες του  τον Μάρτιο για πρώτη φορά.

Η Αργεντινή αθέτησε το δημόσιο χρέος για ένατη φορά στην ιστορία της, καθώς η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής αντιμετωπίζει έναν νέο κύκλο οικονομικής συρρίκνωσης, διαφυγής πληθωρισμού και συμπίεσης νομισμάτoς που επιδεινώθηκε από την πανδημία κοροναϊών.

Η χώρα που έπασχε από  μετρητά μπήκε επίσημα σε χρεωκοπία την Παρασκευή, αφού δεν κατάφερε να καταβάλει τόκους 500 εκατομμυρίων δολαρίων για το εξωτερικό χρέος.

Η χρεοκοπία είναι η τρίτη της Αργεντινής αυτόν τον αιώνα, καθώς η κυβέρνηση του εθνικιστή προέδρου Alberto Fernández δεν κατάφερε να καταλήξει σε συμφωνία με ομολογιούχους για την αναδιάρθρωση περίπου 65 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ξένο χρέος. Το χρέος περιλαμβάνει ομόλογα που εκδόθηκαν ως μέρος προηγούμενων αναδιαρθρώσεων μετά την αθέτηση της χώρας το 2001.

Η κυβέρνηση και οι ξένοι ομολογιούχοι αναμένεται να συνεχίσουν τις συνομιλίες μετά την Παρασκευή, ελπίζοντας να αποφύγουν ένα κακο αποτέλεσμα.

«Κανείς που δεν εμπλέκεται σε αυτήν τη διαδικασία θα εξυπηρετείται σωστά από μια σκληρή χρεοκοπία», δήλωσε ο Χανς Χουμς, επικεφαλής του hedge fund Greylock Capital, με έδρα τη Νέα Υόρκη, πιστωτής που συμμετείχε σε διαπραγματεύσεις με την Αργεντινή, αναφερόμενος σε μια χρεοκοπία που είχε ως αποτέλεσμα αγωγές και χωρίς διαπραγματεύσεις . Το χρέος της Αργεντινής διατηρείται από μια ποικιλία αμοιβαίων κεφαλαίων κινδύνου και διαχειριστών, συμπεριλαμβανομένων των BlackRock Inc. και Pharo Management LLC.

Η Αργεντινή επιδιώκει να ενισχύσει την υποστήριξη για την πρόταση αναδιάρθρωσής της, καθώς οι πιστωτές αντιμετώπισαν την πίεση να παρέχουν ελάφρυνση χρέους στις φτωχότερες χώρες λόγω της παγκόσμιας ύφεσης.

Η χώρα έχει υποστεί επαναλαμβανόμενες πολιτικές και οικονομικές κρίσεις που χαρακτηρίζονται από καταστροφικές υποτιμήσεις, ισχνές τράπεζες και κατάρρευση των χρηματοπιστωτικών αγορών. Οι αφερέγγυες κυβερνήσεις, που δεν θέλουν να μειώσουν τις δημόσιες δαπάνες, επέλεξαν συχνά να εκτυπώσουν χρήματα ή να δανειστούν δολάρια.

«Για τους πιστωτές, η ιδέα που πιέζει η Αργεντινή είναι δύσκολο να αφομοιωθεί: ότι η χώρα είναι θύμα του κοροναϊού και των άπληστων πιστωτών», δήλωσε πρώην αξιωματούχος της κυβέρνησης. «Αντίθετα, φαίνεται να θέλει να εκμεταλλευτεί την πανδημία για να κάνει ό, τι κάνει πάντα, που δεν είναι να πληρώσει το χρέος της».

Ο υπουργός Οικονομικών Martín Guzmán δήλωσε την Παρασκευή ότι η κυβέρνηση εργάζεται για να τροποποιήσει την προσφορά της στους πιστωτές.

Το χρέος των 4,25 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Αργεντινής που οφείλεται το 2028 αυξήθηκε σταθερά με τις ελπίδες για συμφωνία με πιστωτές, διαπραγματευόμενο στα 32,50 σεντς το δολάριο την Παρασκευή από περίπου 24 σεντ στις αρχές Μαΐου, σύμφωνα με την υπηρεσία ανάλυσης Advantage Data Inc.

