Image default
Διεθνή

Ο διάσημος Ντιντιέ Ραούλ ξεσπά: Ημιτελής η μελέτη που αμφισβητεί την υδροξυχλωροκίνη

Ο γάλλος λοιμωξιολόγος Ντιντιέ Ραούλ επέκρινε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό The Lancet κι αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα της υδροξυχλωροκίνης για τη θεραπεία ασθενών με Covid-19, χαρακτηρίζοντάς την «ημιτελή» διότι πραγματοποιήθηκε «από ανθρώπους που δεν δεν έχουν δει ασθενείς».

«Πώς θέλετε να είναι δυνατόν μια ημιτελής μελέτη, που έγινε με βάση «μεγάλα δεδομένα» (big data) να αλλάξει αυτό που έχουμε πετύχει;» τόνισε ο Ντιντιέ Ραούλ του Ινστιτούτου του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου (IHU) Méditerranée Infection στη Μασσαλία (νότια Γαλλία), σε βίντεο που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του ιδρύματος.

Μια εκτεταμένη μελέτη που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή στο διαπρεπές ιατρικό περιοδικό The Lancet θεωρεί αναποτελεσματική, εάν όχι και επιβλαβή, τη χρήση της χλωροκίνης, ή των παραγώγων της, όπως η υδροξυχλωροκίνη, στη θεραπεία κατά της Covid-19.

«Δεν αλλάζω…»

«Εδώ (στο IHU), πέρασαν από τα χέρια μας 4.000 άνθρωποι, πιστεύετε πως πρόκειται να αλλάξω γιατί υπάρχουν άνθρωποι που ασχολούνται με ‘big data’, που είναι ένα είδος εντελώς παραπλανητικής φαντασιοκοπίας, που λαμβάνει δεδομένα των οποίων η ποιότητα είναι άγνωστη, που μπλέκει τα πάντα, που συνδυάζει θεραπείες των οποίων δεν γνωρίζουμε τη δόση που χορηγήθηκε» τονίζει ο καθηγητής Ραούλ.

Λαμβάνοντας ως δείγμα περίπου 15.000 ασθενείς, η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The Lancet είναι η «πρώτη μεγάλης κλίμακα μελέτη» που δείχνει με «ισχυρές στατιστικές ενδείξεις» ότι η χλωροκίνη και το παράγωγό της, υδροξυχλωροκίνη, «δεν ωφελούν τους ασθενείς Covid-19», σύμφωνα με τον κύριο συντάκτη της Δρ Μαντίπ Μέχρα.

«Τίποτα δεν θα σβήσει αυτό που είδα με τα μάτια μου» δήλωσε από την πλευρά του ο Ραούλ. Ο γάλλος καθηγητής ισχυρίζεται πως στην ομάδα της έρευνάς του με 3.600 ασθενείς, οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν υποβληθεί σε θεραπεία με το συνδυασμό υδροξυχλωροκίνης και αζιθρομυκίνης (ένα αντιβιοτικό), «η θνησιμότητά της είναι η χαμηλότερη στον κόσμο (…) στο 0,5%».

Τι δείχνει η μελέτη

Στη μελέτη όμως που δημοσίευσε το The Lancet, οι συγγραφείς της παρατήρησαν μεγάλα ποσοστά θνησιμότητας σε ασθενείς που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με αυτόν τον συνδυασμό ουσιών και προτείνουν αυτές οι θεραπείες να μην χορηγούνται εκτός κλινικών δοκιμών.

«Δεν ξέρω αν αλλού η υδροξυχλωροκίνη σκοτώνει, αλλά εδώ έχει σώσει πολλούς ανθρώπους» διαβεβαιώνει από τη δική του πλευρά ο Ραούλ.

Ο ίδιος απέρριψε κατηγορηματικά επίσης την υπόθεση ότι η θεραπεία αυτή προκαλεί σοβαρές καρδιακές αρρυθμίες, διαβεβαιώνοντας πως στη Μασσαλία δεν είχε παρατηρηθεί φαινόμενο αυτού του είδους παρόλο που πραγματοποιήθηκαν «10.000 ηλεκτροκαρδιογραφήματα».

Ο Ραούλ, που έχει συγκεντρώσει πυρά κι από άλλους επιστήμονες, ολοκληρώνει την παρέμβασή του μέσω βίντεο τονίζοντας: «Πιστεύουμε ότι κάναμε τη δουλειά μας, αυτό είναι το τέλος της επιδημίας, (…) είμαστε πολύ ήρεμοι για αυτό που κάναμε».

Η υδροξυχλωροκίνη δοκιμάζεται επί του παρόντος σε διάφορες κλινικές δοκιμές, συμπεριλαμβανομένης αυτής που διεξήχθη σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπό την ονομασία Discovery.

--

Σχετικα αρθρα

Κορωνοϊός – Βρετανία: «Μαύρο» ρεκόρ με 393 θανάτους σε μία ημέρα

admin

Κορωνοϊός στην Ιταλία: Άλλοι 250 θάνατοι – Στους 1.266 οι νεκροί

admin

Κορωνοϊός στη Σουηδία: Προβληματική η οικονομία παρά τα χαλαρά μέτρα

admin

Συγκλονίζει γιατρός με κοροναϊό στην Ιταλία: Πίστεψα ότι δεν θα ξαναδώ την οικογένειά μου

admin

Κοροναϊός : Η πανδημία μεταλλάσσει επικίνδυνα την Ευρώπη

admin

Βουλγαρία : Έκκληση των Αρχών προς τους ηλικιωμένους να μείνουν στο σπίτι

admin

Κορωνοϊός – Γαλλία: Άλλοι 108 νεκροί σε μία ημέρα – «Ξέμειναν» από μάσκες γιατροί και νοσηλευτές

admin

Κοροναϊός – ΗΠΑ : 1.561 νεκροί σε ένα 24ωρο

admin

Κρατήσεις θέσεων στην παραλία μέσω App

admin

Κορωνοϊός : Είναι πιθανό η ασθένεια να γίνει εποχική

admin

Κοροναϊός : Πώς θα ταξιδεύουμε με το αεροπλάνο εν μέσω πανδημίας

admin

Γιατί «βούλιαξαν» τον εμπνευστή της «Γαλάζιας Πατρίδας»

admin

Κοροναϊός : Εφιαλτικό σενάριο για ζωή σε καραντίνα μέχρι το 2022

admin

Κοροναϊός-Αλβανία: Πρώτος νεκρός από τον COVID-19

admin

«Μου ζητούν να αποκλείσω ανθρώπους από τη ΜΕΘ» – Η μαρτυρία ελληνίδας πνευμονονόλογου στη Σουηδία

admin

Πού θα πάνε φέτος διακοπές οι Γερμανοί;

admin

Σάλος στη Βραζιλία: Ο Μπολσονάρο «κατέβασε» τη σελίδα με τα κρούσματα και τα θύματα του κοροναϊού

admin

Κοροναϊός : Πάνω από 438.000 οι νεκροί σε όλο τον κόσμο

admin