Image default
Οικονομία

Οικονομική ασφυξία για τους οινοποιούς – Γεμάτες οι δεξαμενές κρασιού λίγο πριν τον τρύγο

Σε δραματική κατάσταση έχουν περιέλθει οι οινοποιοί, ελέω κοροναϊού. Οι εμπορικές πράξεις εξακολουθούν και γίνονται με το σταγονόμετρο, κι όλες οι δεξαμενές -τόσο των ιδιωτών όσο και των συνεταιρισμών – είναι γεμάτες, την ώρα που απομένουν περίπου 3 μήνες, μέχρι την νέα περίοδο του τρύγου.

«Η δυσκολότερη χρονιά τα τελευταία 100 χρόνια»

«Είναι η δυσκολότερη χρονιά στον οίνο τα τελευταία 100 χρόνια», λέει στο cretalive.gr, ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου κ. Μύρων Χιλετζάκης και προειδοποιεί πώς πάρα πολλά οινοποιεία είναι αντιμέτωπα με τον κίνδυνο να “μην μπουν στη διαδικασία του τρύγου”, με ο,τι αυτό συνεπάγεται οικονομικά και κοινωνικά, εάν δεν υπάρξει έμπρακτη και άμεση υλοποίηση των υπουργικών δεσμεύσεων.

Μόνο στο διαδίκτυο κάτι κινείται αλλά κι αυτή η κίνηση είναι  ασθενική καθώς με το ζόρι ξεπερνά το 3%.

Αυτή την εβδομάδα, εξάλλου, αναμένονται  οι επίσημες απαντήσεις από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την απόσταξη κρίσης, που θα συμβάλλει στο να αδειάσουν οι φουλαρισμένες δεξαμενές των οινοποιών.

Η απόσταξη κρίσης αφορά τα λευκά και τα ροζέ κρασιά. “Εκλιπαρούμε να γίνει άμεσα αυτό!” τονίζει ο κ. Χιλετζάκης και εξηγεί ότι “ο τρύγος σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκινά από την Κρήτη. Είμαστε η πρώτη αμπελουργική ζώνη, είμαστε η πιο πρώιμη περιοχή. Κι όσον αφορά τις εξαγωγές, έχουμε δείξει εξαιρετικά δείγματα γραφής τα τελευταία χρόνια” υπενθυμίζει, εκφράζοντας την ανάγκη της άμεσης αποσυμφόρησης των δεξαμενών “για να μπορέσουμε να απορροφήσουμε τα σταφύλια”.

Μικρό καλάθι

Το άνοιγμα της εστίασης και η προσδοκώμενη έναρξη της τουριστικής σεζόν, δεν δημιουργούν προσδοκίες στον αντιπρόεδρο της Ένωσης Ηρακλείου. Ο ίδιος και οι συνάδελφοί του κρατούν μικρό καλάθι, καθώς αυτή τη χρονιά έχουν δεχτεί αρκετά πλήγματα.

Το πρόσφατο χτύπημα που δέχθηκαν οι αμπελουργοί ήρθε στις πρώιμες ποικιλίες που έλιωσαν από τον καύσωνα.

Αν υπάρξει και δεύτερο πλήγμα στη σειρά, “αυτό θα είναι καταστροφικό για εμάς” υποστηρίζει ο κ. Χιλετζάκης. “Μην ξεχνάνε ότι ο αμπελουργός είναι και ελαιοκαλλιεργητής. Την πάτησε το χειμώνα (με τον δάκο), έρχεται η άνοιξη την πατάει με τις υψηλές θερμοκρασίες και τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Το ένα κακό έρχεται πίσω από το άλλο”, σημειώνει.

Μέσα στις προτάσεις που έχουν καταθέσει οι αμπελουργοί είναι κι αυτή του πράσινου τρύγου. “Είναι μία πρόταση που την έκανε η Γαλλία, για αποσυμφορηθούν κάποιες ποσότητες σταφυλιών” επισημαίνει ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου.

“Όσον αφορά τα ερυθρά” συνεχίζει ο ίδιος, το Υπουργείο “είπε ότι θα γίνει μία παλαίωση δηλαδή θα επιδοτηθεί ο οινοποιός για να αφήσει στο κελάρι του μέσα τα κρασιά για παλαίωση, με κάποια χρήματα συντήρησης”.

-

Σχετικα αρθρα

Υπό έρευνα 8.480 φοροφυγάδες και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος

admin

Λογιστική ανατροπή στον προϋπολογισμό

admin

Ξέπλυμα μαύρου χρήματος : Γιατί χάνουμε την παγκόσμια μάχη κατά της διαφθοράς

admin

«Θα πάτε στη Μύκονο αυτό το καλοκαίρι;» – Οι προβλέψεις της BofA για το στοίχημα του τουρισμού

admin

Όλο το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για επανεκκίνηση της οικονομίας

admin

Διαγράφονται οφειλές μέχρι 10 ευρώ προς τους δήμους και περιφέρειες

admin

Υπουργείο Τουρισμού: Ξεκινούν τα προγράμματα μετεκπαίδευσης

admin

ΑΑΔΕ: Οι 81 ηλεκτρονικές υπηρεσίες της

admin

ΗΠΑ: Μεγαλύτερη του αναμενόμενου η άνοδος του δείκτη τιμών καταναλωτή

admin

Κομφούζιο: Έως 31/5 αιτήματα τροποποίησης – μεταβίβασης

admin

Τα τσιπ δεν φτάνουν: O Mπάιντεν πιέζει για αύξηση της παραγωγής ημιαγωγών

admin

Οι 90.000 νέοι αγρότες ξέρουν να καινοτομούν

admin