«Φυσικά η εμπιστοσύνη της Αργεντινής έχει καταστραφεί», είπε ο κ. Guzmán. «Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης θα πάρει χρόνο. Θα χρειαστούν επίμονες προσπάθειες. “

«Θέλουμε να ξεκινήσουμε από ένα σημείο όπου επαναπροσδιορίζουμε τις δεσμεύσεις μας με τρόπους που μπορούν να εκπληρωθούν, γιατί θα τις εκπληρώσουμε», είπε σε συνέντευξή του.

Αυτή τη φορά, λόγω της απότομης πτώσης της παγκόσμιας ζήτησης για τα εμπορεύματα που εξάγει η Αργεντινή, η εξελιξη κινδυνεύει να τροφοδοτήσει την οικονομική κατάρρευση της Αργεντινής. Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της χώρας μειώθηκε σχεδόν 12% τον Μάρτιο. Εάν δεν επιλυθούν γρήγορα τα προβληματα , οι οικονομολόγοι λένε ότι θα οδηγούσε σε μεγαλύτερη πίεση στο πέσο.

 Η επίσημη συναλλαγματική ισοτιμία της χώρας είναι σήμερα περίπου το ήμισυ του ποσού που πρέπει να πληρώσουν οι Αργεντινοί για να αγοράσουν δολάρια στη μαύρη αγορά. Μια τέτοια παραμόρφωση αποθαρρύνει τους εξαγωγείς, οι οποίοι αναγκάζονται να πουλήσουν τα δολάρια που κερδίζουν με τεχνητά χαμηλή συναλλαγματική ισοτιμία.

Θα οδηγούσε επίσης στον πληθωρισμό, ήδη έναν από τα υψηλότερους στον κόσμο στο 46%, τροφοδοτώντας εκτύπωση χρημάτων για τη χρηματοδότηση κρατικών δαπανών. Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις κινδυνεύουν να χάσουν την πρόσβαση στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

«Η είσοδος σε άλλη προεπιλογή επανεκκινεί το ρολόι σε έναν άλλο κύκλο κρίσης», δήλωσε η Jimena Blanco, οικονομολόγος με έδρα το Μπουένος Άιρες για τη συμβουλευτική εταιρεία Verisk Maplecroft. “Οι προοπτικές θα γίνουν πολύ αρνητικές, πολύ γρήγορα.”

Η μείωση του χρέους της Αργεντινής ήταν προτεραιότητα για τον κ. Fernández, μέλος του Περονιστικού κινήματος που ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Δεκέμβριο. Η δημοτικότητά του αυξήθηκε λόγω των αυστηρών μέτρων κοινωνικής απόστασης που η κυβέρνησή του εφάρμοσε για τον περιορισμό της πανδημίας.

Μια πρόσφατη έρευνα της τοπικής δημοσκόπησης Poliarquía ανέφερε ότι το 60% των Αργεντινών θέλει η κυβέρνηση να καταλήξει σε συμφωνία με πιστωτές, υπενθυμίζοντας την οικονομική δυσκολία που προκλήθηκε από την καταστροφική σκληρή αθέτηση του 2001.

«Κανείς δεν θέλει χρεοκοπία», δήλωσε ο Sergio Mohadeb, 39χρονος δικηγόρος στο Μπουένος Άιρες. «Πρέπει να προσπαθήσουμε να επιτύχουμε μια δίκαιη συμφωνία».

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι στο Μπουένος Άιρες και κάτοχοι ομολόγων στις Η.Π.Α. και σε άλλες χώρες διαπραγματεύονται μέσω τηλεδιάσκεψης, αδυνατώντας να συναντηθούν αυτοπροσώπως κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

«Είναι διαφορετικό από το να έχουμε συναντήσεις από άτομο σε άτομο. Είναι ένα διαφορετικό συναίσθημα », είπε ο κ. Guzmán. “Αλλά με την πάροδο του χρόνου έχει βελτιωθεί και τώρα λειτουργεί καλά.”

Ο κ. Fernández χαρακτήρισε το χρέος μη βιώσιμο αφού αυξήθηκε απότομα υπό τον προκάτοχό του, Mauricio Macri.

Ο κ. Μακρί ανέλαβε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε ξένο χρέος για να καλύψει ένα μεγάλο έλλειμμα του προϋπολογισμού που κληρονόμησε από προηγούμενες περονιστικές διοικήσεις, ελπίζοντας να μειώσει σταδιακά ένα δημοσιονομικό κενό, βελτιώνοντας παράλληλα το επιχειρηματικό κλίμα της Αργεντινής για να προσελκύσει ξένους επενδυτές. Αλλά το 2018, η Αργεντινή επλήγη από νομισματική κρίση, αναγκάζοντας τον κ. Macri να ζητήσει διάσωση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η Αργεντινή οφείλει 44 δισεκατομμύρια δολάρια στο ΔΝΤ, το οποίο επίσης δήλωσε ότι το χρέος της χώρας είναι μη βιώσιμο. Το ταμείο κάλεσε τους ιδιώτες πιστωτές να συμβάλουν ουσιαστικά στην αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους.

Η πρόταση της κυβέρνησης θα δώσει στην Αργεντινή περίπου 40 δισεκατομμύρια δολάρια σε ελάφρυνση του χρέους εκδίδοντας νέα ομόλογα με χαμηλότερα επιτόκια και μεγαλύτερες προθεσμίες. Περιέλαβε επίσης ένα τριετές πάγωμα των πληρωμών, μειώνοντας τις πληρωμές χρέους μέχρι το τέλος της θητείας του κ. Fernández.

Οι ομολογιούχοι, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων από τους μεγαλύτερους διαχειριστές χρημάτων στον κόσμο και μικροεπενδυτές, απέρριψαν την προσφορά, λέγοντας ότι τους επιβαρύνει άδικα, ενώ η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη παράσχει ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο για την αποκατάσταση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας. Θέλουν επίσης την Αργεντινή να αντιμετωπίσει πώς θα αποπληρώσει το ΔΝΤ, το οποίο έχει μεγαλύτερη προτεραιότητα αποπληρωμής.

Οι ομολογιούχοι με αναδιάρθρωση χρέους το 2005 και το 2010 θέλουν επίσης καλύτερη αντιμετώπιση επειδή έχουν ήδη λάβει ζημίες, λέει ο Arturo Porzecanski, οικονομολόγος του Αμερικανικού Πανεπιστημίου που παρακολουθεί στενά την Αργεντινή.

«Λένε,« Έχουμε ήδη δώσει, πρέπει να μας συμπεριφέρεστε διαφορετικά… Πρέπει να κάνουμε κούρεμα μισής ίντσας. Όχι ένα scalping όπως προσπαθείτε να μας δώσετε ξανά », πρόσθεσε.

Σχετικα αρθρα

Bild: Στα 3,4 δισ. ευρώ το κέρδος της Bundensbank από τα ελληνικά ομόλογα

admin

Καιρός για μείωση χρέους στην Ελλάδα

admin

Μειωμένος κατά 42,7% ο αριθμός των πτωχεύσεων το 2015

admin

Ο «ωρομίσθιος» και οι «ισοϋψείς»

admin

Οι Γερμανοί προτιμούν ακόμα τα μετρητά

admin

DW: Η παγωμένη άνοιξη της Τουρκίας

admin

Τα χρήματα δεν είναι τα πάντα για τους γερμανούς εργαζομένους

admin

Πως μπορεί να χάσει ο Ερντογάν το δημοψήφισμα;

admin

«Μαύρες ημέρες» βλέπουν 7 στους 10 νέοι εργαζόμενοι

admin

Η στιγμή της αλήθειας για την Άγκελα Μέρκελ

admin

Ο λαϊκισμός αποτυγχάνει, αλλά είναι νωρίς για πανηγυρισμούς

admin

Ιταλία: Πρόωρες εκλογές το καλοκαίρι;

admin

Η οικονομία της ευρωζώνης μπαίνει δυναμικά στο 2017

admin

Γιατί κατέρρευσε η Wall Street την Τρίτη

admin

ΟΤΕ:Ισχυρές οι επιδόσεις στην Ελλάδα

admin

Η ηθική εξουσία της Μέρκελ θέτει την κατεύθυνση της Ευρώπης

admin

Έρχονται ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών

admin

Ελληνική χρεοκοπία: Ίσως , Grexit όχι…

admin